POČINJE EP! Srpska dominacija Evropom...

Hrvati bi da zaljuljaju tron, Grci iz senke. . .  Na startu 33. Evropskog prvenstva za vaterpoliste vladari Starog kontinenta imaće lakši trening protiv Rumunije koja je na 21 susretu izvukla samo remi pre 10 godina. Barakude prošle sezone skinule Delfine sa svetskog prestola i u Barseloni su glavna pretnja po izabranike Dejana Savića.

Ostali sportovi 16.07.2018 | 13:30
POČINJE EP! Srpska dominacija Evropom...
Zatalasaće se voda u bazenu Bernar Pikornel u Barseloni – kreće 33. Evropsko prvenstvo za vaterpoliste. Zna se, vladari Starog kontinenta su izabranici Dejana Savića. Srbija je trostruki uzastopni šampion Evrope, a u Kataloniji braniće pehar osvojen pre dve i po godine u beogradskoj Areni.

Srpski delfini na poslednjih šest šampionata imaju četiri zlata i po jedno srebro i zlato. Naša zemlja ima niz od osam EP na kojima je uzela neko odličje. Poslednji put praznih ruku vratili smo se na šampionatu u Firenci 1999. godine. U odnosu na proteklo veliko takmičenje, Svetsko prvenstvo u Budimpešti, zlatni selektor Srbije Dejan Savić je napravio jednu izmenu. Umesto dosad standardnog u najboljih 13 Nemanje Ubovića, šansu je dobio debitant, centar Nemanja Vico, koji brani boje Katanije.

Srbija je favorit za četvrto uzastopno zlato, a najveći konkurent biće Hrvatska. Prošle godine na SP u Budimpešti, Barakude su skinule prokletstvo, u polufinalu su pobedile našu reprezentaciju, a onda u borbi za zlato bili bolji od domaćina, Mađarske. Naoštreni su izabranici Ivica Tucka da zaljuljaju i evropski tron dominantnoj selekciji poslednjih nekoliko godina, Srbiji.

Ipak, Hrvati više nemaju u svojim redovima jednog od najboljih vaterpolista sveta protekle decenije Sandra Sukna. On je zbog problema sa srcem završio karijeru. Sjajni bek je prošle godine je bio MVP Svetskog prvenstva u Budimpešti. Ostali su tu, Tucak se opredelio za proverene snage: Jokovića, Lončara, Bušljea, Garsiju...

Od favorita, standardno u borbi za medalje su Italija, Mađarska i domaćin Španija. Crna Gora je na poslednjim takmičenjima u padu. Smena generacija je izvršena posle Olimpijskih igara u Riju, pa evropski vicešampion nije ono što je nekada bio – u najužoj konkurenciji za odličje. Od favorita iz senke treba obratiti pažnju na Grčku. Olimpijakos je prošlog meseca osvojio krunu najbolje ekipe Evrope posle pobede nad Pro Rekom usred Đenove. A klub iz Pireja je Grčka u malom. Skoro svi najvažniji igrači brane boje atinskog giganta.

Prvog dana šampionata Srbija igra sa Rumunijom. Sve je na strani Srbije – kvalitet, tradicija... Ove dve selekcije igrale su 21 put i naši istočni susedi samo su jednom izvukli nerešen ishod, pre 10 godina na EP u Malagi. Rumune sa klupe predvodi nekadašnji Savićev pomoćnik u reprezentaciji Srbije, Dejan Stanojević. On je na kormilu već četiri godine. Najbolji rumunski igrač je i dalje vremešni centar Kozmin Radu, koji ima blizu 500 utakmica u nacionalnom timu.

Pobeda ne bi smela da se postavi kao pitanje.

„Atmosfera je u redu, zdravi smo. Protiv Rumunije očekujem naravno pobedu, ali i igru koja će pokazati gde smo sada. Ovde su najbolje ekipe sveta. Naš cilj se zna - Tokio 2020, i sve do tada su usputne stanice. Posle Rija smo okrenuli novu stranicu“, rekao je selektor Savić na konferenciji za medije u organizaciji LEN, prenosi sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Srpski delfini ne beže od uloge favorita.

„Radujem se debiju na Evropskom prvenstvu. Radu je glavna opasnost, ali naša pobeda ne dolazi u pitanje. Opet utakmicu treba odigrati kao da je poslednja“, rekao je Viktor Rašović.

Prvog dana nema duela koji bi mogao da se okarakteriše kao derbi. Mađari, Italijani, Crnogorci, Španci, Grci i Hrvati apsolutni su favoriti. Osim Rumunije, Srbija je u grupi sa Rusijom i Slovačkom i samo bi čudo trebalo da se dogodi da vladari Evrope ne budu prvi u grupi.

Na šampionatu učestvuje 16 selekcija, koji su raspoređeni u četiri grupe. Pobednici grupa izboriće direktno plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirana i trećeplasirana reprezentacija da igraju baraž za mesto među osam najboljih na Starom kontinentu.

EP (BARSELONA) - PRVO KOLO:

Ponedeljak

Grupa A

15.30: Gruzija – Mađarska
18.30: Nemačka – Italija

Grupa B

11.00: Crna Gora - Francuska
22.15: Malta – Španija

Grupa C

14.00: Turska – Grčka
17.00: Hrvatska – Holandija

Grupa D

12.30: Rusija - Slovačka 
20.30: Srbija - Rumunija

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar