Rusi bijesni na Engleze: Blate nas u medijima!

U Rusiji su nezadovoljni načinom na koje ih Englezi predstavljaju u medijima navodeći da "skrivaju ružna sela" oko Moskve, da su stadioni loši, da se čuvaju žena koje hoću da zavedu njihove fudbalere. . .

Fudbal 02.06.2018 | 16:00
Rusi bijesni na Engleze: Blate nas u medijima!
Svetska prvenstva u fudbalu uvek su i poligon za jačanje diplomatskih veza i stvaranje ugleda u svetu na svim poljima, što će i ovogodišnji domaćin Rusija pokušati da iskoristi, mada je dugo, kako oni kažu, "pod napadima" sa svih strana.

"Sputnjik" tako optužuje britanske "mejnstrim medije", pre svega "Gardijana" i "Tajmsa", da"strašnim pričama" o Rusiji žele da uplaše navijače i srozaju njihov ugled.

Ovaj ruski medij prenosi da je "Gardijan" prošle nedelje objavio specijal u kome otkriva "najmračnije tajne" Rusije od "fudbalskih huligana nacionalista"do "loše dizajniranih stadiona" koju nostalgično podsećaju na stara vremena iz doba Sovjetskog Saveza.

Sa druge strane "Tajms", je preneo priču o tome kako Rusi "skrivaju ružna sela nadomak Moskve zbog Svetskog prvenstva", čak i da su ruske vlasti napravile ogradu koja sprečava ulazak u razrušene zgrade - sve to nadomak baze Francuske za Mundijal - poredeći ova mesta za "Potemkinovim selima" (nepostojeća, imaginarna).

Rusi odgovaraju da su Englezi namerno ignorisali činjenice i izostavljaju da je FIFA zahtevala te ograde, kao i da je to bilo normalno na svim prethodnim prvenstvima sveta.

Zanimljivo u celoj priči jeste da su Englezi, čija će baza biti u Zelenogorsku, insistirali da oko njihovog trening centra u Rusiji bude izgrađenja ograda visine od šest metara kako bi Garet Sautgejt i igrači imali mir i da bi izbegli špijune.

"Sputnjik" zaključuje da je to samo jedna u nizu "strašnhi i neistinitih" priča o Rusiji o kojoj je recimo profesor Antoni Glis je za "Tajms" rekao da paze na "ruske žene" jer će one pokušati da zavedu engleske fudbalere i tako ih sabotiraju, dok su moguća i "provokativna pitanja" u barovima gde bi ruski tajni agenti mogli da saznaju tajne o Englezima.

Podsetimo, prethodno je pravi "diplomatski rat" izbio oko Sergeja Skripalja zbog čega su tenzije između dve zemlje došle do granica pucanja.

Mnogo se pričalo i o huliganima, te da će biti obračuna Rusa i Engleza - kao na Evropskom prvenstvu u Francuskoj pre dve godine, a iz najveće zemlje sveta smatraju, bar tako kaže ministarka spoljnih poslova Marija Zakharova, da je sve to medijski pokušaj da "otmu" Svetsko prvenstvo od njih.

Svetsko prvenstvo u Rusiji počinje 11. juna i traje mesec dana.

Igraće se u 11 gradova: Moskva, Sankt Peterburg, Kazan, Kalinjingrad, Nižnji Novgorod, Rostov, Samara, Saransk, Soči, Volgograd i Jetaterinburg.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar