Traže izručenje od belgijskih vlasti

Ministarstvo pravde BiH zatražilo je od belgijskih vlasti izručenje Nenada Radinkovića (30) iz Laktaša, koji je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je u Banjaluci poginuo Banjalučanin Nikola Đurović (21).

Bosna i Hercegovina 19.07.2018 | 14:00
Traže izručenje od belgijskih vlasti
Eksdradiciona dokumentacija je kompletirana i zvanično je potvrđeno. Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Nenada Radinkovića pravosudnim institucijama BIH.

''Uz svu potrebnu ekstradicijsku dokumentaciju Ministarstvo pravde BiH  ove sedmice je uputilo pravosudnim tijelima Kraljevine Belgije molbu za izručenje Nenada Radinkovića. Očekujemo da će belgijske vlasti dati pozitivan odgovor na našu molbu i da će Radinković biti izručen BIH'', kazala je za BN TV portparol Ministarstva pravde BIH Stanislava Marić.

Konačnu odluku o izručenju će da donese belgijski sud. Nenad Radinković uhapšen je 8. juna u Briselu po Interpolovoj potjernici.

Nenad Radinković je u novembru 2012. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Nikola Đurović. Saobraćajna nesreća se desila u Rakovačkim barama 21. avgusta 2011. godine. Od tada, pa sve do danas roditelji Nikole Đurovića tvrde da je Radinković podmetnut kao vozač. Kažu da je direktni krivac za smrt njihovog sina bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, iako je on to negirao, kao i još jedan visoki funkcioner SNSD-a i Republike Srpske.

Roditelji Nikole Đurovića tvrde da je Nenad Radinković, tada nezaposleni pekar, preuzeo krivicu jer mu je isplaćena veća svota novca. Cijeli je slučaj, prema istim tvrdnjama, zataškan u samom vrhu MUP-a Republike Srpske.

''Ako bude izručen, ne znam šta će biti s njim. Prava istina se neće saznati ukoliko on stvarno ne progovori. Sramota je i našeg MUP-a koji je morao znati gdje je on. On je možda godinu dana bio u Francuskoj, a sve ostalo vrijeme je bio ovdje. Žena mu je trudna, dolazio je ovdje najnormalnije. MUP je znao gdje se kreće. Sve zavisi od vlasti i gospodina predsjednika kako će da postupi'', istakla je za BN TV Aleksandra Đurović, majka pokojnog Nikole Đurovića.

U audiju je, osim Radinkovića, prema zvaničnom zapisniku, bilo još jedno maloljetno lice, ali to DNK nalaz nije pokazao. Očevici sa mjesta nesreće i iz Hitne pomoći tvrde da na Radinkovićevoj odjeći nije bilo tragova krvi, niti je on bio povrijeđen. U zapisniku sa mjesta nesreće navedeno je da je pronađen trag crvene boje koji asocira na krv i koji se nalazi na plavoj tkanini. Radinković je bio obučen u bijelo, što znači da to nije bio on.

Roditelji nastralog Nikole tvrde i kako se Nenad Radinković na mjestu nesreće pojavio poslije petnaestak minuta i da nije imao ni ogrebotine. Nakon presude 2012. godine Nenad Radinković je nestao iz Republike Srpske i BIH. Godinu dana nakon toga, u aprilu 2013. uhapšen je francuskom gradu Gones zbog umješanosti u međunarodni šverc oružjem. Navodno je osuđen na 8 godina zatvora.

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Прави кривац

19.07.2018 12:08

Он је крив колико и они јадни роми што су ослобођени оптужби. Док су Снсд Днс Сп и Ус на власти криминал ће да цвијета и убијаће недужне на сваком кораку

ODGOVORITE
Name

... DA ČIKO B'ONU...

19.07.2018 13:58

Čađin suvozač u vozilu je bio lično milorad mile dodik.

Name

Za...Da čiko...

19.07.2018 17:45

Jeste, bio je on, bilo je tu još ljudi, slučajnih svjedoka...vidjeli su i pričali - zato se to toliko i opstruiše, a ne zbog Čađe!

Name

Nostradamus

19.07.2018 12:12

To su te paralelne veze izmedju Srbije i Republike Srpske.Pocinus ubistvo ili drugi kriminal u Republici Srpskoj odes u Srbiju dobijes novi pasos i gotovo.

ODGOVORITE
Name

Nikola

19.07.2018 12:20

Najbolje mu je da u Belgiji zatraži azil i prizna istinu! Ako dodje ovdje,samo ga mogu ubiti,naravno zadesno,kao i sve druge!?

ODGOVORITE
Name

decko

19.07.2018 12:43

Kolateralna steta...

Name

Čađo Stanislav

19.07.2018 12:22

O, NEEEE!

ODGOVORITE
Name

SAŠA

19.07.2018 12:52

SUOČI SE SA ISTINOM GARGAMEL!

Name

Joj

19.07.2018 12:46

Koji gospodin predsjednik, pa on je u tom kolu najveca bagra jer ovi podguznjaci ne smiju nista uraditi bez njegovog AMIN.

ODGOVORITE
Name

RODOLJUB

19.07.2018 12:48

Mic po mic i ISPRIČAO JE ON VEĆ SVU ISTINU! Sad ćemo vidjeti kakvu smo DRŽAVU NAPRAVILI!

ODGOVORITE
Name

RODA

19.07.2018 12:51

ODPJEVAO JE ON VEĆ SVE I NAVEO SVJEDOKE PA ĆEMO VIDJETI SVE NAKO IZRUČENHA!

ODGOVORITE
Name

nikad kraja

19.07.2018 12:54

" Sve zavisi od vlasti i gospodina predsjednika kako će da postupi'', istakla je za BN TV Aleksandra Đurović, majka pokojnog Nikole Đurovića.....Pođtovana Gospođo Đurović, predsjenik nema šta postupati u vašoj nesreći, predsjenik nema nikakve veze sa sudom, tužilaštvom, policijom...ovo nije prvi slučaj da sam narod predsjeniku dodjeljuje kraljevske ovlasti koje on po ustavu nema.

ODGOVORITE
Name

Peđa

19.07.2018 13:14

A ko je bio Čađin suvozač???