Mjesta ima i za Tursku i Rusiju

Francuski predsjednik Emanuel Makron iznio je svoju viziju o Evropi "u tri kruga" za 10 do 15 godina, a njegova vizija predviđa da Francuska bude među najintegrisanijim zemljama, odnosno "u srcu reaktora", dok bi u "široj Evropi" bilo mjesta i za Rusiju i Tursku.

Svijet 30.07.2018 | 17:41
Mjesta ima i za Tursku i Rusiju
Govoreći o svojoj viziji o Evropi tokom razgovora sa građanima, zajedno sa portugalskim premijerom Antonijom Kostom, prilikom nedavne posjete Lisabonu, šef francuske države ocijenio je da će se struktura kontinenta promijeniti u narednim godinama, prenose francuski mediji.

"Vidim jedan veliki krug koji je možda izvan Dvadesetsedmorice, nešto između Evropske unije i sadašnjeg Savjeta Evrope, koji će činiti široku Evropu, manje integrisanu nego EU, ali veoma zahtjevnu kad je riječ o njenim vrednostima", rekao je on.

Prema Makronovim riječima, taj krug bi obuhvatio "bilo u svom sastavu, bilo sporazumima o bliskom udruživanju, Tursku i Rusiju, jer ako želimo mir, moramo stabilizovati te dvije sile".

Drugi krug bi, prema viziji francuskog predsjednika, "vjerovatno bio negdje između sadašnje Evropske unije i evrozone", a predstavljao bi "snažno jedinstveno tržište, sa politikom suvereniteta, trgovine, istraživanja, inoviranja, kao i sa istinskom slobodom kretanja po krugu".

Treći krug bi, pak, kako je objasnio, bio "srce reaktora" sa "zajedničkom valutom, mnogo integrisanijim tržištem rada i istinskim socijalnim zbližavanjem".

Zemlje koje bi činile treći krug "istrajale bi u logici evrozone", naveo je Makron, izrazivši želju da Francuska bude dio tog kruga.

Tokom debate, u kojoj je učestvovalo oko 500 portugalskih građana, među kojima je bilo i mnogo mladih, Makron je istakao da će se "sudbina Evrope odigrati u narednih pet godina".

"Ili ćemo dubinski reformisati Evropu, ili ćemo prihvatiti status kvo i njegovo postepeno raspadanje", zaključio je francuski predsjednik.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sjetio

30.07.2018 16:25

si se na vrijeme nema sta, propast je kad ikad pocela. Samo svijet zavaravate, nadaj se magare da trava naraste. Slazu zvaku narodu, da bi se necemu nadali. Samo lopovluk. Tvoja je zemlja puna Islamista. Prvo sredi kod sebe pa onda misli na Evropu.

ODGOVORITE
Name

Kraj

30.07.2018 16:46

je blizu, zadnji neka ugasi svjetlo. jb zivot u strahu, ili puknu ili nece. Rasturate narode-drzave uzduz i poprijeko a malo i sa strane. Stice vas Bozija kazna. Kako radili tako i zasluzili. Lopovska demokratija ne pali vise.

ODGOVORITE
Name

Sta

30.07.2018 16:52

ces, kada te bankari puste niz vodu ? Nabavi jos jednu bakicu i suti. Tvoja politika je lazna, ko ti povjeruje, gotov je. Zlo veliko !

ODGOVORITE
Name

Eto Vidis

31.07.2018 19:52

Hoce ovaj babojebac da se Nijemci ponovo naljute i da ih pregaze za deset dana.

ODGOVORITE