Analiza: Španci, da li ste i dalje najjači?

Real bez Kristijana Ronalda, Barselona bez Andresa Inijeste. I nikad jači Atletiko!

Fudbal 17.08.2018 | 19:45
Analiza: Španci, da li ste i dalje najjači?
Godinama već traje teror. Toliko izražen da je bilo sezona u kojima je samo Bajern mogao da priđe Realu i Barseloni. A tek tad se pojavio Atletiko. Španci su već skoro celu deceniju neprikosnoveni vladari evropskog fudbala.

Ali, da li se to ovog leta promenilo?

Kristijano Ronaldo je ostavio sve u Kraljevskom klubu da se pitaju gde su to pogrešili? Pre njega je iZinedin Zidan digao sidro, iako je sa Kraljevskim klubom uzeo tri uzastopne titule u Ligi šampiona.Andres Inijesta je napustio Barselonu i ostaje da se vidi da li je i duh La Masije i definitivno napustio Kamp Nou. Titani sa Pirineja ozbiljno su uzdrmani i cela Evropa se nada da će posle pet godina prekinuti špansku hegemoniju. A mnogi se i na Pirinejima nadaju da će konačno neko uspeti da, kao Atletiko 2014, skine sa trona velikane iz Madrida i Barselone. Pa da vidimo šta je ko radio ovog leta.

BORBA ZA TITULU

Barselona kao ubedljivi favorit, Real i Atletiko. Nema dalje. Utisak je da je Blaugrana uprkos odlaskuInijeste i gomile manje bitnih igrača (Džeri Mina, Luka Dinj, Đerar Deulofeu, Andre Gomeš, Aleiš Vidal..) jača nego lane. Istresli su 125.900.000 evra na Malkoma, Klemona Lenglea, Artura i Artura Vidala, a kako su i prošle sezone titulu uzeli sa komfornih 14 bodova razlike u odnosu na Atletiko jasno je da su favoriti. Pod uslovom da pronađu motiv kakav im je lane dala Nejmarova "izdaja". Real ne bi smeo da bude problem. Bez Ronalda i Zidana, pa i jednog od najboljih 12. igrača Matea Kovačića, a sa Lukom Modrićem koji je koketirao sa Interom, te "skromnim" pojačanjima u vidu Tiba Kurtoe, Alvara Odriozole i ipak (još) zelenog Vinisijusa Žuniora ne deluju više kao nedodirljiva sila. Doduše, Ronaldov odlazak bi trebalo da oslobodi Gereta Bejla, Iska i Marka Asendija, gurnuće Karima Benzemu bliže golu, ali u Madridu nisu preterani optimisti. Na kraju krajeva, Đulen Lopetegi na klupskom nivou još nema nijednu titulu kao trener. Takođe, tu je nikad jači Atletiko, koji je proletos igrao sa 16 ili 17 profesionalaca i decom, dok su sada konkurenciju pojačali asovi poput Tome Lemara - sa cenom od 70.000.000 evra rekordnim pojačanjem Jorgandžija - Santjaga Arijasa, Rodrija, Želsona Martinsa, Nikole Kalinića. Arijas će odmeniti Šima Vrsaljka, Rodri je stigao umesto Gabija, finale Lige šampiona igra se na Vanda Metropolitano stadionu i to što je Antoan Grizman ostao i pored Barsine ponude jasno govori o Atletikovim ambicijama.

BORBA ZA EVROPU

Valensija se vratila u Ligu šampiona i sada treba da pokaže da nije bila čudo od jedne sezone, već da je tu da ostane. Marselinjo Toral je već napravio sistem po meri, otišli su od bitnijih igrača samo Žoao Kanselo i Martin Montoja, a ekipa je pojačana pre svega u samom špicu gde će Rodrigo sada imati podršku Kevina Gameira i Mišija Batšuajija. Ako ostane do kraja avgusta naravno. Bez sumnje favorit za mesto broj četiri i novi izlazak u evropsku elitu s tim da će jaku konkurenciju već tradicionalno imati u Sevilji - nije napravila iskorak u odnosu na prošlu sezonu, iako je potrošila više od 60.000.000 evra, ali i ostala bez stubova igre Klemona Lenglea, Hoakina Koree i Stivena N'zonzija - Viljarealu osnaženom zaĐerara Morena, čoveka koji je prošle sezone postigao 16 golova i sačuvao Espanjol u eliti (sve skupa je Žuta podmornica potrošila čak 75.900.000 evra), te u manjoj meri Atletiku iz Bilbaa, Real Sosijedadu i možda Betisu. Zeleno-beli klub iz Sevilje jeste ostao bez Fabijana Ruiza, Hermana Pecele, Adana i Rize Durmisija, ali je doveo Vilijama Karvalja i gomilu slobodnih i proverenih agenata među kojima i Serhija Kanalesa, Takašija Inuija i Pau Lopeza.

BORBA ZA OPSTANAK

Espanjolu će biti pakleno teško da nadomesti odlazak Đerara Morena, ništa lakši posao neće imati ni Alaves kad bude razmišljao kako da odmeni Munira El Hadarija, koji se vratio u Barselonu, ali šta tek reći za Valjadolid bez Haimea Mate? Prošle sezone najbolji strelac Segunde (33 gola u ligaškom delu) otišao je kao slobodan igrač u Hetafe i ostavio Valjadolid bez maltene polovine golova. Problem za Uesku biće sasvim druge prirode, oni za promociju mogu da zahvale najboljoj odbrani Segunde, ali nije isto braniti se u drugoj ligi i kad te napadaju Mesi, Bejl ili Grizman. Ne bi smeli da se opuste ni povratnik Rajo Valjekano, Alaves, Leganes, možda čak i Eibar čija bajka već predugo traje. Mada, svi oni deluju za nijansu jače od pre svega Ueske i Valjadolida.

Selta,  Hetafe, Đirona i silno pojačani Levante, koji se opario sa 28.000.000 evra zarađenih na prodajiDžefersona Lerme Bornmutu morali bi da budu ušuškani negde u zlatnoj sredini. Bez briga oko opstanka, pa možda čak i sa mršavom nadom da se umuvaju u Ligu Evrope.

NAJVEĆE PRODAJE

Kristijano Ronaldo - Real Madrid - Juventus - 117.000.000
Kepa - Atletik Bilbao - Čelsi - 80.000.000
Toma Lemar - Monako - Atletiko Madrid - 70.000.000
Vinisijus Žunior - Flamengo - Real Madrid - 45.000.000
Malkom - Bordo  Barselona - 41.000.000
Žoao Kanselo - Valensija - Juventus - 40.400.000
Klemon Lengle - Sevilja - Barselona - 35.900.000
Tibo Kurtoa - Čelsi - Real Madrid - 35.000.000
Artur - Gremio - Barselona - 31.000.000
Džeri Mina - Barselona - Everton - 30.250.000

SRBI U ŠPANIJI

Nemanja Radoja (Selta)
Uroš Račić (Valensija)
Marko Dmitrović (Eibar)
Nemanja Maksimović (Hetafe)
Darko Brašanac (Betis)

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar