Mektić uputio poziv političarima

Nakon sastanka Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, je zamolio političare u BiH da se ne bave ovim problemom. "Samo prave političku kampanju na račun ovog problema", rekao je Mektić. Naglasio je da je zatražio sredstva potrebna za suočavanje s ovim problemom.

Bosna i Hercegovina 21.06.2018 | 13:13
Mektić uputio poziv političarima
"Čuo sam Lazara Prodanovića kako se sekira zbog ubistva jednog migranta u Bihaću, što jeste tragedija. Rekao sam mu: Imao si ubistvo u Banjaluci. Postaće nam preča ubistva u Somaliji. Sreća pa je ostala još jedna sjednica Parlamenta", rekao je Mektić.

Podsjetio je da je bio na konferenciji u Briselu koja se tiče priliva migranata u Evropu.

Kaže da je imao velika očekivanja, ali se nije desilo ništa spektakularno.

"Konstatovano je da će ovaj problem trajati, da nema čarobnog štapića i da moramo ojačati sistem zaštite granica", kazao je Mektić.

Smatra da je ovo problem Evropske unije jer najveći broj migranata dolazi iz dvije njene države članice - Grčke i Bugarske.

Ukazao je da migracije funkcionišu na bazi kriminala, trgovine i krijumčarenja ljudi.

"To je karakteristično za cijelu rutu. Tražim od policijiskih agencija da budu aktivne na cijeloj ruti. Ovo je postao ozbiljan biznis koji donosi više profita od krijumčarenja droge. Pojedinci iz migrantskih grupa su se počeli baviti krijumčarenjem", kazao je.

Uputio je poruku i Tužilaštvu BiH.

"Mene su iz policijskih agencija obavijestili da imaju problem s Tužilaštvom. Ne snalaze se i sporo provode istrage. Tužilaštvo mora imati kapacitet da bude na raspolaganju non-stop. Imamo različita postupanja tužioca. Ne možemo čekati da tužioc vodi šest mjeseci, pa da preuzme neko drugi. Pozivam ih da odrede tužioce koji znaju to raditi. Ne možemo se boriti na ovaj način. Pozivam Tužilaštvo da radi svaki dan", istakao je Mektić.

On je rekao da je na osnovu readmisije iz BiH vraćeno 575 migranata iz države iz koje su došli i da su Ministarstvu bezbjednosti BiH dati na raspolaganje dva objekta od Vlade FBiH - kasarna Šivak u Hadžićima i prostorije 'Agrokomerca'.

"Odmah ćemo krenuti u stvaranje svih pretpostavki da oba centra budu u funkciji. Neće nam trebati puno vremena. Obezbijedili smo šatore, sanitarne kontejnere, imamo sve. Vrlo brzo će biti u funkciji. Insistirati ćemo da migranti moraju biti u tim objektima. Obezbijediti ćemo kompletnu zaštitu", zaključio je Mektić.

Komentarisao je karte koje su se pojavile u javnosti, a koje pokazuju gdje će biti smješteni migranti.

"Karte su nebuloza i dezinformacija. Radi se o širenju lažnih vijesti i dezinformacija. Uznemiravanje građana nekima paše kako bi ušićarili koji politički poen", naglasio je Mektić.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sinj

21.06.2018 12:17

Za ministra mupa.

ODGOVORITE
Name

A je A

21.06.2018 12:23

Od osnivanja SNSD-a nije bilo političara koji je više uradio za tu stranku od Dragana Mektića, normalno ne računajući Milorada Dodika. On je ipak posebna kategorija.

ODGOVORITE
Name

Sds

21.06.2018 12:33

istina.

Name

Edis

21.06.2018 13:18

Slazem se

Name

Sa strane

21.06.2018 14:53

Koja drskost! Pitanje migranata je goruće političko pitanje u Evropi, a ovaj traži da se naši političari tim ne bave. Glupost i bezobrazluk!

ODGOVORITE
Name

Dario

21.06.2018 17:36

Lukac ponovo mora u Afriku na sluzbeni put u lov na lavove.

ODGOVORITE