LN: Pobjeda vodi u Kinu, stop za Slutjes!

Odbojkašice Srbije bi trijumfom u Roterdamu protiv domaćina gotovo sigurno obezbedile plasman na završni turnir Lige nacija, tri kola pre kraja ligaškog dela.

Ostali sportovi 07.06.2018 | 15:45
LN: Pobjeda vodi u Kinu, stop za Slutjes!
Posle maksimalnog trijumfa nad Dominikanskom Republikom, Srbija je veoma blizu završnog tunira Lige nacija, koji se igra u kineskom Nanđingu od 27. juna do 1. jula. Izabranice Zorana Terzića su na drugom mestu, iza Amerikanki, sa čak devet bodova više od Italije, koja je trenutno prva ispod crte (Kina kao domaćin se direktno kvalifikovala). Međutim, pred olimpijske vicešampionke stoji ozbiljna reprezentacija, domaćin četvrtog vikenda, Holandija. Biće to repriza prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva, kada su Srpkinje bile bolje u četiri seta.

Terzić je bio nezadovoljan posle poraza od Italijanki, ali ga je radovalo bolje izdanje naših odbojkašica protiv Dominikanske Republike. Svestan je dugogodišnji kormilar Srbije da najteži posao četvrtog vikenda sledi danas.

“Moraćemo mnogo bolje nego na prethodna dva meča ako želimo da pobedimo Holandiju. Radi se o ozbiljnoj selekciji. Biće mnogo teže nego protiv Dominikanske Republike, moramo da uložimo više truda i znoja ako želimo da ostvarimo povoljan rezultat”, istakao je Terzić za sajt Odbojkaškog saveza Srbije.

Duel u Roterdamu biće dvoboj velikih rivalki iz turskog šampionata, s jedne strane korektorke Vakifbanke Holanđanka Loneke Slutjes, a s druge srpska bombarderke Tijane Bošković, koja brani boje Ezačibašija. Najbolja igračica “lala” imala je čak 25 poena protiv Italijanki u četvrtak, ali je domaćin poražen posle pet setova. Holanđanke su na mestu koje vodi na završni turnir, ali još nisu sigurne za Kinu.

Ukoliko bi Srbija slavila gotovo sigurno bi obezbedila i pre poslednjeg, petog vikenda plasman među šest najboljih selekcija u novoformiranom takmičenju. Selektor Terzić je protiv Dominikanki odmarao našu najbolju srednju blokerku Milenu Rašić, koja će biti starter u današnjem meču. Druga poenterka vladarki Evrope Brankica Mihajlović, podsetimo, zbog povrede kolena nije ni doputovala u Holandiji.

Našoj najboljoj odbojkašici Tijani Bošković fali još samo jedan poen do brojke 200 u Ligi nacija. I dalje je sa procentom uspešnosti od 53 odsto najbolja u dosadašnjem delu sezone. Prošle godine oba puta na EP je Srbija pobedila i prekinula niz od tri trijumfa Holanđanki. Od 2012. godine ove dve selekcije su se sastale devet puta, a Srpkinje vode sa 5:4.

Amerikanke su četiti kola pre kraja ligaškog dela sezone obezbedile i teoretski plasman na završni turnir. Kineskinje su takođe kao domaćini na F6, pa se očekuje meč bez rezultatskom značaja. Kina ima prednost domaćeg terena, vratila se fenomenalna Ting Žu, koja je u dramatičnom porazu posle pet setova od Brazila imala čak 34 poena. Možda je vreme da SAD pokleknu. Poslednja dva meča pripala su Kini, olimpijskom šampionu iz Rija 2016.

Poljakinje su u seriji od tri pobede i posle lošeg starta hvataju poslednji voz za Kinu. Na domaćem terenu ne bi trebalo da imaju težak zadatak protiv Belgijanki, koje su izgubile sve šanse za F6.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar