Putin: Susret sa Trampom važan

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je važno da se sastane sa američkim kolegom Donaldom Trampom i da dijeli njegovu zabrinutost zbog rizika od eventualne trke u naoružanju između Rusije i SAD.

Svijet 10.06.2018 | 15:19
Putin: Susret sa Trampom važan
Putin je rekao da je neophodno da o tome razgovaraju lideri dvije zemlje i da bi sastanak mogao da bude održan čim SAD za to budu spremne. 

Ruski predsjednik je istakao da su se brojne evropske države ponudile da pomognu da susret bude održan. 

Povodom sugestija američkog predsjednika da je Rusija trebalo da prisustvuje posljednjem samitu G7 u Kanadi, Putin je rekao da Moskva nije izabrala da izađe iz članstva G8, iz koga je isključena nakon prisajedinjenja Krima prije četiri godine. 

"Nije bio naš izbor da izađemo iz članstva. Naše kolege odbile su da dođu u Rusiju iz poznatih razloga. Bilo bi nam drago da ih sve vidimo u Moskvi", rekao je Putin na konferenciji za novinare u kineskom gradu Kingdao, gdje učestvuje na samitu Organizacije šangajske saradnje (OSC).

On je ukazao na to da zajednička kupovna moć članica SCO nadmašuje G7, prenosi Reuters.

Samit G7 u Kvebeku okončan je usljed spora Trampa i kanadskog premijera Žastina Trudoa, nakon čega je američki predsjednik objavio da bi SAD mogle uvesti carine i automobilskoj industriji. 

Tramp je u martu izjavio da bi se Putin i on mogli uskoro sastati, ali su odnosi između Moskve i Vašingtona dodatno pogoršani zbog sukoba u Siriji i slučaja "Skripalj" u Britaniji.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar