Počelo je - video igrice na pravom olimpijskom takmičenju!

Ono što se najavljivalo godinama konačno se ostvarilo – video igrice postale su deo jednog pravog sportskog događaja.

Ostali sportovi 21.08.2018 | 12:30
Počelo je - video igrice na pravom olimpijskom takmičenju!
Naime, eSports takmičenje u video igricama je postao događaj na jednoj od najvećih sportskih manifestacija u svetu – Azijskim igrama.

Tako će se u Indoneziji od 18. avgusta do 2. septembra pored džudista, boksera i drugih sportista naći i "gejmeri".

Iako će video igrice u Džakarti nastupiti samo kao demonstrativni događaj, već od narednih Azijskih igara, u Kini 2022. bi trebalo da budu zvanični sport u kojem će se deliti i medalje.

Ovaj potez naravno pre svega ima komercijalnu pozadinu, jer Olimpijski savet Azije sarađuje sa Alisportsom, čiji je vlasnik jedna od najvećih svetskih internet kompaija Alibaba (kineska verzija Amazona).

Ovo je svakako ogroman korak za eSports koji je izuzetno popularan od sredine 2000-ih, korak ka ulasku u Međunarodni olimpijski komitet i učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Na Azijskim igrama ovog leta eSports će se predstaviti u šest kategorija (igrica), uključujući popularne League of Legends i StarCraft 2.

eSports obrće ogromne sume novca već godinama, a očekuje se da ukupni prihodi industrije do 2019. godine dostignu 1,1 milijardi dolara.

Drugi primer je dvonedeljni događaj u Katovicama (Poljska) 2017. kada je IEM Svetsko prvenstvo posetilo 173.000 ljudi, dok je TV prenos pratilo 46 miliona gledalaca.

Najbolji eSports "sportisti" zarađuju oko milion dolara godišnje, a stručnjaci veruju da je samo pitanje vremena kada će postati najplaćeniji na svetu.

Takmičenja u eSports su izuzetno posećena i gledana, tako je finale League of Legends 2014. održano na rasprodatom stadionu u Seulu čiji je kapacitet 66.700 mesta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar