Ako nema ugovora, slijede otkazi!

Savezi strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije TK i FBiH organizovali su danas protestni skup doktora Tuzlanskog kantona sa ostalim članovima sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH u Tuzli.

Bosna i Hercegovina 09.06.2018 | 15:58
Ako nema ugovora, slijede otkazi!
Ovom prilikom istaknuto je kako doktori u TK  ne zaslužuju da budu zadnji i jedini u FBiH bez svog kolektivnog ugovora i bez, kako su naveli, prava na svoj status i borbu u svoje ime.

Navode da su na ovaj korak primorani zbog, kako kažu, diskriminirajućeg odnosa Vlade TK prema doktorima zaposlenim u javnom zdravstvenom sektoru. Podsjećamo, u štrajk su stupili 4. juna.

 „Taj štrajk je opstruiran na razne načine. Vi ste svjedoci i mi smo u nekoliko navrata objavljivali da su izdate zabrane od Suda zbog toga što je ovaj štrajk zabranjen u Kliničkom centru u Tuzli, potom u Domu zdravlja u Tuzli, a evo i u Opštoj bolnici u Gračanici juče.

Znači, mi smo pod jednim velikim pritiskom, kolegama se ne dozvoljava da na jedan demokratski način izraze svoj stav i neslaganje sa ovakvim odnosom prema njima. Ovo je zaista odbrana dostojanstva ljekara, naše struke, rekla je za BHT1 Nermina Kravić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Vladi TK su poslali jasnu poruku: Ili potpisivanje kolektivnog ugovora ili ovaj kanton ostaje bez doktora medicine i stomatologije koji su u toku iduće sedmice spremni na potpisivanje kolektivnih otkaza.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK već pola godine pokušava putem pregovora pronaći zajednički jezik s predstavnicima Kantonalne vlade, ali bezuspješno. Ovaj sindikat još uvijek nije uspio dobiti ni reprezentativnost od Vlade TK, a samim tim ni kolektivni ugovor.

Vlada TK je u svom saopštenju navela da su njeni predstavnici spremni za nastavak pregovora s doktorima medicine i stomatologije nakon jučerašnje informacije da su doktori spremni na kolektivno podnošenje otkaza.
 
"Od Vlade TK smo dobili poziv da dođemo u ponedjeljak u 13 sati i na neki način ćemo pokušati razriješiti ovu situaciju. Ukoliko ne budemo našli zajedničku riječ, mi krećemo s prikupljanjem potpisa i davanjem kolektivnih otkaza u cijelom kantonu", rekao je potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji obavlja i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK.

Pored Tuzlanskog kantona, kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan ni u Zapadno-hercegovačkom kantonu.

(Vijesti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

boro

09.06.2018 14:10

Ma nama osim političara = LOPOVA = PREVARANATA , niko netreba , samo nam treba SDA , HDZ I SNSD .

ODGOVORITE
Name

Recept za rjesenje problema!

09.06.2018 14:30

U socijalizmu smo naucili da je normalno da budemo geto, da budemo zatvoreni. Zato vrijedi isto i za politicare i za naucne radnike: ako neko misli da nesto zna neka se prijavi na neku medjunarodnu konferenciju iz svoje oblasti i neka tamo svoje znanje odmjeri! To je ono sto vrijedi. Dosta je bilo lokalnog presipanja iz supljeg u prazno. Nama treba otvaranje prema svijetu, patriotizam i vjera u sam nas! I da nama upravljaju ovi gore sto imaju znanje! A ne neznalice kakve su sada na vlasti.

Name

seka

09.06.2018 16:20

Doktori u TK imaju najveće plate u državi. Ni jedan od njih nije pokazao ni rekao kolika mu je plata. A nezadovoljni su pate od kompleksa. Niko ne treba živjeti osim njih. Ni profesor, ni inžinjer, ni novinar.....itd. oni idu do te mjere da kažu da biti ljekar nije zanimanje. Pa šta je onda? Na sve strane zarađuju. Pacijente šalju u privatne ordinacije, predaju na fakultetima....... a da ne govorimo o onima koji naplaćuju operacije, nalaze, krevete. Nije ova priča takva kakvom se prikazuje

Name

TORRO

09.06.2018 15:29

KOJEG GODOA I ŠTA ČEKAJU DOKTORI U UKC RS - ONI TRPE SVEOPŠTI TEROR ONOGA DODIKOVOG I ŠKRBIĆEVOG POLTRONA, NOVOG V.D. DIREKTORA, KOJI SE JAVNO HVALI DA JE IZMISLIO BRUTO PLATU I DA ĆE DATI OTKAZ SVAKOM DOKTORU KOJI SPOMENE SINDIKALNU BORBU... AMAAAA TREBATE SVI PODNIJETI OTKAZ SA OTKAZNIM ROKOM OD 30 DANA I PRAVOM DA ISKORISTITE GODIŠNJI ODMOR - I SVI PRAVAC NA MOREEEEEEE !!!!!.... A NEKA BOGANIĆ, ŠKRBIĆ I ĐAJIĆ ZAVRNU RUKAVE I NEKA RADE... JER NIKO NEĆE DOĆI SA STRANE DA RADI UMJESTO VAS ZA TE JADNE I BIJEDNE NOVCE - KOJIKO PRIMA SEKRETARICA U VLADI. PA NASTAO BI OPŠTI HAOS !!! TAJ MULAC DŽAJIĆ BI DOBIO SLOMLJENE ŽIVCE A BOGDANIĆ BI U TRENUTKU SMRŠAO... JEDINO ŽELJKA BI OSTALA MIRNA, JER ONA TO I ONAKO NIŠTA NE RAZUMIJE !!!!

ODGOVORITE
Name

Nonkomformista

09.06.2018 16:33

Genijalna ideja.

Name

Djaja

09.06.2018 17:22

Najbolji ikad direktor, ne prtlja se u posao a sebe gleda...