Srbija najbrža tranzitna ruta

Srbija i svi njeni građani imaju koristi od toga što je na putevima Srbije danas 20 miliona vozila više nego pre dve godine, rekla je za RTS ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Navodi da se za sada ne razmišlja o eventualnom povećanju putarina

Srbija 22.07.2018 | 14:13
Srbija najbrža tranzitna ruta
Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da se očekuje 53 miliona vozila na putevima do kraja ove godine, ističući da to ne bi bilo moguće da se nije ulagalo u puteve i u "Koridor 10".

Poručila je da se svake godine izgrade desetine kilometara auto-puta i da je Srbija najbrža tranzitna ruta koju svi koriste.

"Ja sam ponosna što smo uspeli da vratimo saobraćaj sa drugih koridora gde se on odvijao", navela je ministarka.

Dodaje da je "Koridor 10" skoro završen, osim desetak kilometara koz Grdelicu i Sićevo i istakla da je država mnogo uradila na tom pravcu. Kako kaže, to se vidi po broju vozila jer niko ne bi išao tim putem da nije najsavremeniji.

Dodaje da je potrebno dodatno unaprediti auto-put, srediti odmorišta, kako bi se svi oni koji idu u ove delove Evrope odlučili da idu preko Srbije.

"Put nije samo put već i sve ono pored", rekla je Mihajlovićeva.

Kada je reč o eventualnom povećanju putarina, ministarka je navela da se o tome nije govorilo u Vladi.

Podseća da se svi uvek žale na gužve i da to nije slučaj samo u Sribji jer se svuda u Evropi radi na održavanju puteva.

Dodaje da to ne može da se radi po kiši i snegu. Njena preporuka je da je koristi elektronska naplata putarine koja je dostupna na svakoj naplatnoj stanici u Srbiji.

Mihajlovićeva ističe da u Srbiji postoji stalno povećanje broja automobila i dodaje da se i u Vladi ponekad iznenade.

Novi investicioni ciklus

Ističe da je sve spremno za novi investicioni ciklus. Najavila je sledeće godine radove na auto-putu Niš–Merdare–Priština, protiv čega je, kako kaže, samo srpska opozicija.

Ističe da je važno da Srbija bude premrežena dobrim putevima i da na taj način ima izlaz na luku, što je strateški važno. Već sada postoji garancija od 200 miliona evra za prvu deonicu Niš–Pločnik.

Takođe, Mihajlovićeva je govorila o izgradnji "Moravskog koridora", koji je ocenila kao možda najvažniji Koridor posle "Koridora 10" jer prolazi kroz "srce" Srbije.

Dodala je i da se očekuju razgovori o putu Beograd–Sarajevo.

"Kada pogledate Srbiju, Srbija je na nezaobilaznom mestu", poručila je ministarka i upitala zašto se to nije koristilo ranije.

Prema njenim rečima, da je ranije bilo više infrastrukturnik projekata, bilo bi i manje sukoba.

Podseća da je važno da kroz Albaniju izađemo na luku, da "Koridorom 11" izađemo na luku Bar i da se nastavi rehabilitacija pruge. Zbog toga sutra putuje u Podgoricu gde će se razgovarati o novim regionalnim projektima.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar