SP: "Samuraji" su uspjeli, aplauz od princeze!

Azijci prvi put pobedili Južnoamerikance! Fudbaleri Japana napravili su malo iznenađenje na startu Svetskog prvenstva, savladali su Kolumbiju 2:1.  Japan priredio novo iznenađenje na Mundijalu! Pala je Kolumbija sa Rodrigezom i Falkaom. Penal, crveni, "slobodnjak", trzaj glavom. Kolumbija igrala ceo meč sa igračem manje. . . nije uspela.  Kolumbijci plagirali harakiri, Samuraji drže do časti! Na otvaranju Grupe H – 2:1 za Samuraje.

Fudbal 19.06.2018 | 16:30
SP: "Samuraji" su uspjeli, aplauz od princeze!
"Samuraji" su prva azijska selekcija koja je savladala neki tim iz Južne Amerike na svetskim prvenstvima!

Iako je Juja Osako pobedonosni gol postigao 17 minuta pre kraja meča, ključni detalj dogodio se već u trećem kada je Karlos Sančes rukom sprečio gol Japana.

Dobio je direktan crveni karton, a rival penal iz kojeg je Šinđi Kagava doneo Japanu vođstvo od 1:0.

Kolumbijci se nisu predali uprkos igraču manje, imali su inicijativu u nastavku meča i to im se isplatilo.

Pet minuta pre kraja poluvremena, posle sportnog faula nad Falkaom, Huan Kintero je sjajnim šutom po zemlji iz slobodnog udarca nadmudio živi zid i golmana Japana i poravnao rezultat.

Međutim, Japan je iskoristio brojčanu nadmoć u drugom poluvremenu, dominirao je sve vreme i potpuno zasluženo stigao do istorijske pobede.

Junak je postao Juja Osako koji je posle nekoliko promašaja konačno uspeo da savlada nemoćnog Ospinu, udarcem glavom posle centaršuta Kejsukea Honde iz kornera.

Kolumbiji nije pomogao ulak najboljeg igrača Hamesa Rodrigesa u igru sa klupe (nije bio starter zbog povrede), iako je plejmejker Barna imao u završnici dobru priliku da izjednači.

Nije pomogao ni Karlos Baka, u tandemu sa Falkaom nijednom nije zapretio golu Japana, koji stiže do možda i ključne pobede u borbi za osminu finala.

U drugom meču od 17 časova se sastaju favorit grupe Poljska i Senegal.

Pre četiri godine, na Svetskom prvenstvu u Brazilu, Kolumbija je zabeležila najbolji rezultat u svojoj istoriji - dobacila je do četvrtfinala gde je zaustavio Brazil. To prvenstvo bilo je odskočna daska za Džejmsa Rodrigeza koji je potpisao ugovor sa Real Madridom (koji će ga kasnije proslediti minhenskom Bajernu).

Na tom Mundijalu Kolumbija je pobedila i Japan i to ubedljivo 4:1. Četiri godine kasnije, iznenađenje na Mundijalu u Rusiji i to na debiju velikog Radamela Falkaa, koji u Brazilu nije igrao zbog povrede,

Kolumbija - Japan 1:2 (1:1). Strelci: Kagava iz penala i Osaka za Japan, Kintero za Kolumbiju.

Videli smo svašta u vrlo živoj utakmici, uključujući penal u uvodnim trenucima meča i PRVI crveni karton na ovom Svetskom prvenstvu. Kolumbija je ceo meč igrala sa desetoricom i nije izdržala.

Predvođeni najvećim zvezdama - Kaisuke Hondom i Šinđi Kagavom - Japanci su zasluženo slavili prvu pobedu na svom ŠESTOM uzastopnom svetskom prvenstvu.

Dobili su aplauz od svoje princeze Takamado.

Poljska, Kolumbija, možda Senegal? Japance niko nije ni uzimao u obzir kad se spekulisalo o dva tima koja će iz Grupe H proći u osminu finala. Ali posle današnjeg sudara u Saransku možda će svet ozbiljnije shvatiti Šinđija Kagavu i drugove. Japanci su na premijeri na Svetskog prvenstva pokazali da nisu zaboravili predake i šta znači čast i turnir otvorili sasvim neočekivanom pobedom od 2:1.

Strelci su bili Šinđi Kagava sa penala i Juja Osako, ali zahvalnost za ova tri boda japanski narod pre svega duguje Karlosu Sančezu, koji kao da je narodu iz zemlje izlazećeg sunca pozavideo na konceptu ritualnog samoubistva, pa je već u četvrtom minutu meča izvršio simbolični harakiri.

Bio bi to verovatno gol za Japance, ali se Sančez potrudio da dodatno zakomplikuje život zemljacima time što je na šut Šinđija Kagave krenuo u stilu vaterpolo golmana. Nije bilo nikakve dileme. Jedanaesterac i crveni karton, prvi na Mundijalu, drugi najbrži u istoriji svetskih prvenstava. Kagava je bio hladnokrvan. Tek da Sančezu dosipa so na živu ranu dok razmišlja šta mu je to trebalo.

A da Japanci nisu slučajno na Mundijalu tek će se pokazati. Svesni prilike koja im se ukazala razmileli su se po terenu kao mravi. Nisu možda fizički najsnažnija ekipa na turniru, ima i boljih tehničara, ali poslednje što ti treba u životu je da sa Japancima uđeš u trku. Posebno sa igračem manje. Ni teoretske šanse Kolumbijci nisu imali da pokriju sve to.

Uspeli su istina da učine meč zanimljivijim ui 39. minute kada je lukavi Huan Kvintero, koji se u startnoj postavi Hozea Pekermana našao samo zato što je Hames Rodrigez bio rovit uoči meča, iznenadio Eija Kavašimu prizemnim udarcem ispod živog zida. Bilo je 1:1.

I bilo je mnogo daleko od kraja. Previše da bi Kolumbijci – ma koliko fizički spremni bili – izdržali taj tempo. Kagava je višak prostora koristio na maestralan način, delio lopte pogledom, ali Japanci dugo nisu uspevali da pronađu put do protivničke mreže. Takaši Inui i Osako su imali izgledne šanse, nije prolazilo, Ospina je bio odličan među stativama.

Selektor Akira Nišino je osetio trenutak. Postupio je mudro, iako su se mnogi zapitali šta radi kada je u 70. minute iz igre izvukao Kagavu. Ali znao je on. Znao je da su Kolumbijci isrcpljeni. Dodatan pritisak je izvršio.. Da ih slomi. I slomio ih je.

Na pomalo neočekivan način doduše. Posle kornera. Kejsuke Honda je centrirao, umorni Kolumbijci su na trenutak zaspali. Juja Osako je bio nemilosrdan.

Ne potcenjujte nikad Samurajte. Oni drže do časti. Spremni su za nju i da umru. I da ubiju.

KOLUMBIJA - JAPAN 1:2 (1:1)
/Kintero 39 - Kagava 6. penal, Osako 73/

Stadion: Mordovija Arena u Saransku
Geldalaca: 44.000
Sudija: Damir Skomina (Slovenija)
Crveni karton: Karlos Sančez (Kolumbija) u 4. minute

KOLUMBIJA (4-2-3-1): Ospina - Arijas, Muriljo, D. Sančez, Mohika - Lerma, K. Sančez - Kvadrado (od 31. Barios), Kintero (od 59. Ridrigez), Izkjerdo (od 70. Baka) - Falkao.

JAPAN (4-2-3-1): Kavašima - H. Sakai, Jošida, Šođi, Nagatomo - Hasebe, Šibasaki (od 80. Jamaguči) - Haraguči, Kagava (od 70. Honda), Inuji - Osako (od 85. Okazaki).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar