CIK: Sutra ovjere kandidatskih listi

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH sutra će razmatrati izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na opštim izborima 7. oktobra i početi proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uslove, saopšteno je iz CIK-a.

Bosna i Hercegovina 18.07.2018 | 14:45
CIK: Sutra ovjere kandidatskih listi
Političke subjekte čije kandidatske liste budu imale nedostatke, CIK će obavijestiti da u roku od pet dana otklone nedostatke.

Iz CIK-a podsjećaju da su kandidati dužni da postupe u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Prema tom zakonu, sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci, pravobranioci, ombudsmani i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u BiH i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inostranstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima /iz 1961. godine/, mogu se kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji regulišu njihov status.

U saopštenju se navodi da će, ukoliko se utvrdi da lice iz navedene zakonske odredbe nije podnijelo ostavku na položaj ili nije postupilo u skladu sa zakonom kojim se regulše njegov status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića, CIK ukloniti ime tog lica sa ovjerenih kandidatskih listi, a ako se isto utvrdi nakon štampanja glasačkih listića, takvom licu neće biti dodijeljen mandat ako ga osvoji.

U skladu sa uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za opšte izbore u BiH koji će biti održani 7. oktobra, CIK BiH će do 23. avgusta objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar