Krivični zakon za ulazak u EU?

Sjednica Doma naroda BiH krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, posljednja je šansa da prije izbora budu usvojene izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH, koji treba uskladiti s odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine, upozoravaju predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Bosna i Hercegovina 27.08.2018 | 07:42
Krivični zakon za ulazak u EU?
Istovremeno, kako upozoravaju u Delegaciji EU u Sarajevu, BiH neće moći napredovati na putu ka EU ako ovo pitanje ne bude riješeno na zadovoljavajući način.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je prošle godine osporio određene odredbe pomenutog zakona zbog nepreciznosti i nejasnih definicija koje se, između ostalog, odnose na pravo svjedoka da ne odgovara na pitanja tokom krivičnog postupka koja bi njega mogla teretiti, kao i nedovoljno jasne definicije do koje mjere tužioci u postupku mogu davati imunitet svjedocima pokajnicima prilikom krivičnog postupka, a da ne budu prekršene evropske norme o ljudskim pravima.

Pravni stručnjaci upozoravaju da se neusvajanjem izmjena koje bi ova pitanja jasno definisala stvara pravni vakuum, odnosno omogućava počiniocima krivičnih djela, posebno djela političke korupcije, da za njih zbog zakonskih nedorečenosti nikad ne odgovaraju.

Kako ističu u Delegaciji EU, usvajanje izmjena u skladu s odlukama Ustavnog suda bi jačalo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a istovremeno bi štitilo ljudska prava građana.

"Dom naroda BiH bi trebalo da održi još jednu sjednicu krajem avgusta ili početkom septembra, što predstavlja posljednju šansu za političke stranke da napokon preuzmu odgovornost i ispune obavezu koju je Ustavni sud BiH postavio pred Parlamentarnu skupštinu BiH, prije predstojećih opštih izbora 2018. godine", upozoravaju oni.

Dodali su da se EU nada da ova šansa neće biti propuštena i poziva delegate da što prije usvoje konačne izmjene te da tako, kako ističu, pokažu svoju opredijeljenost da djeluju kao vjerodostojan partner EU i njenih država članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne bezbjednosti u BiH i šire.

"Ovo je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i takođe će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", istakli su oni.

U Misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH takođe pozivaju na hitno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, koje su usklađene s međunarodnim standardima.

"Dužnost je zakonodavnih organa na državnom nivou i nivou entiteta da donesu izmjene kojima se pojašnjava sadržaj i bolje definiše obim primjene spornih odredaba. U tom smislu, Misija smatra da je zakonodavnim izmjenama potrebno postići odgovarajuću ravnotežu između prava pojedinca i ciljeva sistema krivičnog pravosuđa.

Bez efikasnog zakona, koji je u dovoljnoj mjeri precizan i predvidiv, ne može biti ni borbe protiv teških krivičnih djela, kao što su terorizam, korupcija i organizovani kriminal", upozorili su oni.

I u OHR-u takođe ističu da se pomenute dopune i izmjene moraju hitno usvojiti.

"Stav Kancelarije visokog predstavnika, kao i šire međunarodne zajednice, o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH je dobro poznat. Više puta je u javnosti isticana neodložnost usvajanja izmjena u skladu s međunarodnim standarima, kao i odgovornost bh. političara u vezi s ovim pitanjem", naveli su oni.

U jednom od najoštrijih saopštenja za javnost, predstavnici ovih misija i nekoliko ambasada u BiH su upozorili da bi neusvajanje ovih izmjena stranke koje bi tako djelovale direktno dovelo u vezu s opstrukcijom pravnog poretka i borbe protiv kriminala, korupcije i terorizma u BiH.

(Nezavisne novine)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Epistahije

27.08.2018 05:46

Ništa od toga Dodo blokira sve

ODGOVORITE
Name

re Epihistrije

27.08.2018 06:44

Naravno da tvoj Dodo zajedno sa Čovićem blokira sve. Medicinski bolesnik sa papirima psihički poremećene osobe drži entitet Republiku Srpsku u izolaciji stranačkom, institucionalnom i svakom drugom vrste korupcije

Name

sudija

27.08.2018 08:27

BiH nema sudsku vlast po ustavu.Krivicni zakon na nivou BIH je antiustavno i antidejtonsko djelovanje.Bravo za Dodika ovako se brani RS i srbi u bih

Name

XL

27.08.2018 06:16

Zakone treba provoditi a to kod nas ne vrijedi, ovdje mafijaši i kriminalci provode svoje zakone ovdje važi samo jedan zakon, zakon sile i mići. Narode oprez!

ODGOVORITE
Name

pop

27.08.2018 06:23

Dijalog gluvih.Neće PLEMENSKE POGLAVICE dozvoliti usvajanje izmjena Krivičnog zakona koji ih dovodi direktno pred vrata Državnog zatvora.

ODGOVORITE
Name

M.M.

27.08.2018 07:21

Ovo mora nametnuti visoki predstavnik, naši sadašnji političari ne žele u EU.

ODGOVORITE
Name

Re M.M

27.08.2018 07:44

Slažem se sa tobom u pitanju visokog predstavnika .A to kako neče u EU obečaj im d če ostati u na vllasti ako uvedu zemlju u EU biče največi Zagovornnici EU.

Name

Nenad

27.08.2018 07:30

Nikada taj zakon se nece usvojiti dok se kriminalci ne izuzmu iz tog zakona. Kada se ograde od toga zakona tek onda ce se taj zakon da usvoji a to ce opet da se primjenjuje selektivno. Tako da ce biti samo zakon na papiru koji ce povremeno biti upotrebljavan.

ODGOVORITE
Name

Bog Te J...

27.08.2018 08:05

Hoce da nas pozatvaraju...niposto usvajati , ovakav zakon je idealan- sta mu fali...cuj ti njiha...izmjene,dopune,ma ni govora,inace odosmo u p.m.

ODGOVORITE
Name

Zakon

27.08.2018 15:43

Nema od toga nista. Kako ce vecina glasati protiv sebe samog. Vrana vrani ne vadi oci.

ODGOVORITE