Vozilo Nase pronašlo dokaz da je na Marsu bilo života?

Nasin rover „kjuriositi“ pronašao je organsku materiju na Marsu, što bi mogao da bude dokaz da je na toj planeti nekada bilo života.

Informacione tehnologije 08.06.2018 | 10:24
Vozilo Nase pronašlo dokaz da je na Marsu bilo života?
Površina Marsa je danas nenaseljiva, ali je u prošlosti najverovatnije imala vodu u tečnom stanju, što je moglo da pomogne da se razvije život.

Rover „Kjuriositi“ je išao u oblast za koju se verovalo da je jednom bila jezero, unutar kratera Gejl. U toj rupi došlo se do novih otkrića, koja sugerišu da je voda iz jezera imala sve neophodne sastojke za život.

„Pronašli smo organske molekule u stenama sa dna drevnog jezera“, rekla je naučnica Džen Ajgenbrodi na konferenciji za štampu u Nasinom Centru za svemirske letove i laboratoriji za mlazni pogon „Godard“ u Pasadeni, u Kaliforniji.

Ti molekuli ne dokazuju nužno da je život i postojao, ali jeste šansa.

„Šansa da u budućim misijama možemo da otkrijemo znake nekadašnjeg života, ako je ikada postojao – značajno su porasle“, rekao je naučnik na tom projektu Ašvin Vasavada.
 
RTS
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Patkovaca

09.06.2018 17:40

Eh svi bi na marsu da istrazuju a nisu uspjeli da ustanove sta je sa mentalitetom i politickim sistemom u BiH. Nema nas vecih marsovaca nego ovde...

ODGOVORITE
Name

Alf

10.06.2018 19:52

Na marsu bilo zivota.U Republici Srpskoj ga nema pa nema.

ODGOVORITE
Name

Andromeda

10.06.2018 19:57

Pa naravno da je bilo zivota na Marsu,ljudi su zivili na Marsu,kada su sve unistili i potrosili dosli su na Zemlju,i tako u krug.

ODGOVORITE