Potpisan sporazum o novom imenu

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum o novom imenu bivše jugoslovenske republike - Republika Severna Makedonija.

Svijet 17.06.2018 | 11:40
Potpisan sporazum o novom imenu
Sporazum o riješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u mjestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera šefovi doplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovali su visoke predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Zvanični sastanak dvije delegacije nastaviće se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je država ponosna što je izabrala "riješenje koje ujedinjuje".

"Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko riješenja spora koji nas je dijelio i što smo izabrali riješenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o riješenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dvije zemlje - pomjerili smo planine", rekao je Zaev.

Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju riješenja koje je u interesu budućnosti i građana dvije države".

"Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost", zaključio je makedonski premijer.

Kako je predviđeno, delegacije Grčke i Makedonije će, nakon potpisivanja sporazuma, gliserima preći na makedonsku stranu Prespanskog jezera, u Oteševo, gdje će Zaev i Cipras imati zvaničan sastanak, a zatim će se sastati i dvije delegacije, nakon čega slijedi zajednički ručak.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da protvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xx

17.06.2018 11:44

Tako se to radi. Jeste li videlu kako to braca grci resise. Ovi nasi su V O L O V I. Znači uslov je: vi ste slavenski narod, vaš jezik je slavenski i nemate nista sa Antickom Grckom E, sad kad su to priznali; sta su oni, ako se zna da ih kao takvi nema u slavenskim narodima, jezicima?

ODGOVORITE
Name

слобода

17.06.2018 11:48

Овим су и једни и други потврдили своју окупацију...ципрас је превара исто као и овај заев исто као демагог из београда и остали квазиполитичари на брдовитом балкану...

ODGOVORITE
Name

Vuk

17.06.2018 12:22

Sve se može kad se hoće! ovako i mi u BiH možemo dogovoriti mnogoštošta i živjeti kao ljudi, ali nećemo jer smo "pametni"!

ODGOVORITE
Name

Ilija

17.06.2018 15:01

Ode i Makedonija u Nato sto znaci da su BiH i Srbija okruzene sa svih strana.Srbija nece u Nato a BiH je sledeca koja ulazi,ne moze se to sprijeciti i svako ko na misice govori da moze taj sam ubira politicke poene pred izbore..

ODGOVORITE