Dačić: Ne mogu da izbace temu KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom britanskog izostavljanja pitanja Kosova i Metohije sa dnevnog reda Savjeta bezbjednosti UN da za to nema opravdanih razloga, te poručio da niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende Savjeta bezbjednosti.

Srbija 02.08.2018 | 11:34
Dačić: Ne mogu da izbace temu KiM
"Ako to ne želi Velika Britanija, staviće je na dnevni red zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova", rekao je Dačić za Tanjug.

On je ponovio da je ovaj potez presedan i apsolutno protiv interesa Srbije i potpuno u nesaglasnosti sa željom Londona da se organizuje samit sa zapadnim Balkanom.

Šef srpske diplomatije naveo je da se prvi put poslije 10 godina desilo da jedna zemlja samostalno odlučuje da ne stavi temu Kosmeta na dnevni red Savjeta bezbjednosti, te naglasio da su o tome vođene duge, komplikovane i teške konsultacije unutar Savjeta bezbjednosti.

Dačić je podsjetio da Velika Britanija traži da se o Kosovu govori na zatvorenim sjednicama - bez prisustva Prištine i Beograda, i da se to smanji na dva puta godišnje, jer smatra da je situacija na Kosmetu dobra i da nema potrebe da se o tome raspravlja.

S druge strane, kaže Dačić, Rusija i Kina čvrsto zastupaju stav da ta tema mora da bude na sjednicama Savjeta bezbjednosti, jer do danas nije došlo do dogovora u tom tijelu UN.

"Da bi se izbeglo glasanje i dovelo do velikih podela u Savetu bezbednosti dogovoreno je, bez obzira na to što je Britanija podnela plan rada za avgust bez teme Kosova, da će se konsultacije o ovoj temi nastaviti i narednih dana sa zainteresovanim stranama, sa željom da se postigne dogovor o daljem radu", rekao je Dačić i izrazio očekivanje da će biti uvaženi stavovi Srbije.

Izvor: Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

SrBska Tačić lista

02.08.2018 09:46

Šta se ovaj Tačić uzhorozio i kakve veze ima Republika Kosovo sa Srbijom? Nije valjda da je koalicija srBske liste sa Haradinajem pukla, pa im treba posrednik u pljačkanju nepismene svjetine?

ODGOVORITE
Name

Mali slobo

02.08.2018 09:58

Niko ne može da izbaci ? A kako to da je izbačeno ? E vidiš da možeš Turčine !

ODGOVORITE
Name

Podanik licimur

02.08.2018 11:34

On je potpisao Briselski sporazum!

Name

medo

02.08.2018 10:31

Može Dačiću, može. Zato što imaju atomske bombe. Takva su pravila. Kad ti budeš imao atomske bombe onda neće moći.

ODGOVORITE
Name

Milojko

02.08.2018 10:47

Ja budale, vidiš da može, nema Kosova na sjednici SB. Može te se samo dogovarati iza zatvorenih vrata.

ODGOVORITE
Name

xxx

02.08.2018 10:53

Eto tebe će da pitaju šta će raditi...idi ti otpjevaj jednu miljacku i sve 5

ODGOVORITE
Name

xx

02.08.2018 11:39

E moj Dačiću, "budali je more do koljena" kada tako govoriš.

ODGOVORITE
Name

MILOJKO

02.08.2018 15:04

KOSOVO JE DRZAVA I ZAVRSENO. TAKO REKOSE

ODGOVORITE