Dobra saradnja dva grada

Gimnazijalci iz bratskog grada Langenhagena od juče nalaze se u tradicionalnoj posjeti Bijeljini, a prijem dobrodošlice za njih je organizovao gradski menadžer Miloš Stevanović.

Republika Srpska 31.05.2018 | 16:12
 Dobra saradnja dva grada
- Bijeljina se nalazi u diplomatskoj ofanzivi kada je riječ o međunarodnoj saradnji, a ovih dana su nam u posjeti omladinci iz bratskog grada Langenhagena. Sarađujemo u različitim oblastima, a najviše preko organizacije „Pomoć za mladi život“ iz Langenhagena i omladinskih udruženja grada Bijeljina.

Takođe, osim partnerstva gradskih administracija, saradnja se proširila i na školstvo i velika nam je čast što smo danas ugostili gimnazijalce iz Langenhagena i sa njima razmijenili iskustva o obrazovanju u Njemačkoj. Naša saradnja će, nadamo se, biti dugoročna, na obostrano zadovoljstvo i zbog toga su nam vrlo važne međusobne posjete i njegovanje prijateljskih odnosa - ocijenio je gradski menadžer Stevanović.

Profesor matematike i istorije u langenhagenškoj gimnaziji Kristijane Bune navela je da očekuju mlade iz Bijeljine da dođu u posjetu Langenhagenu.

- Ovakve posjete su izuzetno značajne za razmjenu iskustava mladih i unapređenje života omladine u oba grada. Ovakvi susreti su prilika za razmjenu pozitivnih ideja, s ciljem poboljšanja kvaliteta života mladih - poručila je Bune.
Pored posjete gradskoj upravi, gimnazijalci iz Njemačke su posjetili Manastir Tavnu, a provešće i dva dana na nastavi u Gimnaziji „Filip Višnjić“

Bijeljina i Langenhagen sarađuju preko 20 godina, a već jedanaest godina su bratski gradovi. Tokom više od dvije decenije, stotine mladih iz dva grada su razmjenjivali posjete i uglavnom su bili smješteni u porodicama svojih vršnjaka, jer je zamisao od početka bila da se, pored partnerstva gradskih uprava, razvijaju prijateljstva ljudi koji žive u dva grada. Prilikom poplava u Semberiji, nije izostala pomoć iz ovog bratskog grada, a nedavno je saradnja proširena i na realizaciju projekta u okviru programa „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“ koje finansira njemačko Ministarstvo ekonomije i ekonomskih odnosa. Ovaj program je dio napora na realizaciji održivih razvojnih ciljeva predviđenih „Agendom 2030“ koju je donijela Evropska unija.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar