SP, 1/4-finale - najava: Rusija - Hrvatska...

Rusi, možete li da izbacite još jednog favorita? Blaga prednost na strani Hrvata u Sočiju. . .

Fudbal 07.07.2018 | 16:00
SP, 1/4-finale - najava: Rusija - Hrvatska...
Priznajemo, uopšte nismo očekivali domaćina Mundijala u četvrtfinalu. Iz više razloga. Prvo, Rusi u grupi jesu „ubili” Saudijsku Arabiju i Egipat, ali su od Urugvaja doživeli ubedljiv poraz, čime su nam usadili sumnju da mogu da se nose sa ozbiljnijim rivalima. Drugo, u osmini finala protivnik im je bila reprezentacija koja je ne tako davno bila svetski i evropski šampion. No, odoleli su napadima Španaca i zahvaljujući boljem izvođenju penala našli se u ovoj fazi takmičenja. Najzad, nismo verovali da će uspeti da prođu Crvenu furiju ni zbog „duše slovenske”, koja je često znala da im veže noge na velikim takmičenjima.

S druge strane, plasman Hrvata uopšte nije iznenađenje, pošto su posle prve faze, u kojoj su bili bolji od Argentinaca, Nigerijaca i Islanđana, značajno skočili na listi kandidata za osvajanje Svetskog prvenstva. Lako je moglo da se dogodi da se Vatreni sapletu već na prvoj narednoj prepreci, pošto su i oni protiv Danaca morali da šutiraju penale da bi prošli dalje, ali kad su to pregrmeli od njih zaista može mnogo da se očekuje. Naravno, ukoliko nadmudre Ruse, čije su ambicije, takođe, porasle do neba.

Bilo je nagoveštaja da će se u tim Stanislava Čerčesova vratiti defanzivac Igor Smoljnikov, koji je propustio okršaj sa Špancima zbog isključenja protiv Urugvaja, ali je selektor rešio da sistem 3-5-2 koji je izbacio Crvenu furiju, prekomponuje u 4-2-3-1. Razlog: Jurij Žirkov je pod velikim znakom pitanja, zbog povrede potkolenicu u prvom poluvremenu meča osmine i s obzirom da nema potrebe za rizikom, ispred golmana Akinfejeva će dejstvovati četvorka u sastavu Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov. Osim toga, pominjalo se da bi Alan Dzagoev mogao da zaigra u četvrtfinalu, ali Čerčesov će i njega ostaviti na klupi, jer je reč o rekonvalescentu.

Utakmicu će suditi Brazilac Sandro Riči. Na ovom Mundijalu već je delio pravu Hrvatima, protiv Nigerije, kad je i dosudio jedanaesterac iz kog su Vatreni postavili konačan rezultat 2:0. 

Što se ekipe Zlatka Dalića tiče neizvestan je Ivan Strinić (ali bi trebalo da igra), dok povreda ramenaMatea Kovačića nije toliko teška koliko se u prvom trenutku činilo, mada se pretpostavlja da selektor neće rizikovati i da će vezistu Real Madrida koristiti tek u drugom poluvremenu utakmice. Inače, Rusi upravo Strinića, uz Dejana Lovrena, navode kao najslabije karike u prilično uravnoteženoj ekipi Hrvatske. Takođe, smatraju da je napad Vatrenih predvidiv i da „samo“ treba zaustaviti prodore Anta Rebića iIvana Perišića po krilu, kao i neutralisati Luku Modrića u sredini. Ništa lakše...

Ruska taktika u duelu sa Špancima izazvala je kritike ljubitelja fudbala, pa čak i onih koji navijaju za Zbornaju, ali ne zaboravimo da je „parkiranje autobusa“ pre dve godine Portugalcima donelo titulu prvaka Evrope. I sada očekujemo tvrdu partiju, pa se 0-2 nameće kao prvi, a 1PP X kao drugi izbor. Zbog svega do sada prikazanog blagu prednost, ipak, dajemo Hrvatima.

A vi?

Projektovani sastavi

RUSIJA – HRVATSKA, 20.00

Soči
Olimpijski stadion Fišt
Kapacitet: 48.000
Sudija: Sandro Riči (Brazil)

RUSIJA: Akinfejev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov – Zobnin, Kuzjaev – Samedov, Glovin, Čerišev – Dzjuba. Selektor: Stanislav Čerčesov.

HRVATSKA: Subašić – Vrslajko, Lovren, Vida, Strinić – Rakitić, Brozović – Rebić, Modrić, Perišić – Mandžukić. Selektor: Zlatko Dalić.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar