Lopare: Jake veze sa dijasporom

Otvarajući večeras "Dane dijaspore" u Loparama načelnik ove opštine Rado Savić izrazio je uvjerenje da će ova manifestacije učvrstiti veze između majevičke dijaspore i opštine Lopare.

Republika Srpska 26.07.2018 | 22:14
Lopare: Jake veze sa dijasporom
On je istakao da je mnogo toga u Loparama već urađeno zajedno sa majevičkom dijasporom i kao prioritet za naredni period najavio jačanje prisustva dijaspore u privredi Lopara.

"U srpskoj dijaspori ima mnogo uspješnih, bogatih ljudi koji su voljni da ulažu u rodni kraj i da otvaraju predstavništva i pogone svojih firmi i u Loparama", rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, u okviru "Dana dijaspore" u subotu će biti održan Privredni forum na kojem će 15 domaćih privrednika sa predstavnicima dijaspore razgovarati o daljim ulaganjima u majevički kraj.

Savić je rekao da je posebno ponosan na domaće privrednike koji su sa svojim proizvodima izašli na strano tržište i da se iz Lopara u svijet izvoze proizvodi metalskog sektora, tekstilna roba, ali i atraktivne jahte.

On je naveo da majevički kraj mora da iskoristiti veliki potencijal koji pruža dijaspora, ali i da se uspori snažan proces njihove asimilacije u zemljama u kojima žive i rade.

Predsjednik Udruženja "Majevičani" iz Švajcarske Radislav Đokić rekao je novinarima da su susreti poput ovih neophodni kako bi svi zajedno pomogli svojoj matici.

"Živim i radim u Švajcarskoj, a u rodnom sam kraju otvorio firmu koja se bavi metalskim sektorom i ima 14 zaposlenih radnika", rekao je Đokić i istakao da Udruženje "Majevičani" kontinuirano radi na privlačenju stranih investitora u Lopare.

On je najavio izgradnju bazena u Loparama, kao naredni projekat koji će dijaspora podržati.

Đokić je zahvalio rukovodstvu opštine Lopare na dobroj saradnji i zajedničkim naporima u razvoju majevičkog kraja.

Večeras je u Centru za kulturu i informisanje, nakon svečanog otvaranja "Dana dijaspore" Pozorište "Duga" iz ove opštine izvelo predstavu "Bankarka".



(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ja

27.07.2018 08:40

Ko je ovaj u crnom odijelu pored doktora?

ODGOVORITE
Name

Re

27.07.2018 21:15

Koliko se vidi ovde je bilo obavezno prisustvo svih zaposlenih u opštinskoj administraciji ili otkaz. Tako se obezbeđuje prusustvo ovolikog broja ljudi.

ODGOVORITE