Ukrali 200 skupih vozila u BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je jednu od najvećih optužnica od kada postoji, a na spisku optuženih nalazi se 27 osoba kojima su na teret stavljene organizovana krađa i preprodaja oko 200 skupocjenih automobila vrijednih više miliona maraka.

Bosna i Hercegovina 09.06.2018 | 21:33
Ukrali 200 skupih vozila u BiH
Grupa je razbijena u akciji “Volan”, koja je pokrenuta 2011. i trajala do 2016. godine zbog sumnje da su njeni članovi duže vrijeme krali automobile na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva i drugih krajeva BiH. Istražioci su došli do informacija da su uglavnom krali skupocjene automobile njemačkih proizvođača “Audi”, “BMW”, “Mercedes” i “Folksvagen”. Na meti su im se najčešće nalazila vozila “golf” i “audi”.

U optužnici je navedeno da su ukradene automobile sakrivali i na njima mijenjali identifikacione brojeve, a zatim ih preprodavali. Dio plijena su sjekli i prodavali u dijelovima, a u nekim slučajevima su od vlasnika ukradenih automobila iznuđivali novac za otkup.

- Automobile su sakrivali na unaprijed pripremljenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala i Sokoca. Često su ubrzo poslije krađe kontaktirali vlasnike vozila, od kojih bi iznuđivali novac za otkup. Ukoliko vlasnici nisu pristajali da plate otkup, članovi grupe bi falsifikovali dokumentaciju i automobile preprodavali u BiH ili zemljama regiona - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Grupa je djelovala po precizno utvrđenim pravilima i svaki njen član je imao definisanu ulogu i zadatke.

- Vozila su krali uglavnom u noćnim časovima, bili su naoružani i maskirani, a pri tome su koristili specijalan alat i pribor. Koristili su i radio-stanice putem kojih su prisluškivali policiju i pratili njihovo kretanje da ne bi bili otkriveni - rekli su u Tužilaštvu BiH, ali nisu naveli ko je bio organizator kriminalne grupe.

Tužilaštvo BiH  saopštilo je da će optužbe protiv članova grupe dokazivati sa 340 svjedoka i vještaka i više stotina materijalnih dokaza.

Izvor blizak istrazi kazao je “Glasu Srpske” da su optuženi surovi profesionalci u ovom “zanatu”, što dokazuju alat i oprema koje su koristili u krađama.

- Koristili su specijalizovane dekodere za otključavanje najluksuznijih automobila. Uz pomoć dekodera najbolje zaštićeno auto bili su u stanju da ukradu za samo minut. Primjera radi, krađa automobila BMW X6 uz pomoć ovog alata traje svega 50 sekundi - kazao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, u vrhu ove kriminalne organizacije bili su Danilo Cicović iz Sarajeva, Vladimir Krsmanović sa Sokoca i Sarajlije Marko i Srećko Trifković.

- Ferdo Vukoja iz Gruda i Goran Nižić iz Ljubuškog bili su zaduženi za krađe uglavnom modela BMW-a. Vukoja je i vlasnik auto-otpada u Grudama, gdje su odvožena neka od ukradenih vozila i sječena u dijelove - rekao je izvor iz istrage.

Branilac više optuženih Nina Kisić kaže da optužnicu nije dobila, ali je istakla da tokom istrage neke stvari nisu urađene kako treba.

- Sve ih terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, ali niko od njih nije označen kao organizator. Za postojanje grupe neophodno je da ima označenog rukovodioca. Ne znam da li je u optužnici navedeno ko je bio vođa ili ne - kazala je Kisićeva.

Većina optuženih poznati su odranije po krivičnim djelima i hapšeni su zbog krađa automobila, dok su pojedini i osuđivani. Srećko Trifković je u februaru 2012. godine, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, dobio godinu i osam mjeseci zatvora zbog krađa vozila i iznuda. Bojan Košarac i Njegoslav Milinković učestvovali su u pokušaju krađe BMW-a 4. avgusta 2016. godine kada je poginuo njihov saučesnik Sava Petričević. Ovom trojcu policajci su napravili zasjedu i pucali na njih, a tom prilikom je pogođen Petričević, koji je u bolnici preminuo 29. avgusta.

Optuženi Miroslav Pajić nedavno je hapšen u Istočnom Novom Sarajevu zbog sumnje da je bombom prijetio supružnicima Ž. V. i B. V, rekavši da će ih ubiti. On je ovo krivično djelo počinio iako su protiv njega na snazi mjere zabrane napuštanja boravišta, koje su mu izrečene nakon hapšenja zbog krađe vozila.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nn

09.06.2018 21:34

Treba im ja.a odsjeci pa bi vidili da li bi opet. Drzava im dozvolila,taka je i vlast nista bolja.

ODGOVORITE
Name

lule

10.06.2018 08:16

Tako je NN neko ih je stitio dok su tako organizovani voze kola od 100 hiljada i niko ne pita odakle parecare

Name

Policija na ciscenje

10.06.2018 06:53

Da sam vlast od plata policije bi sve nadokadio stete gradjanima. Nisu lopovi Problem vec nasa policija koja nista ne radi. Sve sam to dozivio u Srbije . Ukralisumi golfa ispred hotela . Policija je toliko kasnila na uvidjaj da su lopovi mogli stici i na Kosovo. Kad su dosli i zavrsili svoj Deo posla reklisumi da se javim za 3 dana da mi daju potvrdu da je vozilo ukradeno kako bi odjavio tablice. Posle tri dana ja sam se javio u policiju u Mionici . Kadsam rekao da sam dosao po potvrdu svi su otali bez teksta. Niko nema pojma da je vozilo ukradeno. Jedva nekako nadjosmo jednog koji ima tu informaciju.On mi bas treba da izda tu potvrdu ali muke nezna sta da napise pa zove sudiju koji mu dade instrukcije. Kako da policija reaguje kad nisu upoznati da je vozilo ukradeno???? Dali ineko igra dvosjstruku igru??? Da su rekli policiji da su duzni moje Auto nadoknaditi svi bi u policiji i opstini to znali. Ovako bas ih briga plata stize radili ili ne . Nazalost moja zena je bas posumljala na policajca koji je vrsio uvidjaj. Naravno nikada nista nije pronadjeno ali najveca tragedija je ta potvrda . Unjo stoji da jevozilo ukradeno i da se moze koristiti samo za odjavu tablica.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

10.06.2018 08:21

Sve ove bitange osuditi po 10 godina robije pa neka se ponovo usude krasti a sa njima i pojedine policajce iz PU Istočno Sarajevo.

ODGOVORITE