''Moglo je doći do direktnog sukoba''

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je danas da je u Siriji moglo da dođe do direktnog sukoba Rusije i SAD.

Svijet 31.05.2018 | 11:55
''Moglo je doći do direktnog sukoba''
"Bili smo blizu direktnog sukoba", rekao je Asad u intervjuu za portal Raša tudej. Prema njegovim rečima, Moskva je odvratila Zapad od pokretanja razarajućih vazdušnih napada na Siriju prošlog meseca, a veruje da je Damask blizu pobede u sedmogodišnjem ratu, uprkos "neprestanom mešanju SAD".

"Sa svakim napretkom sirijske vojske, i u političkom procesu, i u celoj situaciji, naši neprijatelji i protivnici, uglavnom Zapad predvođen SAD i njihove marionete u Evropi i našem regionu, pokušavaju da idu dalje - bilo podržavajući terorizam dovodeći još terorista u Siriju ili ometanjem političkog procesa", rekao je Asad.

On je istakao da su SAD trebale da nauče lekciju iz Iraka i odustanu od Sirije i obećao da će obnoviti sirijske oblasti koje su držali ekstremisti koje podržava SAD.

Sirijska vlada započela "otvaranje vrata za pregovore" sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje kontrolišu severne i istočne oblasti Sirije u kojima su stacionirane snage SAD, prenosi Rojters.

"To je prva opcija. Ako ne, oslobodićemo te oblasti silom. Amerikanci bi trebalo da odu. Oni su došli u Irak bez pravne osnove i vidite šta se sa njima dogodilo. Morali su da nauče lekciju. Irak nije izuzetak, kao ni Sirija. Narod više neće prihvatiti strance u ovom regionu", rekao je Asad.

Govoreći o izjavi američkog predsednika Donalda Trampa koji ga je nazvao životinjom, Asad je kazao da je "čovek ono što govori". Asad je kazao i da Rusija igra ulogu u obuzdavanju uticaja Vašingtona i mešanja SAD u dešavanja u regionu još od 2015. godine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Idiotluk

31.05.2018 15:30

Zbog izmisljenog napada gasom treba da pogine jedno 500 miliona.Masalna.Majstori ovi teroristi.Kolju siluju bacaju nervne gasove...Nema brale sta se u tom soju ne radi.Jos ovi nasi kazu aaaaa to.su momci na pravom putu.

ODGOVORITE