LŠ - Ajaks ima "desetku": Šou Tadića u Liježu! I još...

Tadić briljirao, Ajaks "prokockao" veliku prednost.  Fudbaleri Ajaksa remizirali su (2:2) na gostovanju u Liježu sa Standardom u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.  Asistencija Huntelaru, pa pogodak za 0:2, ali. . . to nije bilo dovoljno "kopljanicima" za pobedu. Standard je do izjednačenja stigao sa bele tačke u 94, a Slavija u 95. minutu.  Kako mu je legao Ajaks: Doktorska partija Tadića u Liježu! Nikolićev Videoton na pragu još jednog čuda! Standard do remija u nadoknadi, Malme bez prednosti u Mađarskoj.

Fudbal 07.08.2018 | 23:00
LŠ - Ajaks ima "desetku": Šou Tadića u Liježu! I još...
Gosti iz Holandije imali su veliku prednost od 2:0 na poluvremenu, ali nisu uspeli da je sačuvaju i kući idu samo sa nerešenim rezultatom.

Najbolji u redovima Ajaksa bio je najskuplji igrač tog tima, srpski internacionalac Dušan Tadić, koji je u remiju učestvovao sa golom i asistencijom.

Klas Jan Huntelar je bio prvi strelac utakmice u 19. minutu i nije mu bilo teško da matira golmana Standarda, jer mu ju je Tadić centaršutom desnom nogom "servirao" na glavu. 

U 34. minutu uspeo je Tadić da dobije nešto više prostora iz leve strane napada, a zatim fantastično plasiranim šutem, o golmanovu levu stativu, da povisi na 2:0. 

Na 2:1 je smanjio Karsela-Gonsales u 67. minutu meča i doneo veoma bitan gol gostima, ali tu nije bilo kraja drami. U četvrtom minutu nadoknade za domaćina je dosuđen penal. 

Reno Edmond je bio precizan i doneo veoma bitan gol svojoj ekipi, koji sada neće morati nužno da pobede na gostovanju kako bi prošli dalje. 

U Gracu na debiju u dresu slavnog kluba - gol za pobedu.

U Liježu u malom komšijskom derbiju - asistencija i gol za remi.

Dušan Tadić nastavio je da se nameće kao lider na terenu i prava Ajaksova "desetka" za sezonu 2018/19, ali njegova asistencija Klas-Janu Huntelaru i potom pogodak za 0:2 u 34. minutu nisu bili dovoljni za drugu pobedu na gostovanjima u tekućim kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Uporni Belgijanci, koje je s tribina "Moris Defrasn" stadoina bodrilo 27.000 navijača, uspeli su u drugom poluvremenu da smanje preko Mahdija Karsela-Gonzalesa da smanje (67), a otom i izjednače sa bele tačke u četvrtom minutu nadoknade.

Arbitar Tobijas Štajler iz Nemačke pokazao je na belu tačku u poslednjim momentima utakmice, a napadač domaćih Reno Emon pogodio za konačnih: Standard - Ajaks 2:2 (0:2).

Posle prepoznatljive "bicikle" na desnom krilu i savršenog centaršuta desnom nogom, Tadić je asistirao Huntelaru za gol glavom i vođstvo u 19. minutu, nakon čega je odigrao dupli pas u kontri sa Davidom Neresom i udarcem "iz kolena" sa ivice šesnaesterca pretvorio dodavanje Brazilca u ubedljivo vođstvo.

Marokanski internacionalac Karsela-Gonzales izveo je "piruetu" na ivici šesnaesterca gostujućeg tima, namestio se na levu nogu i pogodio sam ugao pa se kamerunski reprezentativac Andre Onana uzalud "pružio koliko je mogao". 

"Kopljanici" iz Amsterdama odlučili su se za defanzivu u finišu meča i umalo izdržali, međutim tada je desni bek Nusair Mazrui olako pustio rivala da ga predribla, nepotrebno ga sapleo sa leđa i pozvao Štajlera da pokaže na belu tačku odakle se rezervista Emon odlučio za udarac po sredini gola i bio u pravu.

Jednom majstor – uvek majstor. Dušan Tadić je još jednom dokazao da pripada redu fudbalskih plemića, da u njegovim nogama ima aristokratske krvi, pa je maltene sam pomerio u stranu Standard na Ajaksovom putu ka Ligi šampiona, pošto se u Liježu igrao sa belgijskim defanzivcima, mada ni njegovo vanserijsko umeće nije bilo dovoljno holandskom velikanu da porazi Belgijance, iako je to zaslužio – 2:2.

Tim Mišela Prudoma spasao se poraza bukvalno u poslednjim trenucima, pošto je Rene Emond u četvrtom minutu nadoknade iz penala pogodio iz izjednačenje i krunisao napore domaćina koji su morali da jure dva gola zaostatka. Uspeli su, zahvaljujući Mehdiju Karseli – sjajno se oslobodio baš Tadića – koji je strelom sredinom drugog dela vratio domaćina u život, da bi remi izvukao na već opisan način sa 11 metara.

Ajaks je svakako u boljem položaju, jer naredne sedmice em igra pred svojom publikom, em je dao dva gola u gostima, em ima Dušana Tadića. A to što je naš reprezentativac radio večeras u Liježu spada u fudbalsku poeziju. Šou na terenu. I što je za trenera Ten Haga najvažnije sjajno se razume sa još jednim asom, Klas Janom Huntelarom.

Ponajbolje se to videlo u 19. minutu kad je s desnog boka Tadić centrirao u peterac, a vremešni golgeter glavom pogodio cilj za inicijalno vođstvo, da bi sam Tadić u 34. na pas Neresa duplirao prednost. Kasnije je popularni Duća spremio zicer Zijehu za 3:0, bio bi to kraj nadanja Standarda, ali posle promašaja Marokanca domaćin je osetio da može da se vrati u igru i to iskoristio.



Mađarski Videoton se vraća kući sa odličnih 1:1 protiv švedskog Malmea. Četa Marka Nikolića, bivšeg trenera Partizana, još jedanput je bila statistički inferiorna, ali zabeležila dobar rezultat. 

Kristijansen je švedskog šampiona doveo u prednost u 63. minutu, da bi vezista Nego doneo Mađarima jako bitan remi. Danko Lazović se našao u startnoj postavi Videotona, a u 89. minutu ga je zamenio upravo Stefan Šćepović. Nijedan ni drugi nisu ostavili bitniji utisak. 

Šampion Mađarske, Videoton, koji sa klupe vodi srpski trener Marko Nikolić, remizirao je u Malmeu rezultatom 1:1 pred revanš na svom terenu. Prvak Švedske poveo je u 62. minutu posle preciznog udarca dasnkog veziste Andresa Kristensena iz "srca" šesnaesterca, ali je Nikolićev sastav izjednačio u 71. minutu posle čudne solo akcije francuskog beka, Loika Nega. On je krenuo sam na dvojicu defanzivaca plavo-belih dajući sebi for glavom, u jednom trenutku izgubio je loptu, ali i sačekao da se rivali spetljaju ostavljajući mu čistu situaciju za pogodak. Danko Lazović igrao je do 89. minuta kada ga je zamenio još jedan naš fudbaler i takođe bivši napadač Partizana, Stefan Šćepović.



A na severu Evrope, srpska kolonija iz Videotona pokazala je da je spremna samu sebe da prevaziće i da se plasira u plej-of za Ligu šampiona. Sastav Marka Nikolića – sa Markom Šćepovićem i Dankom Lazovićem u startnih 11 – odoleo je Malmeu (1:1) i napravio odličan rezultat pred revanš u Mađarskoj.

Izuzetno vredan gol za Vidi delo je Francuza Lioka Nega, u 71. minutu napravio je džumbus odbrambenim fudbalerima švedskog prvaka i naplatio vrlo dobru partiju gostiju. Nije se Videoton branio, nije bio u podređenom položaju, naprotiv, stvarao je šanse – pogodio je Lazović prečku iz slobodnjaka pri rezultatu 1:1 – a na kraju je za to nagrađen.

Minut pre kraja Lazović se preselio na klupu, priliku dobio Stefan Ščepović, u finišu golman Kovačik sačuvao je gostima psihološku prednost i stavio Nikolićev tim u dobru poziciju, da posle Ludogoreca izbaci još jednog favorita.

Fudbaleri beloruskog BATE-a iznenadili su šampiona Azerbejdžana Karabag pobedivši ih na gostovanju minimalnim rezultatom. Jedini strelac meča bio je Dragun u 36. minutu. 

Slavija iz Praga i Dinamo iz Kijeva odigrali su takođe 1:1. Meč u Češkoj izdominirao je domaćin, ali su gosti iz Ukrajine ipak preko Verbića došli do prednosti u drugom poluvremenu. 

Slaviju je koliko toliko spasao Husbauer u 95. minutu kada je bio precizan sa bele tačke.

Golom iz penala, ali u 95. minutu meča, Slavija je u Pragu stigla do izjednačenja u duelu sa vicešampionom Ukrajine, Dinamom iz Kijeva i stekla kakav-takav egal pred revanš na "Olimpijskom stadionu": Slavija - Dinamo 1:1 (0:0).

Poljak iz redova Dinama, Tomaš Kedziora, pokušao je klizećim startom da "skloni" jednu naizgled ničiju loptu, koja se "posle rikošeta" našla ispred gola gostiju, a koju je rezervista Stanislav Štecl nameravao da "zakuca" u mrežu, Kedziora je zakasnio taman toliko da potkači rivala po nozi i skrivi jedanaesterac za koji bi po starim pravilima dobio i direktan crveni karton što se ovog puta nije dogodilo.

Englez Krejg Poson poštovao je preporuku UEFA da više ne bude "duplirana kazna", dosudio je "samo" penal i omogućio Slaviji novu šansu da stigne do kasnog izjednačenja koju je rutinski iskoristio Jozef Huzbauer četvrtim golom u poslednja tri nastupa što je 20.000 navijača umelo da proslavi na "Eden areni".

Ukrajinci su poveli u 82. minutu kada je jednu dugu i statičnu akciju ekipe naglo "isekao" potez Sergija Sidorčuka. On je lob pasom "iz kolena" izbacio slovenačkog vezistu Benjamina Verbića u gol šansu, a ovaj staloženim udarcem sa desne strane kaznio očajnu reakciju kompletne odbrane Slavije.

Slavija gazila, Dinamo poveo, pa se Česi provukli! Golom iz penala u petom minutu nadoknade praški tim izbegao poraz.

Dinamo Kijev vraća se iz Praga neporažen pošto je odigrao 1:1 sa Slavijom u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Iako je bila bolji rival tokom svih 90 minuta, Slavija mora da bude zadovoljna jer je do izjednačenja došla u petom minutu sudijske nadoknade. Strelac tog pogotka bio je Jozef Husbauer iz penala.

A paradoksalno, češki vicešampion bio je znatno bolji tim tokom cele utakmice, više je napadao, češće pretio i trebalo je da vodi još posle prvog poluvremena. Ipak, Miroslav Štoh i Jaromir Žmrhal nisu nikako uspevali da pronađu put do mreže.

I kako to obično biva, Slaviju je stigla kazna za te promašaje. Igrao se 82. minut kada je Sidorčik posla loptu u prostor, Slovenac Bendžamin Verbič izbegao ofsajd zamku i savladao golmana Kolara.

Delovalo je kao da je to trenutak u kojem je odlučeno pitanje pobednika. A onda, kada su se navijači Slavije već pomirili sa porazom, Tomaš Kedziora napravio je penal i Husbaeur je postavio konačan rezultat.

Nekadašnji mladi reprezentativac Srbije i fudbaler Jagodine i Voždovca, Aleksandar Filipović, nastupio je za šampiona Belorusije u pobedi na gostovanju u Azerbejdžanu. Karabag - BATE Borisov 0:1 (0:1) posle pogotka iz kontre u kojoj je Nikolai Signeviš savršeno asistirao Stanislavu Dragunu, a 30-godišnji vezista glavom pogodio mrežu.

Benfika zna da igra ovakve mečeve...! Fenerbahče je deset godina van Lige šampiona, a ni posle prvog meča na "Da Lužu" nisu ništa bliži eliti. Jedan, ali vredan - Benfika slomila Fener u finišu. Fejsa igrao ceo meč, a Živković poslednjih 15 minuta.

Atmosfera u Benfiki nije sjajna posle prošle sezone, ali deo rutine je ostao "u DNK".

Portugalski vicešampion slavio je u prvom meču 3. kola kvalifikacija ("staza pratilaca") protiv Fenerbahčea 1:0 (0:0) golom Franka Servija iz 69. minuta, pa za sedam dana u Istanbul ide s povoljnim rezultatom.

Servi je gol postigao posle lepog dodavanja Salvija s desne strane na levu, Argentinac se okrenuo oko svoje ose, zbunio rivala, a onda šutem u dalji ugao doveo svoj tim u vođstvo.

Benfika je na ovom meču mogla da postigne još neki gol, a vredi istaći da je Ljubomir Fejsa odigrao čitav meč za "orlove", dok je Andrija Živković ušao s klupe i bio akter poslednjih petnaestak minuta utakmice. Mile Svilar je bio rezervni golman.

Lisabonska Benfika napravile je prvi korak ka plasmanu u Ligu šampiona nakon što je na svom terenu savladala Fenerbahče sa 1:0 u prvoj utakmici treće kola kvalifikacija.

Strelac jedinog pogotka na utakmici bio je argentinski vezista Franko Servi koji je u 69. minutu šutirao sa desetak metara precizno, ispod ruke golmana Fenerbahčea.

Benfika je bila bolja tokom cele utakmice i ne bi bilo nezasluženo i da su slavili sa više golova razlike. Ovako i taj jedan pogodak predstavljaće ozbiljan, mada ne i dovoljan kapital za revanšu Istanbulu sledeće nedelje.

A malo je nedostajalo da portugalski velikan u sudijskoj nadoknadi bude kažnjen za promašaje, ali je na Benfikinu sreću Baris Alisi gađao preko gola.

Ljubomir Fejsa zauzeo je standarno mesto u startnoj postavi Benfike, dok je Andrija Živković dobio šansu u poslednjih 15 minuta umesto Salvija.

Rezultati 3. kola kvalifikacija:

utorak

/staza šampiona/

Astana – Dinamo Zagreb 0:2 (0:1)
/Budimir 39, Olmo 84/

Karabag – BATE Borisov 0:1 (0:1)
/Dragun 36/

Malme – Videoton 1:1 (0:0)
/Kristensen 62 – Nego 71/

Crvena zvezda – Spartak Trnava 1:1 (1:1)
/Ben pen 23 – Grendel 25/

/staza pratilaca/

Slavija Prag – Dinamo Kijev 1:1 (0:0)
/Husbauer pen 90+5 – Verbić 82/

Standard – Ajaks 2:2 (0:2)
/Emon pen 90+4, Karsela–Gonzales 67 – Huntelar 19, Tadić 34/

Benfika - Fenerbahče 1:0 (0:0)
/Servi 69/

sreda

/staza šampiona/

Seltik – AEK Atina (20.45)
Red Bul Salcburg – Škendija (19.00)

/staza pratilaca/

PAOK – Spartak Moskva (19.00)

Svi revanš mečevi u utorak, 14. avgusta.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar