Dajte građu ili stupamo u štrajk

Udruženje proizvođača namještaja BiH uputilo je zahtjeve predsjedavajućem Savjeta ministara BiH i entitetskim premijerima u kojima traže da se pod hitno riješi problem snabdijevanja drvetom, uvođenje taksi na izvoz, smanjenje doprinosa na plate radnika, subvencije za radnike i sprečavanje njihovog odlaska u inostranstvo ili će, kako su najavili, održati štrajk upozorenja.

Bosna i Hercegovina 23.08.2018 | 22:52
Dajte građu ili stupamo u štrajk
U pitanju su kompanije koje zapošljavaju više od 5.000 radnika, dok je vrijednost njihovog zajedničkog godišnjeg izvoza oko 300 miliona KM.

U saopštenju za javnost Udruženja se navodi kako firme iz ovog sektora sve teže posluju, a kao najveći problem ističu snabdijevanje drvetom kao osnovnom sirovinom za rad.

Sa druge strane, tvrde, ogromne količine oblovine i elemenata nižih faza prerade drveta se izvoze, tako da sve manje istih ostaje za domaće proizvođače namještaja.

"Mišljenja smo da je krajnje vrijeme da se aktivirate, pozabavite tematikom i u što kraćem roku ozbiljno pristupite rješavanju problema snabdijevanja proizvođača namještaja oblovinom i to u skladu s Odlukom o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma", navedeno je u saopštenju.

Predlažu da država obezbijedi sredstva za plaćanje doprinosa na plate za novozaposlene radnike na period do dvije godine, a da se plaćanje vrši kvartalno retroaktivno. Na taj način poslodavcima bi omogućili da povećaju plate radnicima, što bi sve skupa uticalo na smanjenje odlaska radnika u inostranstvo, tačnije pomoglo bi da se radna snaga zadrži u državi.

"Ističemo da smo spremni na sve vidove saradnje s ciljem rješavanja navedenih pitanja, a ukoliko ne bude adekvatnog odgovora države, bićemo prinuđeni u najskorije vrijeme organizovati štrajk upozorenja", navodi se, između ostalog, u zahtjevima Upravnog odbora Udruženja proizvođača namještaja BiH.

A o kakvom se sektoru radi, najbolje pokazuju i zvanični podaci, prema kojima je Bosna i Hercegovina u prvom kvartalu ove godine izvezla namještaja, posteljine, madraca i sličnih proizvoda u vrijednosti od preko 300 miliona maraka.

To znači da je prosječni mjesečni izvoz ovih proizvoda ove godine premašio 100 miliona, što predstavlja novi rast u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna.

U prva tri mjeseca ove godine najviše je izvezeno u Njemačku, 106 miliona KM, nakon toga slijedi Hrvatska sa 24 miliona KM, Holandija sa 23 te Španija i Češka sa po 22 miliona KM.

Izvoz u Italiju je iznosio 14 miliona, a u Francusku 10, u Tursku i Austriju po devet, a u Sloveniju osam miliona maraka.

Industrija namještaja jedna je od najbrže rastućih grana u BiH, ali se i dalje suočava s velikim problemom, jer proizvođači ne mogu doći do dovoljno sirovina.

(Nezavisne novine)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Djoko

23.08.2018 21:27

Država treba da vam povećava plate radnicima?!? Onda i treba da ostanete bez radnika, pa šaljite sinove, snaje, ćerke i zetove u pogone

ODGOVORITE
Name

Ne znam šta čekate

25.08.2018 21:41

I zašto odavno niste krenuli sa štrajkovima, jer taj vaš problem predugo traje? Krenite, neko mora biti prvi!

Name

Laki

23.08.2018 21:29

Prvi put da čujem da kapitalisti stupaju u štrajk, a ne radnici

ODGOVORITE
Name

Dimnjacar

23.08.2018 21:35

Da im nisu prece kupovinu dzipova i pravljenje hacijendi ima li bi dovoljno da pokriju nedostatke prema radnicima i dobavljacima,treba im smanjiti kvotu za trupce i oblovinu ovako je par pojedinaca umislilo da su vlasnici suma i zivota radnik zato radnici i odlaze iz ove zemlje jer su limitirani sa platom koju dobiju a nedovoljna je dok privatnici misle da je sve njihovo i da treba sve isjeci i prodati za dzipove i vile a opravdanje traziti u odlasku kadra i ljudi

ODGOVORITE
Name

Za Dimnjačar

25.08.2018 21:38

A šta rade vlastodršci u našoj državi? Kolko oni, počev od "glavnog" da ne kažem glavonje, imaju kuća i stanova, plus auta, helikopteri... a šta to oni pa rade? Ovo ljudi makar rade, i zaslužili su da imaju!

Name

kuku nama sa nama

23.08.2018 22:26

Najbrža rastuća grana industrije,koja za poslijedice ima ovo šta ima,po pitanju klimatskih promjena..mislim na dio koji se tiče nas,a svjetsko uništavanje planete je nešto drugo!Treba nešto i posaditi,a ne samo sjeći drvo..

ODGOVORITE
Name

kod Šamca

23.08.2018 23:02

Ne znam da li više u Šamcu radi fabrika namještaja "Nova Forma" (bivša "Budućnost").

ODGOVORITE