Dačić: Promjena američke politike

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će američka podrška dijalogu s Prištinom pomoći da se dodje do riješenja, i ocijenio da neće biti proširenja formata pregovora.

Srbija 28.07.2018 | 19:15
Dačić: Promjena američke politike
Dačić je novinarima u rezidenciji ambasade SAD u Beogradu rekao da je prištinska politika koja je do sada vođena propala i da Srbija nikada nije bolje stajala u odnosima s velikim silama.

On je istakao i da nema nikakve šanse da se proces pregovaranja završi davanjem stolice u UN Kosovu ili priznavanjem Kosova.

Dačić je rekao da je američka politika prema Srbiji i Kosovu do sada bila na "autopilotu", ali da se to promjenilo dolaskom Vesa Mičela na funkciju pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

On je naveo i da nisu u pravu ni oni u Beogradu koji kažu da je Kosovo potpuno srpsko, a ni oni u Prištini koji kažu da je Kosovo potpuno nezavisno.

Zastave Srbije i SAD istaknute na rezidenciji ambasadora

Ivica Dačić i ambasador Kajl Skat danas su u čast stogodišnjice Dana Srbije, koji se 28. jula 1918. obilježavao u SAD, istakli srpsku i američku zastavu na rezidenciji ambasadora.

Time je obiljeležena stogodišnjica isticanja srpske zastave, kao prve zastave neke strane zemlje, na Bijeloj kući, 28. jula 1918.

Dačić je rekao da su se prethodnih dana Vašington i Beograd "prisjetili savezništva i utrli put daljim partnerskim odnosima".

Ambasador Skat rekao je da isticanjem srpske zastave pored američke želi da pokaže posvećenost SAD partnerstvu sa Srbijom, kao što je predsjednik Vudro Vilson učinio prije sto godina.

"Moram da naglasim da se ovakva vrsta simboličnog izražavanja poštovanja prema drugoj državi i narodu dogodila samo dvaput u istoriji SAD. Zapravo, podizanje srpske zastave bio je prvi slučaj u američkoj istoriji da je predsjednik odlučio da na takav način izrazi poštovanje prema nekom narodu", rekao je Skat, i dodao da je drugi slučaj bio 1920, s francuskom zastavom.

Izvor: N1

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

28.07.2018 17:17

Sram te bilo Dacicu prestavljas im se kao prijatelj pa im podmetnes pozar.

ODGOVORITE
Name

Re Dačić

28.07.2018 22:27

Vi đe će mo !!!

ODGOVORITE
Name

Amerika

29.07.2018 12:09

Očekujemo uskoro povlačenje priznanja kosova od Amerike, kao i javno izvinjenje.

Name

Poštovanje

29.07.2018 08:41

Ukoliko postoji toliko poštivanje i uvažavanje za Srbiju, zašto ova velika sila ne naredi razriješenje "kosovskog čvora", jer je šifra u njihovim rukama. Priče, riječi i razne formalne izjave nisu ništa, jer se prijatelji poznaju na djelu.

ODGOVORITE