Video: Kako je stradao Tajler Hanikat? Ovako...

Policija Los Anđelesa objavila je video snimak akcije u kojoj je policija opkolila kuću Tajlera Hanikata.

Košarka 24.08.2018 | 13:00
Video: Kako je stradao Tajler Hanikat? Ovako...
Tajler Hanikat (27) pronađen je mrtav u stanu svoje majke u predgrađu Los Anđelesa, Šerman Ouksu, u noći između 6. i 7. jula ove godine poslije višečasovne opsade koju su izveli pripadnici specijalne jedinice policije.

Drama je počela u popodnevnim časovima, a jedinice SWAT reagovale su nakon što je Hanikatova majka, Lisa Stesl, uspjela da pozove 911 i kroz plač ispriča kako se njen sin ponaša neuravnoteženo, da nije jeo danima i da kod sebe ima pištolj koji je napunio sa tri metka.

Samo dan nakon što je planetu obišla vijest o smrti košarkaša koji je bio pod ugovorom sa ruskim Himkijem, njegova majka osporila je verziju o samoubistvu i izraelskoj TV stanici "Sport 5" ispričala da vjeruje da je ubijen u razmeni vatre sa policijom, jer je "po stanu vidjela tragove krvi, koji su vodili čak do toaleta, gdje je njen sin pokušavao da se spase".

"To je bila prilično velika kuća, a krv je bila svuda, na ulazu, tragovi na zidovima i kapi krvi u kupatilu, pa i ormaru u njegovoj sobi. Nije se ubio. Kada se ubijete, uglavnom umrete na mjestu, ne idete od sobe do sobe tek tako... Vjerujem da ga je jedan od policajaca ubio kroz taj prozor", govorila je u intervjuu objavljenom već 8. jula.

Stesl je za "Sport 5" ispričala da je njen sin želio tog dana da izađe i potraži pomoć, ali da se odjednom iznervirao i da nije mogla da ga razumije. Dodala je da je zaista želio da se vrati u NBA, da je imao dogovor sa Oklahomom, ali da je to propalo nakon što su rezultati magnetne rezonance pokazali da postoji problem u njegovom koljenu i da je to djelovalo veoma negativno na njega.

"Tako da sam pozvala policiju i oni su došli i ubili moje dijete", rekla je Stesl.

"Pokušavaju da mi kažu da je pucao u sebe. Bio je depresivan, ali me je ubjeđivao da se to nikada neće dogoditi, jer je znao da će me to dotući. Obećao mi je. Nije pucao ka njima, samo je pucao u vazduh kroz prozor, nije to uopšte bilo u pravcu policijaca. Uradio je to jer je bio u panici, jer je bio veoma uplašen. Policija se pojavila sa 30 vozila i tri helikoptera, sve protiv jednog uplašenog momka", dodala je.

Hanikat je završio čuveni UCLA univerzitet u Los Anđelesu, igrao za Sakramento Kingse, potom bio vraćen u razvojnu ligu gdje je nastupao za Rino Bighornse, Rio Grande, a zatim ga je karijera vodila preko Ajroni Nes Ziona u Podmoskovlje gdje je nosio dres Himkija od 2014. do 2016. godine, oprobao se sezonu u Anadolu Efesu, pa vratio u Himki gdje je prošle sezone igrao i dva puta protiv Crvene zvezde.

Nije imao kriminalni dosije, nije zabilježeno da je bio blizu nekih od kartela u Los Anđelesu, nije zabilježeno da je uživao opojne droge.

Iako se rezultati obdukcije i dalje čekaju, video koji je na YouTube kanalu objavila policija Los Anđelesa donio je nove detalje vezane za ovaj slučaj. U jednom trenutku rekla je da njen sin mjesecima udiše "gas smijavac" i da misli da mu se "mozak oštetio od toga".

"Halucinira. Već sam zvala ljekare i rekli su mi da zovem 911 ako postane agresivan. Morate da požurite, jer se plašim da bi mogao da puca sebi u glavu", rekla je u jednom trenutku njegova majka, a čuje se na snimku, koji u drugom dijelu sadrži i sekvence iz same akcije.

Šta je "gas smijavac"

"Gas smijavac", odnosno azotsuboksid, bezbojan je i nezapaljiv gas, zvanično netoksičan, blago sladunjavog ukusa, teži od vazduha 1,5 puta. Na običnoj temperaturi je vrlo stabilan, ali na povišenim temperaturama ima jako oksidaciono dejstvo, jer se na temperaturama iznad 400 °C razlaže na kiseonik i azot. Osnovna primena azot-suboksida je u medicini kao anestetika, jer je najmanje toksičan od svih poznatih opštih anestetika. Obično se primjenjuje u oblicima kombinovane inhalacione anestezije. Pored osnovne primjene u medicini, azot-suboksid se koristi i kao potisni gas (propelant) za aerosol pakovanja u prehrambenoj industriji (šlag, sirup, koncentrat kafe) kao i za farmaceutske i kozmetičke preparate. Ima primjenu i u auto-trkama. Kod automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem azot-suboksid se koristi kao sredstvo za povećanje performansi motora. On sam po sebi nije zapaljiv, ali se na visokim temperaturama lako raspada i tako u motor unosi više kiseonika, čime omogućava bolje i brže sagorevanje goriva. Međutim, pored toga što pomaže, on i odmaže, jer korišćenje azot-suboksida u običnim motorima može dovesti do njihovog uništenja. Samo dobro ojačani i modifikovani (frizirani) motori mogu podnijeti snagu koju im daje azot-suboksid.(izvor: Wikipedia).

Na snimku se čuje kako jedan od policajaca pokušava da nagovori Hanikata da odloži oružje i legne na pod, nakon čega će njegovi momci spustiti svoje puške, ali je ubrzo odjeknuo pištolj i…

...pogledajte i sami.Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar