Ostaju sankcije Sjevernoj Koreji

Američki predsjednik Donald Tramp produžio je za još godinu dana sankcije Sjevernoj Koreji pozivajući se na "vanrednu prijetnju" nuklearnog oružja te zemlje, samo deset dana pošto je rekao da iz Pjongjanga više nema opasnosti.

Svijet 23.06.2018 | 10:15
Ostaju sankcije Sjevernoj Koreji
Sankcije na snazi od 2008., obnavljaju se izvršnom uredbom.

"Postojanje i opasnost širenja fizijskog materijala uporabljivog za oružje na Korejskom poluostrvu te postupci i politika vlade Sjeverne Koreje i dalje su neuobičajena i direktna prijetnja nacionalnoj sigurnosti, spoljnoj politici, privredi Sjedinjenih Država", navedeno je u uredbi. 

Nakon sastanka sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong unom u Singapuru 12. juna, Tramp je rekao da će sankcije biti ukinute tek kada Pjongjang ostvari napredak u denuklearizaciji. 

Međutim, dan nakon sastanka s  Kimom, 13. juna,  Tramp je na twitteru napisao "Svako se danas može osjećati sigurnije nego onog dana kada sam preuzeo dužnost. Više nema nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje".

Trumpova uredba potpisana je u petak naveče, a poklopila se s objavom američkog ministarstva odbrane o otkazivanju vojnih vježbi s Južnom Korejom na neodređeno vrijeme. 

Pentagon je objavio da je svrha otkazivanja podržati diplomatske pregovore s Pjongjangom koje vodi državni sekretar Mike Pompeo.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar