Trampov savjetnik kriv za prevaru

Bivši šef izborne kampanje predsjednika Donalda Trampa, Pol Manafort, proglašen je u utorak krivim po osam tačaka optužnice za poresku i bankarsku prevaru i neprijavljivanje bankarskih računa u inostranstvu, dok porota nije uspjela da postigne konsenzus o ostalih 10 tačaka optužnice.

Republika Srpska 22.08.2018 | 07:36
Trampov savjetnik kriv za prevaru
Porota je poslije četvorodnevnog vijećanja proglasila Manaforta krivim za dvije od devet optužbi za bankarsku prevaru, svih pet optužbi za poresku prevaru i jednu od četiri optužbe za neprijavljivanje računa u inostranstvu.

Sudija T.S. Elis proglasio je da suđenje nije validno za 10 tačaka optužnice, u pogledu kojih porota nije mogla da postigne konsenzus, prenosi Glas Amerike.

Suđenje Manafortu, dugogodišnjem republikanskom operativcu, prvo je koje je održano u okviru istrage ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Optužbe protiv Manaforta uglavnom se, međutim, odnose na period prije nego što je radio za Trampovu kampanju.

Tužioci su optužili Manaforta da je od američke poreske službe sakrio 16 miliona dolara koje je zaradio kao politički savjetnik proruskih političara u Ukrajini, a zatim da je lagao banke da bi obezbijedio kredit od 20 miliona dolara, nakon što mu je presušio izvor prihoda iz Ukrajine.

Manafort je radio pet mjeseci za Trampovu predizbornu kampanju, tokom ključnog perioda u trci za predsjednika SAD.

Predsjednik Donald Tramp je nakon presude pokušao da se distancira od Manaforta, rekavši da sve to nema veze sa njim, prenosi Rojters.

– Osjećam se veoma loše zbog Pola Manaforta – kazao je Tramp.

-Ja u to nisam umiješan – dodao je on i rekao da se nastavlja lov na vještice.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRBAS

22.08.2018 09:23

Jeli ovo taj od mile ronhila pajtos?? Opet mu propade plan za skidanje sankcija jbg.

ODGOVORITE