SP - Mesi, da ti vidimo zube: Kako igra Argentina?

Ko je izvisio, ko su debitanti i kako Island planira da sačuva Lea? Viceprvak sveta kreće iz Moskve protiv četvrtfinaliste minulog Prvenstva Evrope (15. 00).

Fudbal 16.06.2018 | 12:45
SP - Mesi, da ti vidimo zube: Kako igra Argentina?
Sad ili nikad. Počinje, sva je prilika, poslednje Prvenstvo sveta i za Lionela Mesija. U Nemačkoj i Južnoj Africi nije uradio ništa veliko, u Brazilu je bio nadomak krune i da je Gonzalo Iguain bio samo malo spretniji možda bi je i uzeo, a sad u Rusiji... Ako ne postane vladar planete sa reprezenatcijom, davna je to priča, ali surovo istinita, ne može u istu ravan sa Dijegom Maradonom, koji je pre 32 godine sam doneo Gaučosima trofej iz Meksika.  Zato je ovaj šampionat posebno inspirativanm za Barseloninog asa. Posebno ako se ima u vidu činjenica da je u odlučujućem meču kvalifikacija sam doveo ekipu do Rzusije.

Aktuelni vicešampion sveta pohod na Mundijal počinje iz Moskve, na stadionu Spartaka očekuje ga okršaj s neugodnim Islanđanima, najprijatnijim iznenađenjem Evropskog prvenstva u Francuskoj pre dva leta.  Argentina je odigrala samo jedan prijateljski meč u prethodnih nekoliko nedelja, a ubedljiva pobeda nad Haitijem od 4:0 teško da može da nam pruži uvid u realnu snagu Gaučosa. Njima obraz i dalje bridi od martovskog šamara zadobijenog protiv Španije u prijateljskom meču u Madridu (1:6), pa će puleni selektora Horhea Sampaolija morati od starta da pokažu ozbiljnost, ako žele dobar rezultat u objektivno teškog grupi. Gaučosi na poslednjih pet prijateljskih mečeva imaju tri pobede i dva poraza.

Sampaoli je delovao prilično uverljivu u poslednjem obraćanju naciji. Neko će reći i prepotentno, pa je bez okolišanja saopštio kojih 11 će poslati na teren.

„Razlog je jasan, znamo šta želimo da uradimo. Rekao sam vam sad ko će igrati, jer smo trenirali startnih 11 i verujem da nije potrebno informaciju kriti“, poručio je temperamentni stručnjak odlučivši da u špic napada pošalje Serhija Kun Aguera, dok će Gonzalo Iguain i Paolu Dibala meč početi s klupe.

U pitanju je formacija 4-2-3-1, sa ček četvoricom mundijalskih debitanata, poptu golmana Kabaljera, bekova Slavija i Talafika, kao i veziste Maksija Mece iz Independijentea, za koga selektor uverava da je „raznovrstan i pomaže timu da vrati posed lopte“. Možda i rizično, ali ako se zna da će se sve vrteti oko Mesija, kome će leđa čuvati iskusni Lukas Bilja i Havijer Maskerano, deluje da dvostruki prvak sveta ne bi smeo da ima problema. Bar ne na sredini terena, iako je Island četvrtfinalista prošlog EP-a i nko se pored njega nije naigrao.

„Znamo da se njihov glavni igrač, kapiten Aron Gunarson, oporavlja od povrede, ali Islanđani igraju dobro kao ekišpa i biće nam vrlo teško. Braniće se duboko i igrati na kontre“, smatra Sampaoli.

Inače, arbitraža današnjeg susreta poverena je Poljaku Simonu Marčinjaku. U karijeri je sudio 77 utakmica reprezentacijama i timovima u evropskim kupovima, a čak 29 puta pokazao je na belu tačku. 

Island nije pobedio od 14. januara i gostovanja u Indoneziji, a na poslednje četiri utakmice ima tri poraza i remi, samim tim i malo razloge da bilo kome preti. Pogotovo ne Argentini koja bez obzira na stanje unutar tima i probleme ima znatno bolju ekipu. Selektor Hejmir Halgrimson, inače zubar po profesiji (kaže da ga to opušta u slobodno vreme) raduje se premijernom učešću svoje male nacije na Mundijalu. Kaže da neće igrati flastera na Mesiju, već da će pokušati ekipnom odbranom da mu stane na put.

„Nemam magičnu formulu kojom bih mogao da zaustavim Mesija. Svi treneri na svetu su pokušali sve moguće metode, a on i dalje daje golove. Fantastičan je, jedan od najboljih na svetu. Ne bi bilo fer da jednog čoveka odredim kao straža Leu“, ističe Halgrimson.

Moskva
Stadion: Atkeritije  arena
Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)

ARGENTINA: Kabaljero - Salvio, Otamendi, Roho, Taljafiko - Bilja, Masckerano - Meca, Mesi, Di Marija - Aguero.

ISLAND: Haldorson - Saevarson, Arnason, Sigurdson, Skulason - Gudmundson, Halfredson, Sigurdson, Bjarnason - Finbogason, Sigurdarson.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar