Analiza: Šoping lista evropskih velikana...

Šta kome treba do kraja prelaznog roka? Najveći klubovi Evrope u fokusu transfer pijace. . .

Fudbal 05.08.2018 | 23:35
Analiza: Šoping lista evropskih velikana...
Transfer pijaca je ušla u finiš. Kod Engleza će sve biti gotovo već sledećeg četvrtka, tako da će veliki broj trenera i sportskih direktora narednih dana jurcati s jednog na drugi kraj Evrope u pokušaju da se pojačaju. Naravno u fokusu će biti i najbogatiji klubovi na svetu, a mi smo za vas pročešljali njihove transfer planove. Pa da počnemo...

REAL MADRID

Vinisijus, Lunin, Odriozola... Kada čitate listu Realovih dosadašnjih pojačanja teško vam je da poverujete da šampion Evrope neće kupiti još nekoga do završetka prelaznog roka. Posle prve prijateljske provere i poraza Lopetegijevog tima od Mančester Junajteda sve ide na to da će Kraljevski klub pokušati da dovede novog napadača kako bi ublažio potres izazvan prelaskom Kristijana Ronalda u Juventus. Možda i dvojicu, Jednog krilnog i jednog klasičnog koji bi zajedno nadoknadili Ronaldovih 50 golova po sezoni. Potencijalni kandidati su: Hari Kejn, Mauro Ikardi i Robert Levandovski za ulogu "devetke", ali šanse da dođe neko od njih su minimalne. Poljak je hteo, ali je Bajern stavio veto. ZaRonaldovog naslednika na boku je prva meta bio Nejmar, ali je PSŽ spusto rampu. Druga je Azar. Neke šanse i dalje postoje, ali nisu velike. Izgleda da će Realovo najveće pojačanje biti Asensio koji će dobiti veću minutažu. Najrealnija opcija da pojača Real d kraja prelaznog roka je golman Tibo Kurtoa sa kojim iamju dgovor, ali za realizaciju 35.000.000 evra teškog transfera čekaju da Čelsi nađe zamenu. Mršavo... Ali nikad ne otpisujte Florentina Pereza.

BARSELONA  

Počelo je tako što je Grizman ipak odbio unapred dogvoren transfer i Barsa je ostala bez kapitalca. Kucala je na razne adrese, želela Eriksena, Azara i Vilijana ali je se završilo sa dovođenjem Malkoma.Lengle je bio dogovoreno pojačanje u odbrani koje se čekalo mesecima, dok je Arturov transfer ubrzan zbog preranog odlaska Inijeste koji je bio planiran za sledeću zimu. A onda je otišao Paulinjo i ostavio neplaniranu rupu. "Potreban nam je vezista koji se uklapa u naš stil", bile su reči trenera Ernesta Valverdea na konferenciji uoči prijateljske utakmice s Totenhemom. Katalonci su se bacili u potragu za univerzalcem na sredini terena koji bi trebalo da im pruži više opcija u rotaciji. Tijago Alkantara i Rabio su igrači čiji se profil dopadao nadležnima na Nou Kampu, poslednjih dana se sve glasnije pominjao i dolazak Pola Pogbe, ali će se završiti kupovinom Artura Vidala. I ostankom Rafinje Alkantare, kojim jeErnesto Valverde oduševljen. I to bi bilo sve od Barse u ovom prelaznom roku. Uz dodatak da će potpisati i talentovani defanzivac Musa Vage koji je ipak pojačanje za budućnost. 

ATLETIKO MADRID

Bez obzira što Dijego Simeone ponavlja kako ne može da kupi fudbalera od 150.000.000 evra crveno-beli su faktički dostigli tu cifru kupovinama Lemara, Rodrija, Martinsa i Arijasa. Ipak, nisu završili posao,Čolo hoće novog napadača jer nije zadovoljan načinom na koji Vijeto i Gameiro obavljaju taj posao, pa nije isključeno da do kraja pomenuta dvojica napuste Madrid, a umesto njih dođe nova devetka, kandidati su Kalinić, Žiru i Batšuaji. Za dovođenjem napadača koji će menjati Kostu i Grizmana, Atletiko će završiti prelazni rok. Najveći uspeh su ipak ostanci Grizmana, Oblaka, Himeneza i Godina koji su bili na meti bogatijih klubova.

MANČESTER SITI

U Premijer ligi je sve mnogo otvorenije. Aktuelni šampion Mančester Siti i njegov trener Pep Gvardiola su pola posla završili posao dovođenjem Mareza koji je naciljan još zimus. Ali druga polovina posla je dovođenje "šestice" koja već nedeljama izmiče Sitiju i koja se može očekivati do kraja pijace. Nisu uspeli da dovedu Žoržinja, Freda, Alkantare, Pjanića, Kovačića...Pominjao se čak i Lemina iz Sautemptona kao krajnja opcija. I dalje postoje neke šanse da dođu Alkantara ili Kovačić. Vremena je malo, ali Siti je potrošio pare samo na Mareza tako da bi neka bomba mogla da pukne. Nije isključeno ni da dovedu štopera za rotaciju o čemu se pričalo na početku prelaznog roka. Mada, doveli su Sandlera iz Cvolea koji je bio planiran za pozajmicu, ali bi možda i mogao da ostane. 

ČELSI

Čelsi polako ide ka tome da postane najveći gubitnik prelaznog roka od velikih klubova u Premijer ligi. Mnogo vremena su izgubili sa Konteom i "talačkom situacijom" u koju ih je stavio Italijan dok mu nisu uručili otkaz. Plavci su otvorili nekoliko različitih transfer frontova s namerom da budu u toku ukoliko ostanu bez najtraženijih pulena - Vilijana, Azara i Kurtoe. Novog trenera Mauricija Sarija birine što gazdaRoman Abramovič više vodi računa da blokira prilaze pomenutoj trojici svojih najtraženijih fudbalera, nego da mu pruži neko milionsko pojačanje. Istina, doveo mu je Žoržinja kojeg je ukrao ispred nosaGvardioli. Ali, to je malo. Hteli su Iguaina, Kaldaru, Ruganija, Alisona, Pjanića, Golovina... Nisu doveli niko od njih. Pominju se i Marsijal, Zaha, Griliš, Vesino, Bernard, Milinković Savić, Pikford... Neko od njih bi ipak mogao da dođe. Zavisi od situacije sa Vilijanom. Čelsi mora da dovede makar dva top pojačanja. Ali nemojte se iznenaditi ako Sari pojačanja nađe u nekim od Čelsijevih mladih igrača koji nisu imali veliku minutažu. 

MANČESTER JUNAJTED

Uz Čelsi, klub koji u najvećoj panici dočekuje finiš prelaznog roka je Mančester Junajted. Možda u ovom trenutku i najnesrećniji klub na svetu kada se radi o pojačanjima. Murinjo je nezadovoljan i konstantno u medijima provlači činjenicu da mu smeta nedostatak novih igrača. Iako je već dodao timu Freda i Dalota, Posebni želi još pojačanja uprkos podatku da se suočava i sa fudbalerima koji su ga glatko odbili kao što je Mateo Kovačić. Čini se da najveći problem Đavoli trenutno imaju u odbrani gde su varijante: Džeri Mina, Hari Megvajer, Džerom Boateng ili Tobi Aldervejreld. Realne šanse postoje samo za Kolumbijca.Murinjo želi i Vilijana uz nadu da će se rešiti Marsijala. Po mogućnosti da proda Francuza van Premijer lige. Klub mu je saopštio da može da kupuje samo ako bude prodavao. Prvi na listi za žrtvovanje suMarsijal i Smoling. Možda i Lindelef. Ako njih proda, eto prostora za kupovine. 

ARSENAL

Arsenal je svoj posao obavio relativno brzo, a Unaj Emeri je sam nedavno priznao da je zadovoljan sastavom koji ima na raspolaganju. Pošto je napad bio sklopljen još u eri Arsena Vengera, Emeri je doveo po jedno pojačanje na golu, u štoperskoj liniji i na desnom boku, te na mestima defanzivnog i centralnog veznog. Bernd Leno će defakto biti prvi čuvar mreže, pre Petra Čeha i Davida Ospine,Sokratis Papastatopulos se već pozicionirao kao jedan od dvojice vodećih štopera, dok je dolazakLukasa Toreire zadovoljio navijače, iako se ne radi o atraktivnom pojačanju. Toreira bi trebalo da bude prvi zid odbrane ispred defanzivne četvorke, a tek će pokazati svoje kvalitete. Mladi Mateo Guenduzi je takođe ostavio dobar utisak tokom priprema za novu sezonu i Emeri će moći da ga koristi u rotaciji.Stefan Lihtštajner je proverena kajla koja bi trebalo da pojača konkurenciju na desnom boku Ektoru Beljerinu. Arsenal, praktično, nema potrebe da dovodi bilo koga, mada se i dalje pominju priče o transferima Usmana Dembelea i Stivena Nzonzija. Ali, ne verujemo da će biti nekih epohalnijih dešavanja na Emirejtsu.

JUVENTUS

Juventus je ubacio u petu brzinu i skoro pa sklopio tim koji će iti među glavnim favoritima za osvajanje Lige šampiona. Dolaskom Kristijana Ronalda u Torino možda će se nekome učiniti da je posao završen, ali daleko je od toga. Pre Ronalda su deficitirane pozicije popunjene Kanselom i Džanom. Posle Ronaldaje došao i Bonući da učvrsti odbranu pošto su propali pokušaji da Juve dovede Godina. Gubitak Điđija Bufona ne bi trebalo da se oseti pored Ščensnog i Matije Perina. I još nije kraj! Alegrijev san je jedan kvalitetan vezni fudbaler poput Milinković Savića ili Pogbe, ali videćemo koliko je to izvodljivo do kraja prelaznog roka. Pogotovo kada se u Engleskoj zatvori pijaca. Traži se i levi bek jer postoje realne šanse da će Aleks Sandro biti prodat, a kao zamena bi mogli da dođu Darmijan ili Bernat. To bi zaista bio Drim tim! 

INTER

Interovi navijači ne pamte ovako kvalitetan prelazni rok čiji vrhunac bi bio dolazak Luke Modrića. To pojačanje u veznom redu je jedino što nedostaje Nerazurima da stave tačku na letnji šoping. Pre toga su napravili sjajne stavri dovođenjem slobodnih agenata De Fraja i Asamoe. Čini se da su uboli i sa talentovanim Lautarom Martinezom pa sada imao ko da zameni Ikardija. Fantastično pojačanje je i Radža Najnoglan kojeg su doveli za relativno male pare s obzirom na kvalitet. Ugrabili su i talentovanogPolitana tako da su napravili miks igrača koji odmah donose prevagu i onih koji će to raditi u budućnosti. Sa Vrsaljkom su rešili desni bok. Nisu izgubili nijednog bitnog fudbalera, rešili su se dugodišnjih škartova poput Nagatoma, Edera, Santona, zadržali Škrinijara, a vrhunac bi bio dolazak Modrića. Ako ne uspeju da dovedu Hrvata, pominju se neke slabije alternative poput Paredesa, Barele, povratka Kovačića... Ali, Inter je 90 odsto posla završio. Uspešno. 

MILAN

Rosoneri su imali mnogo većih problema od kupovina i prodaja. Usred prelaznog roka se promenila vlasnička struktura kluba posle bankrota kineskih gazdi. Tako im je propalo pola prelaznog roka. Došao je Leonardo koji je stručan za ove stvari i čak je uspeo da uradi nešto. Rešio se visoke plate Bonućija i rešio da te pare ulože u Iguaina i makar 20 golova Argentinca u sezoni. Dobio je Kaldaru kao supertalenta koji može da zameni Bonućija. Čeka se rapslet sa Susom, Kalinićem i Andreom Silvom koji bi mogli da budu prodati jer su klubu potrebne pare. Moguće ja da će doći Bernard na krilo kao slobodan igrač što bi takođe bio pogodak. Možda dođu još jedan vezista skromnijih kvaliteta i rezervni štoper. 

ROMA

Romina dva najveća problema do kraja leta su centralni vezni i to pusto desno krilo! Zašto „pusto“? Zato što su se dosad naređala silna imena, ali i dalje Monći ne uspeva da nađe ono pravo… Kjeza, Suso, Kvadrado, Verdi, Depaj, Pedro, ukradeni Malkom, odnedavno i Neres… Samo su neka imena. A bilo ih je još! Takođe, sada je ponovo aktuelna priča za potpis Ektora Erere iz Porta, koji je interesantan još nekim evropskim klubovima. Tu je i Stiven Nzonzi, koga prvi čovek Džejms Palota jako ceni. Šta reći o Rominom poslovanju ovog leta? Monći je uradio strašan posao i na konto prodaje Alisona Liverpulu praktično doveo ceo novi tim igrača. Markano, Fuzato, Mirante, Zaniolo, Kristante, Bijanda, Ćorić, Olsen, Santon, Klajvert, Pastore… Roma će biti pakleno brz tim, ali faliće malo „mesa“. Videćemo šta nas čeka od Rome do kraja prelaznog roka.

PARI SEN ŽERMEN

Najbolje pojačanje za Svece je zapravo ostanak Nejmara i Mbapea na Parku prinčeva i sledeće sezone. Novi trener Tomas Tuhel je doneo neke svoje ideje u prelaznom roku, ali je pitanje koliko je sportski sektor spreman da mu ih ispuni i koliko je to u mogućnosti zbog finansijskog fer-pleja. Nemac insistira na levom beku i štopera, a prve želje su Aleks Sandro i Boateng  koji zajedno koštaju 100.000.000 evra. PSŽ ima samo neubedljivog Kurzavu na levom boku posle odlaska Berčičea i neko će sigurno da dođe do kraja piace. Ako ne dođe Brazilac iz Juventusa, opcije su njegov zemljak Vendel iz Leverkuzena iTuhelov bivši pulen Gereiro iz Leverkuzena. Takođe, potrebno je i pojačanje u veznom redu jer nema više Mote, a i Rabio bi mogao da ode, mada se sad pominje da bi uskoro trebalo da produži ugovor.Kante je bio prva želja, ali je on teška misija. Pominjao se i Milinković Savić, pa Pjanić, De Jong iz Ajaksa... Sa Bufonom su rešili pitanje golmana, ali isto tako moraju i da se reše jednog čuvara mreže do kraja prelaznog roka - Areole ili Trapa. 

BAJERN MINHEN

Tiho leto za šampiona Nemačke kada se radi o dolascima. Jedina dva nova lica u Minhenu su novi trenerNiko Kovač i reprezentativni vezista Leon Gorecka. Ipak, ne spavaju mirno u Bavarskoj pošto je Arturo Vidal blizu prelaska u Barselonu, dok se oko Hamesa Rodrgeza onako stidljivo, ali "pokvareno" mota Real koji bi da ga vrati s pozajmice. Bajern za sada dobro odoleva. Priča se dugo o mogućem transferuAnta Rebića iz frankfurtskog Ajntrahta, pošto je želja Nika Kovača, ali se ta priča okrenula u drugom smeru i navodno sada je Hrvat blizu Sevilje. Praktično, Bajernov prelazni rok je i pre njegovog početka zavisio od budućnosti Roberta Levandovskog. Ali, kako je poljski golgeter „zaključan“ i klupski čelnici mu ne dozvoljavaju da ode, ma kakva ponuda stigla od Reala, Čelsija ili nekog treće, praktično ne treba očekivati neka ozbiljnija dešavanja. Da, veliku stvar Bajern je napravio dogovaranjem transferaBenžamina Pavara iz Štutgarta za 35.000.000 evra, ali će taj posao biti ozvaničen tek narednog leta. Dakle, do kraja ne očekujemo mnogo toga od Bajerna. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar