Zvezdin put do Lige šampiona: Slovaci, pa...

Pre svega, crveno-beli će morati da zaborave na ono što ih čeka u plej-of rundi i okrenu se prvoj od dve najvažnije utakmice u sezoni: utorak, 20. 30, Spartak Trnava. A, posle. . .

Fudbal 06.08.2018 | 18:45
Zvezdin put do Lige šampiona: Slovaci, pa...
Dan pre prve od dve najvažnije utakmice u sezoni, fudbaleri Crvene zvezde saznali su šta ih čeka posle.

U sedištu UEFA u Nionu danas je održan žreb za plej-of rundu kvalifikacija za Ligu šampiona u kojoj će bolji iz dvomeča Crvena zvezda - Spartak Trnava igrati sa boljim iz duela Red Bul Salcburg - Škendija!

Prve utakmice plej-of runde biće odigrane 21. i 22, a revanši 28. i 29. avgusta.

"Kako vreme prolazi, svi protivnici su za poštovanje. Ne biram ih", bilo je sve što je o ishodu žreba rekao trener crveno-belih, Vladan Milojević, koji je novinarima danas u Ljutice Bogdana ponudio i dobar naslov za najavu utakmice sa Spartakom (utorak, 20.30).

KOMPLETAN ISHOD ŽREBA

Plej-of runda:

/staza šampiona/

Crvena zvezda/Spartak Trnava – Salcburg/Škendija
Krabag/BATE Borisov - PSV Ajndhoven
Jang bojs - Astana/Dinamo Zagreb
Malme/Videoton - Seltik/AEK Atina

/staza pratilaca/

Benfika/Fenerbahče - PAOK/Spartak Moskva
Standard/Ajaks - Slavija Prag/Dinamo Kijev

Pobednici idu u Ligu šampiona, poraženi direktno u Ligu Evrope. Drugim rečima, ukoliko eliminiše Spartak iz Trnave, Crvena zvezda će sa obezbeđenih šest mečeva na evropskoj sceni igrati za ulazak među 32 najbolja kluba na kontinentu. Momci trenera Vladana Milojevića danas su saznali i da to neće biti nimalo lako, iako gotovo da nije postojao ishod prema kom bi crveno-beli dobili "povoljnog" protivnika.

KO SU SALCBURG I ŠKENDIJA

Šampion Austrije i polufinalista Lige Evrope iz prošle sezone svakako je favorit u odnosu na makedonskog prvaka, Škendiju iz Tetova, koju je Partizan na leto 2011. glatko izbacio pobedama 4:0 u Beogradu i 0:1 u Skoplju.

Austrijanci su u sprintu ka finalu Lige Evrope u Lionu, od kog ih je delilo četiri minuta, grupu prošli skorom 3-3-0, a potom redom izbacivali Real Sosijedad, Borusiju Dortmund i Lacio. Zaustavljeni su u polufinalu nakon gola koji su primili u 116. minutu produžetka revanš meča u Marseju.

Ali... Treba reći i da je Salcburg sezonu u kojoj je zabeležio najveći uspeh u UEFA kupovima počeo eliminacijom več u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Dalje je otišla Rijeka zahvaljujući golu u gostima - 1:1 na "Red Bul areni" i 0:0 na "Rujevici".

Salcburg je već jednom igrao protiv Crvene zvezde i to u sezoni Kupa UEFA 1976/77. Zvezda je zbog postignutog gola u gostima prošla u treće kolo: u Austriji je rezultat bio 2:1, nakon čega su crveno-beli u Beogradu zabeležili minimalnu pobedu, ali sasvim dovoljnu za prolazak dalje, 1:0.

Najveći uspeh Salcburga je plasman u finale UEFA kupa u sezoni 1993/1994. Inter je te sezone osvojio trofej pobedivši u obe finalne utakmice 1:0. Ovaj klub, za koji je jedno vreme igrao i kapiten Partizana, Saša Ilić, sedam puta nastupao u grupnoj fazi Lige Evrope i jednom u Ligi šampiona, u sezoni 1994/95 (pod imenom Kazino Salcburg).

Škendija, klub koji su 1979. godine osnovali Albanci iz Tetova i okoline dajući mu boje sa albanske zastave i simbolično ime (varnica, iskra), tavorio je u nižim ligama sve do raspada SFRJ, dugo bio makedonski drugoligaš sve do ulaska u Prvu ligu za sezonu 2010/11. Ispostaviće se da će crveno-crni kao debitanti postati i šampioni države, što je uspeh koji su ponovili prošle sezone kada su nadmoćno osvojili titulu sa 35 bodova prednosti u odnosu na Vardar.

Zanimljivo, put im se i drugi put ukrstio sa klubom iz Srbije.

Dres Škendije uglavnom nose fudbaleri albanskog porekla, kako iz Makedonije, tako i iz Albanije, sa Kosmeta...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar