Britanci traže izručenje Rusa?

Velika Britanija se sprema da od Rusije zatraži izručenje dvoje njenih državljana.

Svijet 07.08.2018 | 07:54
Britanci traže izručenje Rusa?
Oni su osumnjičeni da su nervnim agensom novičok otrovali nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku, preneo je list Gardijan.

Pozivajući se na vladine i bezbednosne izvore, Gardijan navodi da je britansko tužilaštvo pripremilo zahtev za izručenje i da je spremno da ga pošalje u Moskvu.

Tužilaštvo je odbilo da da komentar, dok je policija navela da je istraga "još uvek u toku".

Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su početkom marta u Solzberiju, navodno snažnim nervnim agensom sovjetske proizvodnje zvanim novičok. London je za njihovo trovanje optužio Rusiju, što je Moskva negirala.

Tri meseca kasnije, lokalni stanovnici Čarli Rauli i Don Stardžis završili su u bolnici zbog trovanja istom supstancom, pronađenom u bočici parfema u Raulijevom stanu.

Rauli se oporavio posle nekoliko nedelja, ali je njegova partnerka umrla.

Sergej i Julija Skripalj, kao i policajac koji ih je pronašao u nesvesti, takođe su napustili bolnicu.

Britanska agencija Pres asosiejšn (Press Association) je 19. jula prenela da je policija identifikovala dva Rusa osumnjičena za ta trovanja.

Afera Skripalj je izazvala ozbiljnu diplomatsku krizu između Londona i Moskve i talas proterivanja diplomata iz Moskve i zapadnih prestonica.

U Velikoj Britaniji je 2006. polonijumom ubijen nekadašnji ruski obaveštajac Aleksandar Litvinjenko, što je posle istrage takođe pripisano Moskvi.

Britanske vlasti su tada zatražile izručenje nekadašnjeg specijalca Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna, optužene za ubistvo Litvinjenka. Moskva je odbila da ih izruči.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mišo

07.08.2018 17:12

Haha....Englezi nešto zahtjevaju od Rusa.... Dobro je rekao jedan Ruski političar-"Engleska je samo jedno malo ostrvo koje može preko noći NESTATI"....

ODGOVORITE