SAD ulaze u dijalog o Kosovu?

Osim evopske "trojke", Francuske, Nemačke i Holandije, koja bi da se uključi u finiš dijaloga BG i PR i SAD čeka momenat da bi u proces uključila svog čoveka.

Svijet 08.06.2018 | 07:37
SAD ulaze u dijalog o Kosovu?
On bi bio zadužen za razgovore na najvišem nivou, pišu "Večernje novosti".

List navodi, pozivajući se na svoje izvore, da bi zastupljenost američkog predstavnika najverovatnije bila na nivou savetnika.

Kako pišu "Novosti", da bi do toga došlo SAD teže da predstave kako posrednica EU Federika Mogerini nema zadovoljavajuće rezultate iza sebe u ovom procesu. 

"Zbog toga nije isključeno da je vetar koji je uskovitlao raspravu unutar EU oko transparentnosti dijaloga i njegove sporosti stigao sa druge strane okeana", napominje list. 

Američki predstavnik, prema saznanjima "Novosti", ne bi slovio za zvaničnog posrednika, jer je za promenu formata potrebna saglasnost dveju strana, pa bi Beograd mogao da zatraži uključivanje i ruskog predstavnika ako bi SAD otvoreno promovisale svog. 

List podseća da je krajem prosle godine predsednik Aleksandar Vučić dobio potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se ukljuci u dijalog ukoliko bude pokusaja da se on proširi tako sto bi se u njega ukljucile SAD. 

"Zbog toga je sada u igri opcija da američcka zastupljenost bude na nivou savetnika", navodi list. 

"Amerikanci nikada nisu bili daleko od dijaloga. Ranije su visoke diplomate iz SAD održavale sastanke u američkoj ambasadi u Briselu sa pojedinim učesnicima tog procesa, ali su shvatili da im ta vrsta "popularnosti" ne ide u korist pa se sada to odvija dosta diskrentnije", rekao je za "Novosti" dobro obavesteni izvor iz briselske administracije. 

On je dodao i da bi se "po pravilu visoki predstavnik američke administracije uvek našao u Briselu kada se vodio dijalog na visokom nivou".

(Tanjug) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kosovo je dijete Amerike

08.06.2018 08:50

Čuj teksta,SAD ulaze u dijalog o Kosovu,Populistička priča,Kosovo je njihovo čedo . sad su tu samo da podvuku crtu.Srbi neće dobiti ništa.Ende.

ODGOVORITE
Name

SPAS

08.06.2018 09:23

SAD su prvo bukvalno ušle na Kosovo a potom će ući i u dijalog.

ODGOVORITE
Name

Nemojte

08.06.2018 13:44

panicit, povuce se oni sami sa Kosova !

ODGOVORITE