SP: Budi Srbin kao nijedan prije!

Izađi na teren, ne kalkuliši - pobedi! Ne dokazuj patiorizam time što ćeš sa nožem u zubima juriti šestoricu momaka sa Šar planine. Budi pametan kao što jesi, i kao što si bio protiv Kostarike.

Fudbal 22.06.2018 | 12:30
SP: Budi Srbin kao nijedan prije!
"Znaš kako se postaje poseban, izađeš na teren kad je teško i pobediš". Parafraza citata upokojenog velikana srpskog glumišta Nebojše Glogovca čuje se od mirnog Svetlogorska do 30 kilometara udaljenog Kaljinjingrada. Na jednoj strani su zastavama i dresovima naoružani Srbi, na drugoj strani tek po koji sredovečan Švajcarac za koga je ova utakmica samo jedna u nizu i koji ne daje pet franka zbog činjenice da će momci sa Šar planine dati posebnu notu večerašnjem meču (20 časova).

Čuli smo mnogobrojna mišljenja o tome kako Orlovi treba da igraju, gde je glavna snaga skockane čete Vladimira Petkovića, ali reprezentativci Srbije moraće da, pre svega, pobede demone sopstvene prošlosti i našeg mentaliteta. Stvar je jasna: trijumfom overavamo drugi krug i ispunjavamo ono zbog čega smo došli na obalu Baltičkog mora. Nema kalkulacija, nema računica, nema gledanja ka Moskvi gde će nas čekati našpanovani Brazil...

Ta kalkulantska crta, zavirivanje u višu matematiku po sistemu "ali ako nam se poklope ostali rezultati“ dovela nas je do toga da trijumf na Mundijalu čekamo osam godina. I plasman na veliko takmičenje isto toliko.

Selekcija Mladena Krstajića pokazala je da ima nešto što je odvaja od prethodnih. Dozirani bezobrazluk u sublimaciji sa fudbalskom pameću doneo nam je početni trijumf nad Kostarikom. Sad nam treba ono drugo, i već pomenuto u tekstu: "Izađi na teren, ne kalkuliši i postani Srbin kao nijedan pre. Ne dokazuj patiorizam time što ćeš sa nožem u zubima juriti šestoricu momaka sa Šar planine. Budi pametan kao što jesi, i kao što si bio protiv Kostarike".

Selektor Mladen Krstajić pripremajući dolazak na Mundijal želeo je da dobije atmosferu poverenja i velikog zajedništa. Novinari u Svetlogorsku ne posećuju često kamp Orlova, ali deluje da je bivši štoper Verdera i Šalkea uspeo u primarnoj misiji. Govori i to slika iz Samare kada su starteri, na mig kapitena Aleksandra Kolarova, sačekali rezerviste i napravili krug radosti. Uspeli su Orlovi da naprave konekciju sa navijačima u Rusiji, ali pored zajedništa sada će im biti potrebno nešto više. Bez obzira što su Krstajić i momci za sada uspeli da odtranu tumorno tkivo sujete i ega i ne dozvole da se srpski brod nasuka o hridi Baltičkog mora. Dovoljno za početan implus optimizma.

Pisali smo već kako je ovaj današnji meč poseban ispit za Mladena Krstajića. Jednostavno, nameriće se na iskusnijeg trenera, koji zna da istakne u prvi plan vrline svog tima. Možda je takav susret i bio potreban Krstajiću, jer u slučaju trijumfa više neće niko da ga doživljava kao trenera početnika. Jer onom kockarskom početničkom srećom ne može da se pobedi rival koji je doživeo jedan poraz u prethodna 22 meča.

"Možda ja nisam neki stručnjak, ali sam se okružio ljudima koji znaju. Mi smo stvarno tim i verujemo da možemo", istakao je nedavno selektor našeg tima.

Na papiru Švajcarska je blagi favorit. Ali samo na papiru. Kao što je spomenuo Duško Tošić motivacioni faktor je na našoj strani, kao i to što postoje elementi igre u kojima smo jednostavno bolji od Švajcaraca. Prosta računica kaže da večerašnjeg rivala treba da napadnemo iz vazduha i dobijemo bitku za Kaljinjingrad.

Imamo Matića, Milivojevića, Milenkovića, Tošića, Branislava Ivanovića, Mitrovića i Sergeja MilinkovićSavića. Teška avicija morala bi da donese nespokoj Vladimiru Petkoviću i natera ga da ekipu podigne jako visoko. Posebno, što sa našpanovanim kapitenom Kolarovom svaki prekid predstavlja pola gola za Orlove. I što loptu Sergeju Milinkoviću Saviću u opasnoj zoni možete da isčupate samo faulovima. Sve su to kvaliteti na kojima može da insistira Mladen Krstajić i čeka visoko postavljene Švajcarce da izkažnjava.

O njihovim vrlinama nećemo ovog puta. Jer zavisimo samo od sebe. Pobeda nas vodi u drugi krug. Samo tako treba rezonovati. Nema mesta kalkulacijama. Jednostavno je i lako: Izađi na teren, zavisiš sam od sebe, mani se kalkulacija i pogleda ka Brazilu. Ovo mora da bude srpsko vreme.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rainer 1893

22.06.2018 10:55

Momci hrabro! Vjerujemo u vas!!! Pobjeda je nasa. S R B I JA.

ODGOVORITE