LŠ: Zvezda u finišu slomila Letonce, slijede Litvanci!

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su letonski Spartaks 2:0 (0:0) i plasirali se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.  Zvezda zadala udarac na vreme, a sad Litvanci! Letonci su se i na "Marakani" odlučili na potpunu defanzivu, a Crvena zvezda je u 78. minutu konačno uspela da probije snažni bedem, potom i još jednom da pogodi do kraja. Posle Letonije - Litvanija.  Ben i Krstičić odvezali letonski čvor, sad pronaći lek za Suduvu.  Crveno-beli zasluženo u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona - 2:0.

Fudbal 17.07.2018 | 22:40
LŠ: Zvezda u finišu slomila Letonce, slijede Litvanci!
Crveno-beli su se dugo mučili protiv disciplinovanih Letonaca koje su uspeli da slome tek u završnici revanša na "Rajku Mitiću".

Zvezda je posle jalovih 168 minuta konačno u 78. minutu drugog meča uspela da zatrese mrežu Spartaksa, golom El Fardua Bena nakon neuspešnog šuta rezerviste Milana Pavkova glavom.

Samo tri minuta kasnije Nenad Krstičić "overava" trijumfa lepim golom petom nakon kontranapada i asistencije rezerviste Dejana Melega. 

Zvezda će u drugom kolu igrati sa šampionom Litvanije Suduvom, koja je iznenadila u prvoj rundi eliminisavši kiparski APOEL. 

Prvi meč na programu je 24. ili 25. jula u Beogradu, a revanš u gradu Marijampolu 31. jula ili 1. avgusta. 

Zvezda nije opravdala očekivanja više od 23.000 navijača na "Mitiću". Tim Vladana Milojevića se trudio i napadao, ali je uglavnom delovao bezidejno i bezopasno u napadu. 

Većina akcija je išla preko Radonjića, solidni su bili i Ebelisio i Milić, ali je Spartaks lako odolevao srpskom šampionu.

Osim dve solidne prilike za Milića posle centaršuteva, crveno-beli nisu konkretno zapretili golu rivala, sve do 64. minuta kada je Radonjić pogodio stativu. 

Usledio je veliki pritisak Zvezde u nastavku, strpljiva igra koja konačno u samoj završnici donosi rezultat. Crveno-beli konačno probijaju "bunker" Letonaca posle prekida. 

Radonjić je ubacio loptu iz kornera na prvu stativu, Pavkov je dobro skočio ali neprecizno šutirao, međutim, lopta stiže do Bena koji je samo prosleđuje u mrežu. 

Krilni napadač crveno-belih je bio u sumnjivoj poziciji, ali se sudije iz Turske nisu oglasile, već pokazale na centar. 

Samo tri minuta kasnije Zvezda stavlja "tačku" na ovaj meč. Ben je pokrenuo kontranapad, odložio loptu na desnu stranu do Melega, ovaj odigrao povratnu u sredino do Krstičića koji atraktivnim udarcem petom postavlja konačnih 2:0.

Crvena zvezda je prebrodila prvu prepreku ka grupnoj fazi Lige šampiona!

Šampion Srbije je i na svom stadionu, kao i pre šest dana u Rigi, potpuno dominirao protiv defanzivno orijentisanog rivala i njegovu organizovanu odbranu uspeo da probije tek u 78. minutu, ali ipak na vreme za drugo kolo kvalifikacija.

Pavkov je skrenuo loptu s prve stative posle kornera, a Ben na drugoj neometan sačekao i prosledio je u mrežu - iz ofsajda, što arbitri nisu primetili.

Samo tri minuta kasnije na semafor je u strelce upisan i Nenad Krstičić koji je petom lepo završio akciju Dejana Melega i Bena, pa je tako Crvena zvezda zakazala susrete sa Suduvom iz Litvanije već 24. ili 25. jula na "Rajku Mitiću".

CRVENA ZVEZDA - SPARTAKS JURMALA 2:0 (0:0)

Vladan Milojević je u odnosu na meč u Rigi napravio "rokadu" na mestu centarfora gde je zaigrao Ben umesto Pavkova, ali protiv ekipe koja se sve vreme brani i retko kada ima manje od 7-8 igrača iza lopte, to nije davalo mnogo efekta.

Zvezda je pokušavala centaršutevima, što napadač s Komorskih Ostrva ne može naročito dobro da iskoristi, pa se tako napadu pridodavao Nemanja Milić i bio najopasniji igrač Zvezde.

Krilni fudbaler se dobro snalazio posle kornera i centaršuteva s leve strane koji su obično išli ka njemu na drugoj stativi, pa je tako imao dve velike šanse koje nije pretvorio u gol, da bi ga početkom drugog poluvremena Milojević prebacio baš na isturenog napadača.

Zvezdi je bilo potrebno vreme da ubrza igru i dobije na ritmu, a najveću šansu imao je Nemanja Radonjić koji je posle spuštene lopte Rodića pogodio stativu!

Na gol se čekalo do 78. minuta i prekid kada je Pavkov dobro skočio na prvoj stativi i na drugoj ju je sačekao El Fardu Ben. Usporeni snimak pokazao je da je bio u pitanju ofsajd, a na krilima te dodatne energije - Zvezda je dotukla protivnika.

Ben je lepo napao kroz sredinu terena, ostavio na desnu stranu za novajliju Dejana Melega, da bi Nenad Krstičić petom atraktivno prevario odbranu Suduve.

Tek tada je litvanski sastav odlučio da krene malo napred, što je ostavilo prostora Crvenoj zvezdi u kontrama koju je umalo u gol pretvorio još jedan novi fudbaler Dušan Jovančić, i to udarcem spoljnom iskosa s desne strane.

Letonski čvor je odvezan. Crvena zvezda se pošteno namučila i u revanšu sa upornim i dobro postavljenim Spartaksom, ali je u finišu utakmice zahvaljujući snalažljivosti Bena i Krstičića uspela da ostvari zasluženi prolaz u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona gde je čeka litvanska Suduva - 2:0 (0:0), prvi meč 0:0.  

Nije Zvezda imala preko potrebnu dinamiku ni večeras. Delovalo je to nešto brže, tečnije i agresivnije nego pre šest dana u Rigi, ali je jasno da je neophodno znatno više utakmica kako bi ti željeni naleti ka golu rivala išli u talasima.

Spartaks ništa nije promenio u igri u odnosu na prvu utakmicu. Sužavali su Letonci prostor pred svojim golom i čekali svoju šansu da iz kontranapada ugroze gol Milana Borjana. Onu prvu sredinom prvog poluvremena, srećom po crveno-bele, nisu uspeli da iskoriste. Nije se tada snašao defanzivni vezista Malev, koji je bio u nimalo naivnoj situaciji pred golom domaćina. Bilo je jasno da Beograđani moraju da budu na vrhuncu koncetracije.

Sa Benom u samom špicu napada Zvezda je dobila na brzini u navali, dok je nedostatak u visini konstatno pokušavao da nadomesti uporni Milić, uz Nemanju Radonjića jedan od najkonkretnijih igrača crveno-belih, stvorivši nekoliko opasnih situacija pred golom Nerugalsa, pre svega u prvih 45 minuta. Upravo iz tog razloga, Milojević je nekadašnjeg igrača subotičkog Spartaka od starta drugog dela igre stavio na mesto klasične devetke, traživši put do mreže dobro postavljenog protivnika. Njegovu ulogu je kasnije preuzeo Milan Pavkov.

Upravo je takav „sidraš“, kao što je bivši igrač Radničkog iz Niša bio neophodan da bi se zbunili defanzivci letonskog šampiona. Gorostasni napadač je u ključnom 78. minutu glavom prebacio na drugu stativu, gde je usamljen ostao Ben. Taj gol je definitivno slomio rivala, koji više nije znao kako da se postavi ka igri i protivniku, pa je ostao bez orjentacije, a to je iskoristio Nenad Krstičić i potezom utakmice postavio konačan rezultat.

Ruski strateg Aleksandar Grišin vrlo dobro je procenio mogućnosti svog tima i iz njega izvukao ono što je neophodno da bi se u dve utakmice dobro namučila Crvena zvezda. Domaćinu je u defanzivi posao značajno olakšala povreda Višnjakovsa na startu drugog poluvremena, pa je tada bojazan od brzih kontranapada bila značajno manja. Sve je bilo orjentisano ka napadačkim akcijama koji su iz minuta u minut postajali sve opasniji i na kraju su doneli željeni rezultat.

Milojevićev tim za sedam dana, verovatno u sličnoj utakmici na stadionu Rajko Mitić, mora da pronađe lek za odbranu Suduve. Litvanci su eliminacijom APOEL-a pokazali da nisu nimalo naivan protivnik, što znači da Zvezda za prolazak u treće kolo ipak mora da napari još jedan korak u svojoj igri, kako bi uspela da opravda ulogu favorita i nađe se korak bliže cilju, a to je još jedno učešće u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

CRVENA ZVEZDA – SPARTAKS 2:0
/Ben 78, Krstičić 81/, prvi meč 0:0

Stadion: Rajko Mitić
Gledalaca: 23.868
Sudija: Alper Ulusoj (Turska)
Žuti kartoni: Borjan (Crvena zvezda), Kosorić, Honorato, Kobzar, Agire (Spartaks)

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Stojković, Savić, Degenek, Rodić – Jovičić, Krstičić – Milić (od 60. Pavkov), Ebesilio (od 72. Meleg), Radonjić (od 85. Jovančić) – Ben. Rezerve: Popović, Babić, Gobeljić, Jevtović, Meleg, Jovančić, Pavkov.Trener: Vladan Milojević

SPARTAKS: Nerguals – Frejmanis, Ošs, Kosorić, Šlampe – Dimitriev, Maleev, Honorato - Kobzar, Višnjakovs (od 49. Davidov) – Svarups. Rezerve: Melecis, Stuglis, Agire, Medina, Mihadjuks, Davidov. Trener: Aleksandr Grišin.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar