Astmatičari treba da jedu tikvice

Osim što održavaju liniju vitkom, tikvice poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.

Zdravlje 12.07.2018 | 08:41
Astmatičari treba da jedu tikvice
TIKVICE se uz paradajz i krastavac smatraju najomiljenijim letnjim povrćem. Njihova glavna prednost je u tome što su vrlo hranljive, a sadrže jako malo kalorija. Osim što održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.

Hranljive tikvice blagotvorno deluju i na probavu oslobađajući telo viška vode i štetnih materija. Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala. Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu lečenju astme i imaju jaka antiupalna svojstva pa pomažu i u sprečavanju paradentoze, ali koristi se i u borbi protiv drugih upala.

Semenke iz ovog povrća sprečavaju pojavu površinskih kapilara, a delotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska. Takođe, smatra se da umanjuju opasnost od pojave multiple skleroze. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

Tikvice se preporučuju u presnom i u kuvanom stanju.
 
Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar