Ovo se zove posao vijeka...!

Devet godina, 438 utakmica, 450 golova, 15 trofeja i na kraju plus od 6. 000. 000! Ako je neki klub uspešno finansijski ekspolatisao jednog fudbalera onda je to Real sigurno uradio s Ronaldom.

Fudbal 06.07.2018 | 20:15
Ovo se zove posao vijeka...!
Transfer leta i prelazak Kristijana Ronalda u Juventus možda je veliko iznenađenje za ljubitelje fudbala, ali gledano iz perspektive velikog Reala, njegova prodaja deluje i kao logičan kraj jedne velike fudbalske ere, istorijske, koja je kulminirala trećom uzastopnom titulom šampiona Evrope u Kijevu. 

Na stranu višemesečna dešavanja i sporenja Portugalca i Madriđana oko plate, ugovora i povišice, devet godina je preveliki period u jednom klubu za fudbalera-najamnika, profesionalca koji je dao sve od sebe i odužio se na poverenju vrednim trofejima. U to nema ni grama sumnje. Međutim, za svo to vreme i Real i Ronaldo prošli su kroz buran brak, koji će rezultairati skorim razvodom.

Zasitili su se jedni drugih, to je izvesno, a izgleda i da u Realu veruju da je Portugalac u 33. godini počeo već da gubi prepoznatljivu moć, što se donekle i videlo u proteklih nekoliko meseci. Naravno, bilo je i sjajnih utakmica, kao recimo ona u Torinu i onaj vanserijski gol makazicama u četvrtfinalu, ali činjenica je da ga u polufinalu s Bajernom i finalu s Liverpulom nije bilo nigde na terenu, već da je samo posmatrao kako drugi završavaju posao. I taj detalj je pokazao da Ronaldo nije više baš toliko svemoćan.

Videlo se to, zar ne, i na Mundijalu u Rusiji, gde je samo na otvaranju protiv Španije (sjajan het-trik) i Maroka (pobedonosni gol) bio na nivou, dok je protiv Irana i Urugvaja delovao kao da je umoran, odsutan, a možda je i glavom bio već u Torinu...

Zato je Real i tako olako odlučio da se odrekne Ronalda ovog leta, da najpre smanji famoznu klauzulu od milijarde evra na 120.000.000, a zatim i da ga tako lako otpremi u Juventus maltene sa mašnicom. Jer, ako je neki klub nekog igrača uspešno eksploatisao u tako dugačkom vremenskom periodu, onda je to sigurno Real uradio sa Portugalcem. I finansijski i sportski, njegov angažman bio je pun pogodak Madriđana, a izgleda da će biti i prodaja.  

Uostalom, o tome govore samo osvojeni trofeji - četiri Lige šampiona, dva Superkupa Evrope, tri titule prvaka sveta, dve Primere, dva Kupa Kralja i dva Superkupa Španije. Naravno, činjenica je i da im je Kristijano omogućio da postanu prvi klub u istoriji koji je tri puta uzasatopno osvajao titulu šampiona Evrope, a o marketinškom dobitku i prodatim dresovima, samo u Kini i na Dalekom istoku, ne treba da trošimo reči.

I Ronaldu je prijao Madrid gde je za devet godina oborio mnoge fudbalske rekorde i postao jedan od najboljih fudbalera današnjice. Čak 450 golova na 438 nastupa (!) dovoljno govore koliko mu je prijao boravak u najvećem svetskom klubu, a četiri Zlatne lopte su kruna i priznanje za fantastičan fudbal koji je prikazivao. Ipak, sada je vreme za veliku promenu i Reala i Ronalda, a vreme će biti najbolji sudija o opravdanosti odluke Madriđana da ga prodaju.

Jedno je sigurno, Real će i ovim poslednjim potezom i prodajom Ronalda dobro zaraditi. Istina, simboličnih 6.000.000 evra (jer su ga platili 94.000.000 u leto 2009. Mančester Junajtedu), ali i ta suma je dokaz da je kupovina Portugalca u svakoj varijanti bila pun pogodak i da sa njim velikan iz Madrida nikada nije bio na gubitku.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar