Bijeljina: U susret Vidovdanu

Jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan obilježen je u Bijeljini nizom svečanosti.

Republika Srpska 27.06.2018 | 23:00
Bijeljina: U susret Vidovdanu
Lomljenjem slavskog kolača u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, obilježena je krsna slava Vojske Republike Srpske – Vidovdan.



Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da se, slaveći Vidovdan, Svetog cara Lazara i kosovske mučenike, praznuje opredjeljenje za carstvo nebesko.

"Sveti car Lazar je na Kosovskoj bici 1389. godine izabrao Carstvo nebesko za nas Srbe i mi od tada jesmo nebeski narod koji teži nebeskim vrlinama, svetosti i vječnosti", rekao je vladika Fotije, obraćajući se okupljenim predstavnicima vojske, policije, ministrima, političarima, vjernicima.



Vladike Fotije je naglasio da Srbi čuvajući i ono što je zemaljsko, čuvaju svoje Kosovo, duhovnu kolijevku, ali težeći i višim idealima.

"Težimo i višim idealima, baš onako kao što je car Lazar pričestio svoju vojsku na Kosovu pred bitku, iako su Turci tri puta bili moćniji i jači, te se znalo da onaj ko ide u bitku ide u sigurnu smrt. Ipak, oni su se pričestili i time su ispovijedili vjeru u raspetog i vaskrslog Hrista", rekao je vladika Fotije.

Nakon obilježavanja krsne slave u ovoj vojnoj crkvi u kasarni "Vojvode Stepe Stepanović", vidovdanske svečanosti nastavljene su akademijom posvećenoj ovom velikom prazniku, u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog.



Na Vidovdanskoj akademiji, koju je organizovao Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", o značaju Vidovdana besjedio profesor Miloš Ković.



Na Akademiji su dodijeljene i nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola sa područja grada Bijeljina.

Predsjednik srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta'' iz Bijeljine Mitar Novaković istakao je da ''Prosvjeta'' nastavlja tradiciju obilježavanja značajnih datuma i ličnosti iz srpske istorije i kulture.



Uoči Vidovdana, svečano je otvorena spomen-soba u znak sjećanja i zahvalnosti poginulim borcima Semberije. Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je potrebno očuvati sjećanje na poginule borce koji su dali živote za srpsku zemlju.



''Moramo se sjećati svojih mučenika, jer su oni za nas kosovski mučenici. Borili su se u istom idealu za krst časni i pravoslavnu vjeru. Dobro je da to čuvamo, jer na taj način čuvamo uspomenu na njih, na naše Kosovo, istorijsko Kosovo'', kazao je vladika Fotije.



U spomen-sobi, koja je posvećena borcima 18 ratnih jedinica Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, nalaze se fotografije više od 1.000 poginulih vojnika, zastave jedinica i drugi eksponati iz ratnog perioda, koji su do sada čuvani u prostoriji unutar bijeljinske kasarne.

''Spomen-soba će sigurno predstavljati nasljeđe mlađim generacijama kako bi se uvijek sjećali onih koji su ratovali za Republiku Srpsku i svoj život dali da bi sačuvali ognjišta. Biće ovo uspomena na Vojsku Republike Srpske i sve učesnike rata koji su se borili kako bi sačuvali Srpsku", rekao je Stevanović dodajući da je spomen-soba otvorena povodom 25 godina od osnivanja Boračke organizacije Republike Srpske.
Gradonačelnik Mićo Mićić kaže da je ovo mjesto koje će uvijek podsjećati na borce koji su živote dali za Republiku Srpsku u odbrambeno-otadžbinskom ratu.



"Ovo je najmanje što se moglo uraditi za njih i današnjim otvaranjem ove sobe bar smo se djelimično odužili za sve ono što su oni dali za Republiku Srpsku", rekao je Mićić.

On je naveo se spomen-soba nalazi u dograđenom dijelu Muzeja Semberije koji će sačuvati sjećanje na njih.



"Nikada ih nećemo zaboraviti, ali isto tako moramo misliti na njihovu djecu i sve porodice poginulih boraca. Treba učiniti maksimum da im se pomogne", rekao je Mićić.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina Darko Stević rekao je da je ova spomen-soba mjesto gdje članovi porodica poginulih, a i posjetioci, uče o velikim stradanjima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i hrabrosti svih onih koji su dali živote za odbranu ognjišta. 

''Ovo je mjesto sa kojeg bi svako od nas trebao otići sa porukom da se zločini i stradanja više nikada ne smiju ponoviti. Spomen-soba pruža priliku i potomcima ovih hrabrih očeva, braće i sinova da njihova djela nikada neće biti zaboravljena'', kazao je Stević.

Načelnik štaba Prve semberske lake pješadijske brigade Đoko Pajić, koji je i otac poginulog borca Vojske Republike Srpske, kaže da je bio aktivni učesnik otvaranja prve spomen-sobe u Muzeju Semberije, ali je 1995. godine, ona kao postavka, bila "skinuta".

"Sve do danas borili smo se da se ponovo vrati spomen-soba, da se postavi na mjesto koje joj pripada, ovdje u Muzeju, prije svega, zbog svih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, a nama podarili slobodu da živimo koliko-toliko srećno u našoj državi - Republici Srpskoj", rekao je Pajić.

On je naglasio i da, uprkos tome što nosi žal za izgubljenim, poginulim sinom, danas osjeća i ogromno zadovoljstvo što se otvara spomen-soba koja će čuvati sjećanje na njega, odnosno na sve njegove poginule saborce.



Vidovdanske svečanosti završene su koncertom Umjetničkog ansambla ''Stanislav Binički'' Ministarstva odbrane Republike Srbije i Srpskog pjevačkog društva ''Srbadija''.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eko DRP

28.06.2018 04:53

Sve ok ali deponija nas ugusi.

ODGOVORITE
Name

Xxx

28.06.2018 06:04

A gdje je bio gradski menadjer!?

ODGOVORITE