Angela Merkel predstavila ideje

Nemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je svoje ideje za veću integraciju Evrope. Trampa pominje, ali ne kritikuje direktno.

Svijet 04.06.2018 | 18:17
Angela Merkel predstavila ideje
Među tim planovima je i formiranje zajedničke agencije za izbeglice, koja bi odlučivala o zahtevima za azil na granicama kontinenta.

U intervjuu za list Frankfurter algemajne cajtung, koji je objavljen juče, Merkel je rekla da u vreme kada se menja svetski poredak, Evropa "mora da bude u mogućnosti da deluje, interno i eksterno, kako bi je svet ozbiljno shvatio".

Nemačka kancelarka ranije je govorila da Evropa ne može više da se u potpunosti oslanja na druge i da mora da preuzme svoju sudbinu u svoje ruke, a AP navodi da je time aludirala na neslaganja s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Agencija, međutim, primećuje da se Merkel u intervjuu za nemački list uzdržala od otvorenog kritikovanja Trampa, ali je istakla činjenicu da su se SAD povukle iz medjunarodnih sporazuma i da su uvele nove tarife na uvoz čelika i aluminijuma odredjenim zemljama, medju kojima je i Evropa.

Govoreći o novoj populističkoj vladi u Italiji, Merkel je rekla da će toj vladi prići otvorenog uma i pokušati da saradjuje sa njom umesto da "spekuliše o njenim namerama".

Ključni partner u novoj italijanskoj koaliciji, desničarska Liga za sever, oštro je kritikovala EU, a njen lider Mateo Salvini rekao je da Italijani "nisu robovi" lidera u EU, Nemačke i Francuske.

Komentarišući te izjave, Merkel je za Frankfurter algemajne cajtung kazala da je "najbolje fokusirati se na razgovore o bitnim pitanjima" sa Italijom, koja je četvrta po snazi ekonomija Evrope.

Ona je dodala da Nemačka ima interes da očuva sposobnost Evrope da deluje i da se njen glas čuje, u trenutku kada se globalni poredak menja, uključujući i ulogu SAD.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ANGELA

05.06.2018 14:13

Tvoje ideje zeznuse Njemacku i EU !!! Pa ti nastavi po istom da radis. Biraj njemacki ili medjunarodni SUD ???

ODGOVORITE