47,6 miliona € za izgradnju ceste

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor OPEC - Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbiš potpisali su danas sporazum o finansiranju izgradnje poddionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru 5C.

Bosna i Hercegovina 30.08.2018 | 10:52
47,6 miliona € za izgradnju ceste
Bevanda je kazao da su danas potpisana dva sporazuma, odnosno prvi za komponentu A u vrijednosti od 23,3 miliona evra i drugi za komponentu B u vrijednosti od 24,3 miliona evra. Projekat se sastoji od 17,7 kilometara duge dionice Nemila - Donja Gračanica. 

"Ovu su lijepe prilike kojima prisustvujem. Nama je koridor 5C jedan od najvažnijih državnih interesa. Posebno smo zahvalni rukovodstvu OFID-a koje je prepoznalo interes i potrebu da se uključi u izgradnju ceste na Koridoru 5C. Nakon kraćeg zastoja zbog krize u usvajanju Zakona o akcizama nastavili smo našu saradnju", rekao je Bevanda. 

Naglasio je da je riječ o kreditima s rokom otplate od 20 godina i grejs periodom od pet godina te kamatnom stopom od tri odsto za komponentu A i 4,7 odsto za komponentu B. Danas je potpisan i projektni sporazum koji su potpisali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i generalni direktor Al-Herbiš. 

Al-Herbiš je rekao da je saradnja s BiH oduvijek na dobrom glasu, ističući važnost saradnje BiH s OPEC-om. Kako kaže, sporazum koji je danas potpisan dio je saradnje uspostavljene 1997. godine i u tom periodu podržano je 12 projekata u javnom sektoru. 

"Uloženo je blizu 200 miliona dolara u obrazovanje, stambeni fond i transport, međutim, samo osam odsto u sektor transporta. Na kraju bih istakao da potpisivanje ovih sporazuma govori o tome koliko je OFID na svim nivoima opredijeljen za saradnju s vašom zemljom", kazao je Al-Herbiš. 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zahvalio se OFID-u što je prepoznao važnost ovog projekta, ističući da se bez izgradnje kompletnog Koridora 5C ne može očekivati veliki razvitak u BiH. 

"Implementator su Autoceste Federacije BiH, a od direktora Adnana Terzića sam dobio informaciju da je već urađen pretkvalifikacioni konkurs i da će otvaranje ponuda biti 29. septembra te da će se bez većih problema moći otvoriti proces ugovaranja i izvođenja radova", rekao je Čavara.

Izvor: Klix

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Karadoz

30.08.2018 08:53

Ma super tempo 17 km godisnje znaci komplet koridor za dvadeset godina u to ce se vec morati i obnoviti.

ODGOVORITE
Name

Dada

30.08.2018 09:05

Upravo tako li ce se i obnova raditi 17 km godisnje a ne odjednom

Name

Re

30.08.2018 09:02

Luda kuće, samo dugovi i kretiti, razoreni smo potpuno, makar kad bi mogli da se vratimo na nuvo zaduženosti 90ih, pa to niko nema čime vraćati, uzeeč nam i zemlju i sve na zemlji i pod zemljom, kako ćemo životi sa 50 milijardu evra duga, tovatiti toliki dug na siromašni narod. To je 17km nekog besmislenog i neptorbnog puta koji košta 47,6 miliona evra, znači 90 miliona KM Znate li vi koliki je to novac?

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.08.2018 09:23

Oni znaju al ti ne znas...nista to nije, sitnis..samo se zaduzivat i gradit.

Name

Ekonomista

30.08.2018 10:06

Ovi nasi politicari sto potpisuju ovakve ugovore sa ovakvom kamatnom stopom ili su toliko nepismeni ili imaju katastrofalno lose savjetnike.Naime kamatna stopa u razvijenim zemljama je od 1-2% na 20-40 godina i to tako i funkcionise.Ovi nasi ili nemaju od koga da dobiju povoljan kredit pa daj sta das ili ovi sto daju kredit znaju da ga ne mozemo vracati pa udri kamatu na 4,7%.

ODGOVORITE
Name

FBiH

30.08.2018 10:46

Svi nivoi vlasti FBiH ostvarili pozitivan finansijski rezultat od 395 miliona KM

ODGOVORITE
Name

nisam čitao tekst

30.08.2018 10:56

Gledam sliku, prvi čovjek sa lijeve strane je predsjednik Federacije BiH M.Čavara, on je pandam Dodiku, samo uporedite koliko se koji od njih dvojice eksponira u javnosti i sve će biti jasno. Oni kojima glava ne služi za razmišljanje, po defaultu ništa nije jasno niti bilo šta žele da razumiju, oni žive neke svoje imaginarne živote u nekom svom imaginarnom svijetu.

ODGOVORITE
Name

Petyr Baelish

30.08.2018 15:27

Šta je sa prihodima od akciza lopine?

ODGOVORITE