U Izraelu o zdravom starenju

U organizaciji Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope, a uz pokroviteljstvo Vlade Izraela i regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu danas je u Tel Avivu održan ministarski sastanak Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope na temu „Obezbjeđivanje primarne zdravstvene zaštite za populaciju starije životne dobi“.

Bosna i Hercegovina 10.07.2018 | 23:45
U Izraelu o zdravom starenju
Sastanak je prilika za ministre da podijele iskustva i potrebe kroz učešće na brojnim okruglim stolovima na temu „Inovativne politike za zdravo starenje, razmjena iskustava i dobrih praksi“ i „Spremnost za hitne slučajeve u zemljama Jugoistočne Evrope“ a nadovezuje se na ministarski sastanak održan u februaru ove godine u Crnoj Gori na temu važnosti vakcinacije, te predstavlja priliku da se prezentuju aktivnosti preduzete u međuvremenu u zemljama članicama Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope.

U Bosni i Hercegovini još od oktobra 2009. godine implementira se projekat “Promocija mreža za zdravo starenje” uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Holandije.

Kao rezultat toga otvoreni su Centri za zdravo starenje u tri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, s fokusom na poboljšanje zdravlja i kvaliteta života starijih osoba. Centri funkcionišu kao dnevni centri namijenjeni licima treće životne dobi, sa ciljem da se lica treće životne dobi aktiviraju te na taj način omogući im se zdravo, kako mentalno tako i fizičko starenje.

Ovaj model društvenog angažmana starijih lica primjer je i ostalim zemljama u regiji, kao i članicama mreže Jugoistočne Evrope kako bi, kroz razmjenu iskustava i potreba, mogli podići kvalitet života lica treće životne dobi, kao preduslov zdravog i aktivnog starenja.

U radu sastanka u Tel Avivu učestvovala je i delegacije BiH, predvođena ministrom za civilne poslove Adilom Osmanović. U delegaciji BiH bio je i ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić. 

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

izraelac

10.07.2018 22:07

zdravo se stari bez balkanskih politicara... kad nemas stres od svakodnevnih gluposti u vjestima i ne citas novine, imas penziju i l platu dovoljno veliku da ne moras kupovati jeftinu hranu ... bavis se sportom , kulturom i humanitarnim radom.. pa jer zbog toga trebalo ici u tel aviv i sta nasi penzioneri imaju od toga sto ste vi zakljucili tamo?

ODGOVORITE
Name

Leva

10.07.2018 23:19

Bravo legendo kratko jasno sve receno

Name

Nada Meduza

11.07.2018 06:27

So obzirom da je porasla prosjecna starostna granica logican je i odlazak ministra.Hvala Vladi RS

Name

Dika

11.07.2018 03:44

Tačno A ne govore o nepostojecem predstavništvu !!!!!

ODGOVORITE
Name

Mamma mia

11.07.2018 05:48

Kako za ova putovanja ima u budžetu? Ajde da ova putovanja plaćamo SMS-om, a liječenja iz budžeta.

ODGOVORITE
Name

Миле

11.07.2018 06:34

Делегација, застава, службени пасоши Босне и Херцеговине. У делегацији министар здравља Српске. Не предводи је. Нема простора за медијску манипулацију.

ODGOVORITE