Pred novinarima teška iskušenja

"Na ovim prostorima vladaju prekogranični, međusobno ispreleteni, politički i kriminalni lobiji kojima je slobodno novinarstvo i kritičko mišljenje - smrtni neprijatelj”.

Srbija 27.08.2018 | 12:43
Pred novinarima teška iskušenja
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas osudili brutalan napad na kolegu Vladimira Kovačevića u Banjaluci i ocenili da taj događaj na dramatičan način odslikava položaj novinara u regionu.

“Značaj napada na Kovačevića uveliko prevazilazi granice Bosne i Hercegovine, s obzirom na činjenicu da na ovim prostorima vladaju prekogranični, međusobno ispreleteni, politički i kriminalni lobiji kojima je slobodno novinarstvo i kritičko mišljenje – smrtni neprijatelj”, naveli su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost.

Izrazili su nadu da ovaj događaj nije samo uvod u novu sezonu brutalnih napada na novinara, ali su dodali da sve kazuje da su pred novinarima teška iskušenja, s obzirom na činjenicu da žive u sredinama “rasturenih institucija i političara spremnih na sve zarad vlasti”.

“Regionalna novinarska solidarnost je itekako bitna u ovom trenutku. Pružamo punu podršku kolegi Kovačeviću i svim novinarima u Srbiji i regionu koji trpe svakodnevne napade i pretnje zbog posla kojim se bave”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zašto mediji u Srbiji šute?

27.08.2018 12:22

Nijedna tv-a, pogotovo režimske, nisu objavile ovu strašnu vijest, o premlaćivanju gotovo na smrt, novinara, koji nije bio nikakav ofanzivan u izvještavanju, niti drzak, nego realan, objektivan i isključivo prifesionalan. Zašto tamošnje tv ignorišu ozbiljna desavanja u RS, zašto ne budu bar profesionalci i ne osude ovakva nedjela, bez stavljanja na bilo čiju stranu?.. Kunemo se u Srbiju, barem deklarativno, da nam je neka matica, majka, nekakav uzor, a odatle nema svjetla, ta nas majka u ovakvim teskim, po narod, situacijama, ne reaguje, ne vidi i ne čuje..

ODGOVORITE
Name

Precani

28.08.2018 13:27

Vi Srbi u RS zivite u iluzijama evo vec 30 godina.Kakva Srbija oni vas koriste za svoje ciljeve isto kao i Srbi iz RSK niste se naucili nicemu.