Stop za Albaniju i Makedoniju

Šefovi diplomatija Evropske unije su u Luksemburgu do 2019. odložili odluku o početku pregovora o prijemu Albanije i Makedonije, pošto su Francuska, Holandija i Danska zahtijevale da Tirana i Skoplje pruže opipljive naknadne dokaze o jačanju vladavine zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Svijet 26.06.2018 | 20:32
Stop za Albaniju i Makedoniju
Kako je novinarima izjavio grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas, 25 članica EU je bilo za to da se danas „dâ zeleno svjetlo“ Albaniji i Makedoniji za pregovore 2019. godine, ali su Francuska, Holandija i Danska zahtijevale da se odluka o tome odloži do iduće godine, kako bi se ustanovilo da li su vlasti u Skoplju i Tirani uspjele da poboljšaju situaciju s vladavinom prava i suzbijanjem korupcije i kriminala.

Kocijas je naveo da je on na zasjedanju tražio da se pozitivna odluka donese „zbog unutrašnje situacije u tim dvema zemljama kojima je potrebna stabilnost i bezbednost i svakako ne novi problem“.

Po diplomatskim izvorima u Luksemburgu, Holandija je predočila da, uprkos sporazumu Skoplje-Atina o imenu, makedonske vlasti i dalje ne ispunjavaju osnovna mjerila za početak pregovora, posebno kad je riječ o vladavini zakona i sposobnosti državne uprave.

Francuska takođe posebno smatra da u Albaniji nije suzbijen organizovani kriminal.

(Beta)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bravo

26.06.2018 22:30

Nikad siptarsku mafiju ne treba primiti kao ni kvazi naciju makedonce.

ODGOVORITE