Dmitrović: Greške golmana su uočljive, a SP ih ne prašta!

Srpski golman Marko Dmitrović kaže da je finale LŠ pokazalo kako se kažnjavaju greške golmana na velikim takmičenjima i podsetio zašto je ta pozicija osetljiva.

Fudbal 29.05.2018 | 17:15
Dmitrović: Greške golmana su uočljive, a SP ih ne prašta!
On se uželeo reprezentacije Srbije posle dva meseca i spreman je za izazov u dva pripremna meča sa Čileom i Bolivijom.

Naši reprezentativci su se videli skupa prvi put posle martovskih prijateljskih utakmica sa Marokom i Nigerijom, a pred okršaje sa Čileom i Bolivijom početkom juna.

"Motivisani smo da se što bolje spremimo i odigramo jedan dobar turnir", kaže Dmitrović, svestan da bi uprkos dobroj sezoni u Eibaru mogao da izostane sa spiska 23 igrača za Svetsko. 

"Svi smo za sada tu, Aleksandar, Vladimir, Predrag i ja. Svi ćemo hteti da se nametnemo i damo sve od sebe. Nas četvorica smo pre svega dobri prijatelji i poštujemo se. Teška je odluka za selektora. Na kraju priprema treba da eliminiše četiri igrača i nije lako. Svaki od 27 igrača koji su ovde su zaslužni i svi su imali dobre sezone, ali takva su pravila, 23 igrača mogu samo da putuju", rekao je Dmitrović. 

Golmanima ponekad i sudbina nije naklonjena, nekada i sami pogreše što njihovu poziciju čini posebnom u timu. Upravo to smo videli i u finalu Lige šampiona kada su kiksevi Lorisa Karijusa poslali "ušatog" u ruke Realu iz Madrida. 

"Veoma psihički treba da budeš jak. Jedna greška promeni totalnu sliku o golmanu. Iako je on izvanredan golman, nije slučajno u Liverpulu, ali posle dve greške u finalu, ceo svet mislim da je promenio mišljenje o njemu. Takva je pozicija golmana, naše greške su skoro 99 odsto golovi, ali dobro, to je jedna posebna odgovornost. Nije čast, ali je velika odgovornost i saigrači imaju veliko poverenje u golmane svojih timova. Vrlo je bitno biti skoncentrisan svih 90 minuta jer je svaka greška uočljiva i na visokom nivou kakva je Liga šampiona ili Svetsko prvenstvo se ne prašta", ističe čuvar mreže Eibara, devetoplasiranog u LaLigi. 

Osvrnuo se i na nove "Telstar" lopte koje će fudbaleri "terati" u Rusiji. Za sada je bilo naznaka da lete još više nepredvidljivo od "Džabulanija" svojevremeno. 

"Dosta su lakše od ostalih lopti i ima čudnu putanju kad se udari s velike distance i nisu toliko za golmane baš dobre, ali imamo vremena da se naviknemo i spremićemo se do početka Mundijala", kaže Dmitrović. 

Najbitniji je i po njegovom mišljenju prvi meč s Kostarikom jer može da odredi dalji tok takmičenja.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar