Da li šampion Južne Amerike "bira" srpski tim za Kostariku?

Fudbalere Srbije u ponedeljak očekuje interesantan test u Gracu (20h), duel sa dvostrukim uzastopnim šampionom Južne Amerike, Čileom.

Fudbal 04.06.2018 | 19:00
Da li šampion Južne Amerike "bira" srpski tim za Kostariku?
Pitanja dana je šta možemo da očekujemo od tima Srbije na ovom meču? Selektor Mladen Krstajić je još pre izvesnog vremena jasno stavio do znanja da će na ovom meču da eksperimentiše i proveri što više igrača.

Jasno je da prvih 11 neće biti tim koji se očekuje na startu Mundijala protiv Kostarike (17. jun), iako je FSS zakazao test mečeve sa Čileom i Bolivijom (subota, 18h) u Gracu upravi zbog tog susreta.

Osim toga, Krstajić planira da napravi i šest izmena, pa je jasno da će u ponedeljak na teren Merkur Arene izaći 17 od 23 fudbalera koliko ih vodi u Rusiju.

Od njih, samo Branislav Ivanović sigurno neće igrati, jer je i dalje na poštedi zbog povrede stopala.

Skoro najizvesnije je da će između stativa biti prva opcija među golmanima Vladimir Stojković, pre svega jer nije igrao preterano mnogo u poslednje vreme takođe zbog problema sa povredom.

U odbrani će Krstajić verovatno tražiti konkretan štoperski tandem koji bi mogli da čine Duško Tošić i Miloš Veljković, levo zakucano mesto ima kapiten Aleksandar Kolarov, pa bi selektor možda mogao protiv Čilea da testira mogućnosti Milana Rodića, što se isto može očekivati na desnom boku gde se za minute bore Antonio Rukavina i mladi Nikola Milenković, koji opet može da bude više nego koristan i kao štoper.

Najviše nepoznanica je u veznom redu jer je pitanje da li će Krstajić odmah početi da uigrava osovinu Matić, Milivojević, Milinković-Savić, Tadić, Kostić, Ljajić ili će fokus biti na njihove alternative Grujića, Radonjića, Živkovića...

Što se tiče napada, nema sumnje da će udarna igla "Orlova" u Rusiji biti Aleksandar Mitrović, a džoker sa klupe Aleksandar Prijović, pa bi posebnu minutažu protiv Čilea trebalo da dobije najmlađi kandidat za centarfora Luka Jović.

U svakom slučaju, jedina logična pretpostavka je da će Krstajić protiv Čilea da proveri šta i koliko od igrača koji nisu standardni prvotimci može da očekuje i da upravo u ovom meču izabere okosnicu od 15 ključnih fudbalera, a onda da na osnovu toga protiv Bolivije izvede tim koji će se suprotstaviti Kostariki i Samari na premijeri Mundijala.

Čileanci neće igrati na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali sama činjenica da su osvojili poslednja dva kontinentalna turnira, oba puta pobedivši Argentinu u finalu, dovoljno govori o nivou ove selekcije.

Čak ni to što u timu "La Rohe" u Gracu neće biti dve najveće zvezde Artura Vidala i Aleksisa Sančesa ne umanjuje previše ozbiljnost testa koji je pred "Orlovima".

Čileanci se spremaju za naredni "Kopa Amerika" 2019. i polako grade tim za Mundijal 2022, pa selektor Reinaldo Rueda traži maksimum od svoje ekipe tokom aktuelnog reprezentativnog termina jer do septembra neće imati priliku da testira svoju ekipu, a tada neće imati ni mogućnost susreta sa evropskim selekcijama.

Što se tiče poslednjih rezultata, Čile je tokom marta bio na turneji po Skandinaviji, gde je pobedio u Švedskoj 2:1, a potom remizirao u Danskoj 0:0.

Poslednji meč su odigrali pre pet dana upravo u Gracu, gde ih je pobedila Rumunija 3:2.

Rueda je taj meč počeo u sastavu Kolao – Medel, Oreljana, Maripan, Ličnovski, Dijas – Rejes, Medel – Rodriges, Valdes, Sagal – Kastiljo, a strelci su bili Maripan i Rejes.

Međutim, očekuje se da za meč sa Srbijom Rueda napravi bar šest izmena, pre svega zbog povrede Garija Medela i izbacivanja iz tia Nikolasa Kastilja.

Rueda će možda promeniti i golmana pa će između stativa verovatno stajati Gabrijel Arijas, u odbrani se očekuju Roko umesto Licnovskog, a u tandemu sa Maripanom na poziciji štopera.

Na levoj strani bi trebalo da igra Albornos umesto Oreljane, dok bi vezni red trebalo da kontrolišu Erik Pulgar i Lorenco Rejes.

Na mestu plejmejkera se opet očekuje Dijego Valdes, mada šansu možda dobije i Angelo Araos.

Glavna pretnja po srpski gol bi trebalo da budu Anhelo Enrikes kao "devetka", uz Žuniora Fernandeza umesto Martina Rodrigesa na krilu, mada Rueda možda kao centarfora "gurne" i Moru.

Dve selekcije su se do sada samo jednom sastale, takođe u prijateljskom meču 2012. kada je Srbija pobedila 3:1 pogocima Lazara Markovića, Filipa Đorđevića i Filipa Đuričića. Na tom meču je Arturo Vidal isključen u završnici, dok je mrežu "Orlova" zatresao samo Angelo Enrikes, u samom finišu susreta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar