Najopasnija životinja na svijetu

Komarci su najsmrtonosnije životinje na svetu, čak milion smrtnih slučajeva se zabeleži svake godine, uglavnom zbog malarije. Postoji oko 3. 000 vrsta, ali se samo nekoliko stotina hrani ljudskom krvlju.

Zdravlje 14.07.2018 | 11:40
Najopasnija životinja na svijetu
Remete nam san, bude ubilački nagon, mrzimo ih kao verovatno nijedne druge životinje. Komarci. Da li ste znali da su najstariji primerci ove vrste postojali pre 400 miliona godina? Ovo su još neke zanimljivosti o stalnim pratiocima leta.

Komarci su najsmrtonosnije životinje na svetu, čak milion smrtnih slučajeva se zabeleži svake godine, uglavnom zbog malarije. Postoji oko 3.000 vrsta, ali se samo nekoliko stotina hrani ljudskom krvlju. Neki ujedaju isključivo ptice, drugi gmizavce.

Za status dosadnih krvopija odgovorne su ženke jer samo one ujedaju, ali ne bez razloga - potreban im je protein iz krvi za oplodnju. Kad se ne razmnožavaju, i ženke nas ostavljaju na miru. A znate li kako se hrane muškarci? Cvetnim nektarom.

Komarci sporo lete, njihova prosečna brzina je do 2,4 kilometra na sat. Ako bi se održala trka među insektima, komarci bi bili na začelju, prestigli bi ih i leptiri i pčele. Ali zato krilima udaraju od 300 do 500 puta u sekundi što objašnjava onaj dosadni zvuk koji čujemo.

Uglavnom ostaju blizu vode, ali neki lete i 160 kilometara van svog prirodnog staništa. Mogu živeti i pet, šest meseci, ali prosečna starost je samo dve do tri nedelje.

Glavni signal da je njihov potencijalni obrok u blizini je ugljen dioksid koji ljudi i životinje proizvode disanjem. Mogu da ga osete na 22 metra, a onda nam nema spasa. Za noć, jedan komarac može da ujede i do pet puta dok ne bude potpuno sit. Pre nego što nam isisa krv, ubaciće malo pljuvačke koja deluje kao anestetik, u suprotnom bismo ga opazili i ubili pre nego što ispuni cilj. Zato su evolucijom komarci naučili lekciju da je najbolje da "operišu" noću kad su njihove žrtve u krevetu.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Christian Sweden

15.07.2018 11:43

Bolji naslov bi bio najopasniji oblik zivota ili najopasniji insekt jer to je insekt a insekti nisu zivotinje...

ODGOVORITE