Šta je zabranjeno političarima

Francuski parlament usvojio je zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsjednika Emanuela Makrona.

Svijet 10.08.2018 | 07:56
Šta je zabranjeno političarima
Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra.

Zakon su podržala 383 poslanika, troje je bilo protiv, a 48 uzdržano. Poslanici vladajuće većine su aplaudirali nakon glasanja o zakonu.

Ministarka pravde Francuske Nikol Belube je čestitala na, kako je rekla, veoma pozitivnom signalu sugrađanima.

Komunistički poslanik Pjer Darevil je prokomentarisao da je “slon rodio miša”.

Makron je obećao brzo usvajanje tog zakona nakon što je predsjednička kampanja dovela u pitanje podobnost nekih kandidata.

Predsjednički kandidat desnice Fransoa Fijon, koji je na početku kampanje bio favorit za novog šefa države, doživio je nagli pad popularnosti nakon što je izbio skandal zbog fiktivnih radnih mjesta pri parlamentu njegove supruge Penelope i njihovo dvoje od petero djece.

Protiv Fijona je u jeku kampanje podignuta preliminarna optužnica za zloupotrebu javnih sredstava. Kasnije je podignuta optužnica i protiv njegove supruge.

Na meti istrage o prevari i malverzacijama bila je i ekstremno desničarska stranka Nacionalni front Marin Le Pen.

Zakon predviđa i druge vrste kontrole poslanika, među kojima je i zabrana da obavljaju savjetodavne aktivnosti da ne bi došlo do sukoba interesa kao i novi sistem kontrole njihovih troškova, koje će nadzirati i Ministarstvo ekonomije kako bi se izbjegle utaje poreza i druge malverzacije.

Pred francuskim parlamentom će se iduće srijede naći još jedan zakon o moralizaciji kojim će biti ukinuta dodatna finansijska sredstva koja su poslanici do sada mogli da usmjeravaju u zajednice i društva po svojoj želji.

Ključni zakoni

Parlament treba da razmatra još dva ključna nacrta zakona koje je Makron obećao tokom kampanje.

Jedan od njih odnosi se na borbu protiv terorizma, a  predviđa jačanje mjera bezbjednosti u borbi protiv terorizma kao i jačanje unutrašnje bezbjednosti zemlje, kako bi u dogledno vrijeme bilo ukinuto vanredno stanje uvedeno 2015. godine poslije terorističkih napada u Francuskoj.

Drugi nacrt zakona odnosi se na liberalizaciju zakona o radu radi smanjenja nezaposlenosti.

(Agencije) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BB

10.08.2018 08:05

A sta reci za nas, sve sama rodbina. Kada se neko novi zaposljava u firmi pataj ga " A ciji si ti ".

ODGOVORITE
Name

aco

10.08.2018 08:44

Incest.

Name

Zvornik

10.08.2018 08:48

Zasto nejma afera sexa u nasoj vladi pa nemoze biti kad su svi famelija hahahahahah...

Name

Ma hajde

10.08.2018 09:07

I sad ce im djeca biti nezaposlena. Ma ko koga zajebava.

Name

RE BB

10.08.2018 09:07

A ko smo to Mi (nisi objasnio), našao si lijep primjer da porediš "Nas" sa Francima, pa mi smo šaka jada u odnosu na Francuze koji su među nakvećim nacijama u Evropi.

Name

Milan

10.08.2018 08:59

Mogu se kladiti da ni jedna stranka u RS ovo neće podržati pa čak ni spomenuti jer su svi u vlasti na nekom nivou vlasti ili na nivou opština ili na nivou entiteta ili na BH nivou i ne postoji taj političar koji nije rodbinu pozapošljavao a da obavlja neku bitniju funkciju - nažalost. Krenimo od premijerke, predsjednika i njihove rodbine ali što ne i do opozicije npr. Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine u koga se ovih dana svi opozicionari kunum, čiji sin je zaposlen u administraciji grada Bijeljine!!! Tako da, moj napaćeni narode, sve vam je to isto, i njihovi "dresovi" su tu samo forme radi, da se kao razlikuju. Bitno im je da se dočepaju fotelja a posle samo gledaju sopstveni interes. Pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

Prednosti STAN NA DAN u odnosu na hotele

10.08.2018 09:12

Prilikom putovanja u neki grad, jedna od odluka koju treba donijeti je za koji smještaj se odlučiti? Hotel, hostel, apartman - popularno nazvan STAN NA DAN. Mi ćemo vam pružiti uvid u prednosti apartmanskog smještaja u odnosu na hotel. Pogledajte zašto apartmani bolji od hotela kao vid smještaja na putovanju. https://www.mojstan.org/blog/207-prednosti-stan-na-dan-u-odnosu-na-hotele

ODGOVORITE
Name

Želimo ovako i kod nas!

10.08.2018 09:32

Ovako treba i kod nas uvesti!

ODGOVORITE
Name

Rokada

10.08.2018 09:57

Kod na se zapošlajva po sistemu: ti zaposli mog, ja cu tvog. I to rade sve stranke, jedni drugima pomazu jer su isti.

ODGOVORITE
Name

@re Rokada

10.08.2018 11:02

I ako trako ne bude kazna zatvora do tri god.

Name

logicno

10.08.2018 12:05

Kod nas bi svi bili u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

linda

10.08.2018 17:54

"Svaka cast presjednice"!

ODGOVORITE