Putin: Rusija je suverena zemlja

Sankcije neće moći da "obuzdaju" razvoj Rusije niti da je liše njenog suvereniteta, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin i poručio da će Rusija ili biti suverena zemlja ili je neće ni biti.

Svijet 06.06.2018 | 16:13
Putin: Rusija je suverena zemlja
"Ne iznenađuje nas postojanje nekih ograničenja i sankcija, ne plaši nas i nikada nas neće natjerati da odustanemo od samostalnog, suverenog puta razvoja. Polazim od činjenice da će Rusija ili biti suverena ili je uopšte neće biti i naravno, ruski narod će uvijek izabrati prvo", rekao je Putin u intervjuu za Medijsku korporaciju Kine uoči posjete toj zemlji.

Kako je kazao, uvođenje sankcija neće poremetiti razvoj Rusije, već će nanijeti štetu njihovim inicijatorima, a prema njegovom mišljenju, ograničenja će se postepeno ukidati, a odnosi Rusije sa zemljama Zapada normalizovati.

"Mi drugog puta nemamo, ali shvatamo da naši partneri ovim ograničenjima i sankcijama teže samo jednom - da obuzdaju razvoj. Uopšte ne sumnjam da ništa od toga neće biti ostvareno", rekao je on.

Ruski predsjednik je izrazio uvjerenje da od ovakve politike "prije svega gube oni koji je iniciraju".

"Polazim od toga da će ipak prevladati zdrav razum, da će sva nezakonita ograničenja štetna za razvoj svjetske ekonomije biti postepeno ukinuta i da ćemo normalizovati naše odnose sa svim partnerima, uključujući i sa SAD i drugim zemljama koje su krenule za njima i uvele ove sankcije", rekao je Putin.

On je naveo da se ipak nada da će se odnosi normalizovati.

"Na kraju, nadam se da će odnosi biti normalizovani na ovaj ili onaj način. Računam na dobre i pozitivne odnose (sa zemljama Zapada)", zaključio je on.

Govoreći o prioritetima na mjestu predsjednika, Putin je dodao da je prioritet njegovog novog predsjedničkog mandata da konsoliduje imidž Rusije kao zemlje koja strogo slijedi međunarodno pravo, prenosi Sputnjik.

"Mi ćemo posvetiti ozbiljnu pažnju našem pozicioniranju na međunarodnoj sceni kao zemlje koja se pridržava principa međunarodnog prava, poštuje interese naših partnera i sigurno će tražiti poštovanje naših sopstvenih interesa", rekao je on.

Kako je istakao, pored toga su prioriteti i "dalji, postepeni razvoj Rusije, obezbeđivanje ekonomskog rasta, davanje inovativnog karaktera našoj privredi, razvoj infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja i, naravno, osiguranje bezbjednosti".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar