Rumenige je za svjetske tajkune u njemačkom fudbalu!

Predsednik Bajerna založio se za ukidanje popularnog "50+1" pravila, po kome su većinski vlasnici klubova njihovi registrovani navijači.

Fudbal 04.08.2018 | 20:00
Rumenige je za svjetske tajkune u njemačkom fudbalu!
Karlhajnc Rumenige izjavio je u Majamiju da će nemački klubovi "platiti cenu" ako i dalje budu sprečavali ulazak velikih investitora, bilo da je reč o pojedincima ili grupama, kakve u današnje vreme poseduju klubove u Engleskoj, Španiji, Italiji ili Francuskoj.

Trideset šest klubova prve i druge Bundes lige u martu je glasalo da pravilo "50+1" ostane na snazi, a ono sprečava da bilo koji akcionar uspostavi kontrolu nad donošenjem odluka, a samim tim i funkcionisanjem kluba.

"Ili ćemo početi da funkcionišemo kao naši konkurenti, ili ćemo platiti cenu što tako ne radimo. Svi su zabrinuti i plaše se da ćemo prestati da budemo konkurentni ako otvorimo tržište. Potpuno je suprotno, Nemačka bi od toga imala korist", rekao je predsednik Bajerna.

Najveći nemački klub se 75 odsto nalazi u vlasništvu svojih navijača - registrovanih članova, a preostalih 25 odsto deonica ravnomerno je raspoređeno na tri sponzora, kompanije "Adidas", "Audi" i "Alijanc".

Rumenige se založio za predlog Ajntrahta iz Frankfurta, da svaki klub pojedinačno odlučuje da li će nastaviti da funkcioniše prema pravilu "50+1", primetivši da Bajer Leverkuzen, Volfsburg, Hofenhajm i RB Lajpcig već imaju drugačiju vlasničku strukturu.

Propisi u nemačkom fudbalu omogućavaju licu ili kompaniji da preuzme kontrolni paket deonica, ukoliko su pre toga 20 godina u kontinuitetu finansirali jedan klub.

Prvog čoveka Bajerna evidentno "svrbi" to što u Ligi šampiona treba da se nadmeće sa Pari sen Žermenom ili Mančester sitijem, iza kojih stoje arapski milijarderi, ali isto tako u Evropi postoji mnogo klubova koji se nisu usrećili kada su prešli u ruke stranaca.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar