Ko se protivi dolasku Putina?

Očekivani dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina na venčanje šefice austrijske diplomatije Karin Knajsl stvara probleme u Austriji.

Svijet 17.08.2018 | 22:47
Ko se protivi dolasku Putina?
"Kako austrijsko predsedništvo EU može za sebe da kaže da je iskreni posrednik (između EU i Rusije) ako se ministarka spoljnih poslova i kancelar jasno svrstavaju na jednu stranu?", upitao se poslanik opozicionih socijaldemokrata (SPO) Andreas Šider.

Evroposlanica iz SPO Evelin Reger je rekla da se radi o "provokaciji evropskih razmera" i osudila "sramotu za imidž Austrije". 

Takođe opoziciona partija Zelenih je zatražila "neodložnu ostavku" ministarke, navodeći da je "Vladimir Putin najagresivniji neprijatelj EU na polju spoljne politike". 

Karin Knajsl (53), koju je za šeficu diplomatije imenovala ekstremno desničarska Slobodarska partija (FPO) iako nije njihov član, sutra će se udati za biznismena Volfganga Majlingera. 

Kremlj je u sredu potvrdio da je Putin pristao da prisustvuje venčanju, pre sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Nije predviđeno da ruski predsednik daje izjave, a Putinov dolazak je Beč nazvao "radnom posetom". 

Ukrajina je osudila Putinov dolazak i ocenila da je Austrija time sebe isključila iz Minskog mirovnog procesa. 

Austrijsko MSP je saopštilo da Putinova poseta "ne menja ništa u spoljnopolitičkoj poziciji Austrije". 

Austrijski dnevni list Kronen cajtung je naveo da Putin "ne dolazi jer je ministarkin prijatelj, već iz političkog računa", a tabloid Esterajh je najavio "državnu aferu".

Austrijska ekstremna desnica podržava rusko pripajanje Krima, a FPO se zalaže za ukidanje sankcija Rusiji, uvedenih zbog sukoba u Ukrajini.

(Beta/AFP)

Komentari / 0

Ostavite komentar